Ryba w sosie śmietanowym

Opublikowano: 03.09.2021 r., 8:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba w sosie śmietanowym podana na patelni.
Ryba w sosie śmietanowym
Ryba w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na pyszne danie podczas spotkania z rodziną lub znajomymi. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
302 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Halibut filet (600 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Cebula - 4 małe sztuki (200 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Oliwa z oliwek (25 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koper
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na ryba w sosie śmietanowym krok po kroku

Filety dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące. Obsmaż na rozgrzanej patelni aż będą złote.

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij, wlej śmietanę i zagotuj, aż lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.

Rybę i sos przełóż do naczynia żaroodpornego.

Całość zapiecz w piekarniku z funkcją grilla nagrzanego do 250 stopni przez 12-15 minut.

Gotowe danie posyp natką pietruszki i koperkiem.

Jak oceniasz przepis na ryba w sosie śmietanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat ryby w sosie śmietanowym

Ryba w sosie śmietanowym to dobry pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Ryba zapiekana w śmietanie jest kremowa i aromatyczna. Przepis na rybę w sosie śmietanowym jest łatwy do przygotowania dlatego nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania tego przepisu będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: filet z ryby, śmietana kremówka 30%, cebula, natka pietruszki, koper, mąka pszenna, sól i pieprz.

Jak zrobić rybę w sosie śmietanowym? Na początek przygotuj filety. Dopraw je solą i pieprze, obtocz w mące pszennej. Obsmaż na rozgrzanym oleju aż będą rumiane. Następnie przygotuj sos śmietanowy. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na oleju. Wlej śmietankę i zagotuj aż sos nieco zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym umieść rybę, zalej ją sosem. Wstaw do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją grilla na 250 stopni i zapiecz 12-15 minut. Gotową rybę posyp koperkiem i natką pietruszki.

Halibut jest rybą z rodziny flądrowatych. Mięso halibuta zawiera dużo kwasów omega 3, tak ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie, przede wszystkim jest budulcem naszych komórek. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując pyszna ryba z koperkiem to wspaniały pomysł na obiad dla dzieci, które najczęściej nie przepadają za zdrowym jedzeniem. Dobra ryba może być także podana na świąteczny stół.

Alergeny w rybie w sosie śmietanowym

Lista alergenów dla ryby w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • halibut filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ryby w sosie śmietanowym

na 100g gotowej potrawy

Ryba w sosie śmietanowym to bardzo dobra propozycja na zamiennik polędwiczek lub kurczaka w sosie śmietanowym. Ryby zawierają dobre tłuszcze omega 3. Powinniśmy starać się zamieniać mięso na ryby jak najczęściej to możliwe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
151.11
302.22
Białko (g)
10.55
21.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.61
5.21
Węglowodany przyswajalne (g)
2.25
4.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.77
21.54
Tłuszcze nasycone (g)
8.54
17.08
Tłuszcze nienasycone (g)
2.23
4.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.85
3.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.39
0.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.68
51.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
17.83
35.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
0.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.58
1.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.62
7.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.46
4.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.64
1.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.48
20.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.45
6.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.26
24.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
88.38
176.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
37.36
74.72
Potas (mg)
263.15
526.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
10.12
20.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
129.75
259.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.67
29.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.24
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.24
0.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby w sosie śmietanowym 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby w sosie śmietanowym

Koszt składników
117.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Halibut filet
600 g
43.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
64.50
Za 600 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Cebula
200 g
4 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Oliwa z oliwek
25 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 25 ml
Koszt składników
117.00