Pieczone pierogi z łososiem

Opublikowano: 27.06.2021 r., 16:07 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone pierogi z łososiem.
Pieczone pierogi z łososiem
Pieczone pierogi z łososiem to wyjątkowe pierogi, które są wypełnione kremowym nadzieniem z łososia, ricotty i warzyw. Musisz ich spróbować, jeżeli jesteś fanem pierogów.
Przygotowanie 60 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
851 kcal
Kcal w porcji
455 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Mąka pszenna typ 1850 (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Drożdże suche (7 g)
  • Śmietana 12% (40 g)
  • Masło (50 g)
  • Cukier (8 g)
  • Łosoś filet (300 g)
  • Serek ricotta (250 g)
  • Szpinak (200 g)
  • Pieczarki (200 g)
  • Cebula (210 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Sezam nasiona (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 28x34 cm

Przepis na pieczone pierogi z łososiem krok po kroku

Wymieszaj ze sobą mąkę, drożdże, pół szklanki ciepłej wody, 1 jajko, cukier, 1,5 łyżeczki soli, śmietanę i rozpuszczone masło.

Wyrób ciasto i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.

Szpinak pokrój i podduś z cebulą.

Łososia pokrój w kostkę.

Wymieszaj ricottę z łososiem, pęczkiem posiekanej pietruszki, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu oraz z warzywami.

Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego kółka.

Nałóż na ciasto farsz i zawijaj tworząc pierogi.

Na blasze z papierem do pieczenia ułóż pierogi i zostaw na 30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Roztrzep jajko i posmaruj nim pierogi. Opcjonalnie posyp sezamem.

Piecz w 180 C przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na pieczone pierogi z łososiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat pieczonych pierogów z łososiem

Pierogi z łososiem są świetnym urozmaiceniem, gdy masz już dosyć zwykłych, klasycznych pierogów. Farsz z łososia do pierogów jest łatwy i szybki w przygotowaniu.

Takie pierogi poza tym, że są smaczne, są także zdrowe. Łosoś jest źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, które są bardzo cenne dla naszego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości tych kwasów tłuszczowych (szczególnie DHA i EPA) regularne spożywanie łososia może wpływać korzystnie na nasz mózg. Osoby, u których w diecie pojawiał się łosoś, rzadziej cierpiały na depresję, a także charakteryzowały się lepszymi funkcjami poznawczymi, niż osoby, które nie jadły łososia. Poza mózgiem ma on także pozytywny wpływ na nasze serce i układ krwionośny. Kwasy omega 3 wykazują działanie ochronne przed stanami zapalnymi, powstawaniem zakrzepów, arytmią, nadciśnieniem tętniczym, zawałem, a także mogą obniżać poziom cholesterolu.

Zawartość kwasów omega 3 jest ciężka do określenia, ponieważ istnieje wiele gatunków łososia, a także możemy wyróżnić łososia hodowlanego oraz dzikiego, które mogą różnić się od siebie zawartością składników odżywczych. Kupując łososia, zwróć uwagę, czy posiada on certyfikat MSC lub ASC. Jest to bardzo ważne, ponieważ populacje dziko żyjących ryb są na wyczerpaniu. Certyfikat MSC dotyczy połowów ryb w naturalnych łowiskach i jest to certyfikat zrównoważonego rybołówstwa, wybierając ryby z tym certyfikatem, chronisz morza i oceany. Certyfikat ASC dotyczy natomiast hodowli, które są prowadzone w odpowiedzialny sposób, ograniczający wpływ na środowisko naturalne - większość łososi dostępnych w sklepach pochodzi właśnie z hodowli.

Pieczone pierogi z łososiem przygotujemy z łososia surowego, ale ostatecznie może być też z łososiem wędzonym. Farsz z łososiem do pierogów zrobiony jest z ricottą (lub z twarogiem), z podsmażonymi pieczarkami i warzywami oraz z koperkiem. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, zawinąć w ciasto i upiec. Takie pierogi z serem i łososiem mają chrupiące ciasto i rozpływający się w ustach farsz, a przepis na pierogi z łososiem jest dosyć prosty.

Alergeny w pieczonych pierogach z łososiem

Lista alergenów dla pieczonych pierogów z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Mąka pszenna typ 1850
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Łosoś filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Masło
    • serek ricotta
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze pieczonych pierogów z łososiem

na 100g gotowej potrawy

Pierogi z łososiem są ciekawym sposobem na przemycenie ryby do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(455g)
Energia (kcal)
187.19
851.71
Białko (g)
9.62
43.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(455g)
Węglowodany (g)
19.88
90.44
Węglowodany przyswajalne (g)
17.91
81.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.96
8.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(455g)
Tłuszcz (g)
7.92
36.02
Tłuszcze nasycone (g)
4.17
18.97
Tłuszcze nienasycone (g)
3.75
17.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.67
12.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka pszenna typ 1850, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.08
4.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka pszenna typ 1850, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
44.50
202.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(455g)
Witamina A (µg (mcg))
121.88
554.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.87
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
1.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.89
22.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
1.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
69.10
314.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
1.13
Ryboflawina (mg)
0.24
1.10
Niacyna (mg)
3.47
15.78
Foliany (µg (mcg))
64.86
295.11
Beta karoten (µg (mcg))
633.41
2882.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(455g)
Sód (mg)
44.62
203.01
Potas (mg)
288.28
1311.66
Wapń (mg)
71.17
323.80
Fosfor (mg)
164.18
747.03
Magnez (mg)
53.83
244.91
Żelazo (mg)
1.76
8.03
Cynk (mg)
0.97
4.40
Miedź (mg)
0.19
0.85
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonych pierogów z łososiem 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonych pierogów z łososiem

Koszt składników
99.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka pszenna typ 1850
200 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Śmietana 12%
40 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cukier
8 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 8 g
Łosoś filet
300 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
19.50
Za 300 g
Serek ricotta
250 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula
210 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Sezam nasiona
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
99.20