Stek z tuńczyka

Opublikowano: 29.09.2021 r., 12:15 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Stek z tuńczyka na gorącej patelni grillowej.
Stek z tuńczyka
Stek z tuńczyka to prosty i zdrowy pomysł na obiad. Jest to wersja steka, która z pewnością zaskoczy Twoich gości, zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Przygotowanie 10 min
332 kcal
Kcal w porcji
205 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Tuńczyk (400 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kolendra nasiona mielone
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa, łopatka drewniana

Przepis na stek z tuńczyka krok po kroku

Tuńczyka przekrój na 2 plastry.

Posyp rybę szczyptą soli, pieprzu i nasion kolendry oraz skrop oliwą.

Wmasuj w tuńczyka przyprawy.

Rozgrzej patelnie i połóż na nią tuńczyka.

Smaż po 1-2 minuty, z każdej strony, na mocnym ogniu. Opcjonalnie dłużej, jeżeli chcesz bardziej wysmażonego tuńczyka.

Po usmażeniu zostaw rybę ja minutę i podawaj.

Jak oceniasz przepis na stek z tuńczyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat steka z tuńczyka

Ryby najczęściej kojarzone są z białym mięsem, ale w przypadku tuńczyka wygląda to inaczej. Mięso tuńczyka ma czerwony kolor, od różowego, po ciemnoczerwony, nawet wpadający w fioletowy. Stek z tuńczyka wiele osób myli ze zwykłym stekiem, właśnie ze względu na jego kolor, który nie kojarzy się z rybą. Taki stek wychodzi soczysty, smaczny i zdrowy. Ryby są źródłem kwasów DHA i EPA, które są bardzo ważne dla utrzymania prawidłowego zdrowia. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo istotnych funkcji w organizmie wpływając na:

- pracę układu sercowo-naczyniowego,

- wzrost poziomu tak zwanego „dobrego” cholesterolu (HDL), a także obniżanie poziom cholesterolu LDL, czyli „złego” cholesterolu,

- zapobieganie powstawania zakrzepów,

- poprawę gojenie się ran,

- prawidłową pracę mózgu i centralnego układu nerwowego. Szczególną uwagę przywiązuje się do ich zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, dlatego zalecane jest, aby dbać o ich odpowiednią ilość u osób starszych,

- syntezę hormonów,

- pracę układu odpornościowego,

- przeciwdziałanie zmianom nowotworowym,

- rozwój układu nerwowego na etapie życia płodowego i wczesnego dzieciństwa,

- łagodzenie stanów zapalnych, dlatego osoby z chorobami, w których występuje stan zapalny, jak Hashimoto, RZS, PCOS, powinny szczególnie zwrócić na nie swoją uwagę,

- poprawę nastroju,

- stan włosów, skóry i paznokci.

Zalecane jest spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Niestety wiele osób nie zwraca uwagi na to zalecenie, a jak widzisz kwasy omega-3, które są w nich zawarte, są bardzo ważne dla organizmu. Żeby zwiększyć ich spożycie, wykorzystaj ten przepis na stek z tuńczyka, który jest bardzo prosty w przygotowaniu i składa się tylko z kilku składników. Do jego zrobienia oczywiście będzie ci potrzebna polędwica z tuńczyka, przyprawy i oliwa z oliwek. Dokładną instrukcję jak przygotować stek z tuńczyka znajdziesz oczywiście w przepisie powyżej. Taka wersja steka z pewnością zaskoczy Twoją rodzinę i znajomych. Jest on pyszny i dobry dla zdrowia.

Zobacz ten sprawdzony przepis i dowiedz się jak zrobić stek z tuńczyka.

Alergeny w steku z tuńczyka

Lista alergenów dla steka z tuńczyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk

Wartości odżywcze steka z tuńczyka

na 100g gotowej potrawy

Stek z tuńczyka to zdrowy pomysł na sycący obiad dla całej rodziny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Energia (kcal)
162.05
332.20
Białko (g)
22.73
46.60
Fenyloalanina (mg)
0.89
1.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(205g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(205g)
Tłuszcz (g)
7.22
14.80
Tłuszcze nasycone (g)
2.23
4.57
Tłuszcze nienasycone (g)
4.99
10.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.34
6.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.65
3.38
Cholesterol (mg)
37.07
76.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(205g)
Witamina A (µg (mcg))
639.02
1310.00
Witamina B6 (mg)
0.45
0.92
Witamina B12 (µg (mcg))
9.20
18.86
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
5.56
11.40
Witamina E (mg)
0.35
0.72
Retinol (µg (mcg))
639.02
1310.00
Tiamina (mg)
0.23
0.48
Ryboflawina (mg)
0.24
0.50
Niacyna (mg)
8.44
17.30
Foliany (µg (mcg))
1.95
4.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(205g)
Sód (mg)
38.10
78.10
Potas (mg)
245.88
504.05
Wapń (mg)
7.83
16.05
Fosfor (mg)
247.80
508.00
Magnez (mg)
48.78
100.00
Żelazo (mg)
1.01
2.07
Cynk (mg)
0.59
1.20
Miedź (mg)
0.09
0.18
Mangan (mg)
0.02
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny steka z tuńczyka 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania steka z tuńczyka

Koszt składników
100.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk
400 g
40.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
45.71
Za 400 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
100.00