Placuszki z mąki kukurydzianej

Opublikowano: 25.06.2021 r., 12:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placuszki z mąki kukurydzianej ułożone na patelni.
Placuszki z mąki kukurydzianej
Placuszki z mąki kukurydzianej, to świetna alternatywa dla osób, które są zmuszone do zrezygnowania z glutenu. To pomysł idealny na pyszne i łatwe śniadanie.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
414 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka kukurydziana - 1 szklanka (150 g)
  • Mleko 2% (150 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier z prawdziwą wanilią, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duża miska, rózga, patelnia beztłuszczowa

Przepis na placuszki z mąki kukurydzianej krok po kroku

Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia. Wbij jajko i powoli wlewaj mleko. Na koniec dodaj olej rzepakowy, cukier waniliowy, aromat i cynamon.

Całość dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.

Rozgrzej patelnię i łyżką formuj na niej placuszki.

Smaż po 2 minuty z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na placuszki z mąki kukurydzianej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat placuszków z mąki kukurydzianej

Placuszki z mąki kukurydzianej to świetny pomysł na szybką przekąskę i pyszne śniadanie. Na pewno przypadną do gustu najmłodszym domownikom, gdyż są bardzo smaczne, puszyste i miękkie. Idealnie komponują się ze świeżymi owocami i kremowym jogurtem czy bitą śmietaną. To opcja doskonała dla osób na diecie bezglutenowej, gdyż mąka kukurydziana nie zawiera tego białka.

Przepis na placki z mąki kukurydzianej jest bardzo łatwy, a co najważniejsze zawsze się udaje. To świetna alternatywa dla osób z celiakią, które szukają idealnego zastępstwa dla słodkich placuszków bez tradycyjnej mąki. Te wychodzą niezwykle puszyste, suche w środku i bardzo smaczne. Mają łagodny smak, który jest niezwykle uniwersalny i w zasadzie można je jeść zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej.

To fit pomysł na śniadanie. Całość będzie jeszcze bardziej zdrowa, gdy w plackach zmieni się cukier na słodzik, który ma niski indeks glikemiczny i dużo mniej kalorii. To śniadanie świetnie skomponuje się z wysokobiałkowym jogurtem i świeżymi owocami.

Te racuchy z mąki kukurydzianej, są niezwykle smaczne. To wszystko zasługa odpowiedniego doboru mąki, która sama w sobie jest bardzo słodka i ma przepiękny żółty kolor. Ten kolor oczywiście będzie widoczny na placuszkach, co na pewno spodoba się najmłodszym domownikom. Te placki będą stanowiły idealne śniadanie dla dzieci, gdyż są niezwykle pożywne, a przy tym smaczne. Placki dostarczają sporo energii, a w połączeniu z owocami są bardzo zdrowym i dobrze zbilansowanym posiłkiem.

To bezglutenowe placuszki, które świetnie sprawdzą się na diecie eliminacyjnej. Stworzone tylko z jednej mąki, dzięki czemu nie trzeba tworzyć trudnych połączeń, a wychodzą idealnie puszyste i nie rozpadają się podczas smażenia. To świetna alternatywa dla zwykłych placuszków z mąki pszennej. Na pewno pokochają je wszystkie osoby na diecie bezglutenowej, które szukają tych idealnych placków, będących idealnym zastępstwem dla ulubionych placuszków z mąki pszennej. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić placki kukurydziane, które są smaczne, a przy tym naprawdę łatwe.

Alergeny w placuszkach z mąki kukurydzianej

Lista alergenów dla placuszków z mąki kukurydzianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze placuszków z mąki kukurydzianej

na 100g gotowej potrawy

To świetna opcja dla osób na diecie bezglutenowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
224.21
414.78
Białko (g)
5.68
10.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
34.98
64.72
Węglowodany przyswajalne (g)
33.24
61.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.75
3.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
6.87
12.72
Tłuszcze nasycone (g)
2.14
3.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.36
4.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
71.09
131.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
37.49
69.35
Potas (mg)
249.84
462.20
Wapń (mg)
105.10
194.44
Fosfor (mg)
180.79
334.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.96
35.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.13
3.93
Cynk (mg)
0.62
1.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z mąki kukurydzianej 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków z mąki kukurydzianej

Koszt składników
19.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka kukurydziana
150 g
1 szklanka
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 150 g
Mleko 2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
15 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Koszt składników
19.60