Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Opublikowano: 28.04.2021 r., 19:27 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej podany na drewnianej desce, przyozdobiony kurkami, obok ogórki kiszone.
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej
Wypróbuj przepis na najlepszy pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej. Wegetariańska propozycja na tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest pyszne i smakowite. Warto przygotować go nie tylko na świąteczny stół.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Pieczenie 90 min
221 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Kasza jaglana (300 g)
  • Soczewica czerwona (400 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy (12 ml)
  • Koperek (5 g)
  • Natka pietruszki (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir mielony, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, tarka, szpatułka, patelnia

Przepis na pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej krok po kroku

Soczewicę ugotuj w stosunku 2:1 (2 szklanki wody na 1 szklankę soczewicy) z odrobiną soli.Gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pozostaw do wystudzenia.

Kaszę ugotuj w stosunku 2:1 (2 szklanki wody na 1 szklankę soczewicy) z odrobiną soli.Gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pozostaw do wystudzenia.

Po wystudzeniu wymieszaj kaszę i soczewicę.

Marchewkę obierz, usuń końce i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż do wystudzonej soczewicy i kaszy.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na złoto drobno pokrojoną cebulę. Dodaj ją do soczewicy, kaszy i marchwi.

Do masy wbij jajka, dodaj sporą szczyptę soli i pierzu, papryki słodkiej i szczyptę imbiru. Dodaj także posiekany koperek i natkę pietruszki.

Całość dokładnie wymieszaj i masę przełóż do dwóch małych foremek lub jednej dużej.

Pasztet piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z soczewicy i kaszy jaglanej

Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu. Z biegiem czasu pasztety zaczęto robić nie tylko z mięsa, a teraz pasztet wegetariański wpisał się już w tradycje tych czasów.

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej to jedna z odmian pasztetu wegetariańskiego, którą można przygotować z każdego rodzaju warzyw. Pieczony, domowy pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej z dodatkiem marchewki to pyszny dodatek do pieczywa lub pyszna przystawka. Dobry pasztet wegetariański z soczewicy, kaszy jaglanej i marchewki to idealny wielkanocny dodatek do śniadania, jednak możesz go przygotować również na święta Bożego Narodzenia.

Dobry przepis pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej jest łatwy w przygotowaniu, wymaga jedynie więcej czasu aby składniki po ugotowaniu wystygły. Pasztet wegetariański jest dużo prostszy w wykonaniu niż tradycyjny, mięsny. Ważne aby składniki na pasztet były dobrej jakości. Warzywa możesz zetrzeć na grubych lub małych oczkach, w zależności od preferencji. Możesz go również wykonać z soczewicy zielonej zamiast czerwonej. Pasztet wegetariański z warzywami możesz przygotować na ostro, dodasz mu wtedy więcej charakteru i smaku. Oprócz wyjątkowego smaku, wegetariańskie pasztety są także skarbnicą różnych związków odżywczych. Ich walory zdrowotne zależą od tego jakich składników użyjesz do ich przygotowania. Możesz również przygotować wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej. Jak zrobić pasztet z marchwi oraz jakie dodać przyprawy się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, ogórkiem konserwowym, sosem tatarskim czy nawet sosem chrzanowym.

Alergeny w pasztecie z soczewicy i kaszy jaglanej

Lista alergenów dla pasztetu z soczewicy i kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pasztetu z soczewicy i kaszy jaglanej

na 100g gotowej potrawy

Pyszny i bardzo zdrowy pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej. Jest bardzo dobry dodatkiem do pieczywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
261.08
221.92
Białko (g)
13.74
11.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
43.16
36.69
Węglowodany przyswajalne (g)
37.89
32.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.27
4.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
4.51
3.83
Tłuszcze nasycone (g)
1.84
1.57
Tłuszcze nienasycone (g)
2.67
2.27
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.59
1.36
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.07
0.91
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
72.30
61.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina A (µg (mcg))
102.11
86.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.17
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.15
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.69
2.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.33
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
31.10
26.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.17
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.12
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.65
0.55
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
85.74
72.88
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
693.46
589.44
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
36.43
30.96
Potas (mg)
306.91
260.87
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Wapń (mg)
34.03
28.92
Fosfor (mg)
148.26
126.02
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.48
21.66
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.48
3.81
Cynk (mg)
1.57
1.33
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.48
0.41
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z soczewicy i kaszy jaglanej 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z soczewicy i kaszy jaglanej

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jaglana
300 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 300 g
Soczewica czerwona
400 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 400 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
12 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Koperek
5 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 5 g
Natka pietruszki
5 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Koszt składników
29.00