-
Zupa dahl
Przepis na zupę dahl jest bardzo prosty. Taka domowa, indyjska zupa z soczewicy robi się szybko, jest bardzo zdrowa i …
20 + 25 min łatwy 6 504 kcal -
Zupa krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem
Pyszny, bardzo zdrowy i mega sycący przepis na zupę krem z soczewicy czerwonej podany z serem mozzarella oraz z grzankami …
30 min łatwy 6 315 kcal -
Pierogi z soczewicą i pieczarkami
Pyszne pierogi z soczewicą i pieczarkami to wspaniała alternatywa dla dań z mięsem. Soczewica jest smaczna i zawiera wiele składników …
20 + 10 min średni 10 923 kcal
Dania z soczewicy - przepisy
-
Pasztet z soczewicy z żurawiną
Pasztet z soczewicy z żurawiną to doskonała propozycja na wegetariański dodatek do kanapek. Świetnie sprawdzi się również na stół wędlin …
30 + 45 min średni 10 229 kcal -
Kotlety z soczewicy
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
40 + 20 min łatwy 4 374 kcal -
Sambar
Sambar to tradycyjne Indyjskie danie na bazie soczewicy. Zupa jest bardzo aromatyczna i zawiera dodatek wielu przypraw, które dostać można …
20 + 40 min łatwy 5 625 kcal -
Vege burger
Vege burger to bardzo dobry pomysł na domowe i łatwe do zrobienia burgery. Smaczne burgery sprawdzą się na obiad dla …
20 + 40 min łatwy 5 1196 kcal -
Sałatka z soczewicy
Pyszna sałatka z soczewicy to pomysł na domową, a co ważne szybką w wykonaniu przekąskę, która idealnie nadaje się jako …
30 + 10 min łatwy 4 321 kcal -
Gulasz z soczewicy
Gulasz z soczewicy to niezwykle smaczne danie roślinne, pełne smaku, aromatu, ale również niezwykle sycące. To idealna opcja na rozgrzewający …
30 + 30 min łatwy 4 369 kcal
-
Spaghetti wegetariańskie
Najlepsze spaghetti wegetariańskie z soczewicą i warzywami jest super dla każdego na diecie wegańskiej. Zdrowe, pyszne i pożywne danie będzie …
30 min łatwy 2 643 kcal -
Pierogi z zielonej soczewicy
Pierogi z zielonej soczewicy to bardzo dobry pomysł na pyszne danie na obiad dla całej rodziny. Wegetariańskie pierogi są bardzo …
30 + 30 min łatwy 10 -
Gołąbki wegańskie
Gołąbki uznaje się za danie wywodzące się z rejonów Europy Środkowej i Wschodniej, ze względu na dużą uprawę kapusty w …
20 + 40 min średni 2 467 kcal -
Curry z soczewicy
Curry z soczewicy jest daniem prostym, ale na pewno niebanalnym. Ma wyjątkowy, intensywny smak i wspaniały aromat. To coś idealnie …
20 + 30 min łatwy 4 169 kcal -
Pulpety z soczewicy
Pulpety z soczewicy to doskonała propozycja na wykorzystanie roślin strączkowych jako zamiennika mięsa. Pulpety smakują równie dobrze na ciepło jak …
20 + 20 min łatwy 5 425 kcal
-
Dal tadka
Szukasz pomysłu na pyszne danie wegańskie? Przygotuj przepis na dal tadka. Proste składniki, mnóstwo aromatu – po prostu sprawdzony przepis …
10 + 23 min łatwy 4 462 kcal -
Zupa pomidorowa z soczewicą
Zupa pomidorowa z soczewicą jest doskonałą propozycją dla wszystkich, którzy szukają miłej odmiany dla tego tradycyjnego dania. W wersji z …
5 + 25 min łatwy 6 105 kcal -
Placki z soczewicy
Placki z soczewicy to idealna propozycja na obiad bez mięsa. Sprawdzą się nie tylko jako posiłek u osób na diecie …
20 + 15 min łatwy 14 130 kcal -
Paszteciki z soczewicą
Jak zrobić paszteciki z soczewicą i warzywami? Warto zacząć od przygotowania ciasta drożdżowego. W czasie, gdy ciasto będzie wyrastało, można …
65 + 60 min średni 6 636 kcal -
Naleśniki z soczewicą
Naleśniki z soczewicą to wspaniałe danie na obiad dla całej rodziny. Naleśniki możesz zapiec lub podawać z sosem jogurtowym na …
20 + 40 min łatwy 10 752 kcal -
Mercimek çorbası
Mercimek Çorbası to tradycyjne danie kuchni tureckiej. Przygotowuje się je na bazie soczewicy i innych warzyw. Przepis na mercimek çorbası …
15 + 30 min łatwy 8 328 kcal
-
Leczo z soczewicą
Jeśli potrzebny Ci zdrowy pomysł na obiad to jesteś w odpowiednim miejscu. Leczo z soczewicą to pyszne danie, które idealnie …
15 + 40 min łatwy 4 307 kcal -
Czulent wegetariański
Czulent to potrawa tradycyjna i charakterystyczna dla kuchni żydowskiej, która podawana jest w okresie szabatu. Najczęściej jest on przyrządzany w …
30 + 240 min średni 4 310 kcal -
Pasta z soczewicy
Pasta z soczewicy to świetny pomysł na dodatek do chleba, który można wykorzystać na śniadanie i na kolację. Wegetariańska pasta …
15 + 40 min łatwy 5 248 kcal -
Humus z soczewicy
Humus z soczewicy to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kanapek i świeżych warzyw. Humus można spożywać na wiele sposobów, …
10 + 30 min łatwy 5 341 kcal -
Soczewica z warzywami
Soczewica z warzywami to świetna propozycja na pyszny obiad bez mięsa dla całej rodziny. Zdrowa soczewica z dodatkiem aromatycznych przypraw …
15 + 35 min łatwy 6 408 kcal
-
Pasztet z soczewicy zielonej
Pasztet z soczewicy zielonej to prosty i smaczny pomysł na dodatek do kanapek. Pasztet można przechowywać w lodówce przez około …
15 + 50 min łatwy 8 232 kcal -
Zupa marokańska
Zupa marokańska to pyszna rozgrzewająca zupa zwana Harira. Zupa na bazie ciecierzycy i pomidorów jest sycąca i świetnie sprawdzi się …
20 + 40 min łatwy 5 613 kcal -
Dhal
Ten sprawdzony przepis na dhal to świetny pomysł na obiad dla dużych i małych. Ta gęsta, indyjska zupa z soczewicy …
20 + 60 min łatwy 6 353 kcal -
Zupa krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami
Pyszna zupa z soczewicy zielonej z chipsami z boczku oraz prażonymi orzeszkami pistacjowymi. Te danie jest wprost cudowne w smaku. …
30 min łatwy 4 415 kcal -
Zupa z soczewicy zielonej
Zupa z soczewicy zielonej z makaronem to pyszna i sycąca zupa, która będzie idealna dla dzieci. Soczewica to roślina strączkowa. …
20 + 30 min łatwy 4 291 kcal -
Pasztet z soczewicy
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
10 + 55 min łatwy 12 145 kcal
-
Pierogi z soczewicą
Pierogi z soczewicą są polskim daniem regionalnym, które zaczyna podbijać serca Polaków i coraz częściej gości na stołach w całej …
120 min łatwy 10 511 kcal -
Dal
Dal to danie, które urozmaici Twoją dietę w nasiona roślin strączkowych, które są bogatym źródłem białka roślinnego. Mój dzisiejszy przepis …
10 + 30 min łatwy 3 214 kcal -
Zupa soczewicowa
Zupa soczewicowa to doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszna zupa najlepiej smakuje na ciepło. Przepis na zupę …
30 + 35 min łatwy 4 188 kcal -
Dal z soczewicy
Dal z soczewicy to pyszny domowy pomysł na obiad z inspiracją kuchni indyjskiej. Ten tradycyjny, indyjski dal przygotujesz w szybki …
20 + 20 min łatwy 2 370 kcal -
Kotlety z soczewicy czerwonej
Kotlety z soczewicy czerwonej to doskonały wybór na pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na diecie wegetariańskiej. Ma wspaniały smak, …
30 + 25 min łatwy 8 182 kcal -
Krem z soczewicy
Krem z soczewicy to dobry pomysł na domową, a co ważne szybką i rozgrzewającą w wykonaniu zupę, która idealnie sprawdzi …
30 + 25 min łatwy 4 240 kcal -
Dahl z soczewicy
Dahl z soczewicy to pyszna i aromatyczna zupa, która zaskakuje swoim wspaniałym aromatem i pysznym smakiem. To potrawa typowa dla …
20 + 30 min łatwy 4 911 kcal -
Gulasz wegetariański
Gulasz wegetariański jest niezwykle smaczną, a przy tym bardzo odżywczą opcją, która wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. …
20 + 40 min łatwy 4 429 kcal -
Gulasz z soczewicą
Gulasz z soczewicą to prosty przepis na obiad, który będzie szybki w przygotowaniu i smaczny. Koniecznie sprawdź jak zrobić ten …
10 + 30 min łatwy 10 469 kcal -
Spaghetti z soczewicą
Spaghetti z soczewicą to doskonała propozycja na makaron z warzywnym sosem bolognese. Przepis na spaghetti z soczewicą jest łatwy do …
15 + 30 min łatwy 5 652 kcal -
Kotleciki z soczewicy i pieczarek
Kotleciki z soczewicy i pieczarek to naprawdę wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają ciekawe i świeże kuchenne inspiracje. Ten przepis …
45 + 20 min łatwy 4 224 kcal -
Zupa z soczewicy z ziemniakami
Pyszna zupa z soczewicy z ziemniakami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
15 + 60 min łatwy 5 258 kcal -
Dal makhani
Dal makhani to tradycyjny, ale nowoczesny indyjski posiłek, który pokochają wszyscy domownicy. Będzie to najlepszy pomysł na obiad, ale nie …
20 + 20 min łatwy 2 440 kcal -
Kotlety z soczewicy zielonej
Kotlety z soczewicy zielonej to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Aromatyczny kotlet z soczewicy dobrze zastępuje mięso …
20 + 40 min łatwy 6 644 kcal -
Pasztet z czerwonej soczewicy
Pieczony pasztet z czerwonej soczewicy to pyszny dodatek na pieczywo dla wszystkich osób na diecie roślinnej, ale nie tylko. Nawet …
30 + 60 min łatwy 10 -
Burgery z soczewicy
Wegetariańskie burgery z soczewicy to pyszne danie bez mięsa. Aromatyczny kotlet z soczewicy dobrze zastępuje mięso. Dobre burgery możesz przygotować …
20 + 40 min łatwy 4 931 kcal -
Zupa z soczewicą
Zupa z soczewicą to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupę można przygotować bez dodatku mięsa i będzie …
10 + 20 min łatwy 5 684 kcal -
Zupa indyjska
Zupa indyjska to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa wegetariańska może zostać przygotowana także z …
10 + 30 min łatwy 8 463 kcal -
Pierogi z soczewicą czerwoną
Polska słynie z pierogów. Można znaleźć najróżniejsze, smaczne wersje, zarówno na słodko, jak i na słono. Farsz na pierogi można …
45 + 20 min średni 10 539 kcal -
Kotlety z batatów
Pyszne kotlety z batatów to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
45 + 30 min łatwy 10 137 kcal -
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
10 + 90 min łatwy 12 221 kcal -
Gołąbki z soczewicą
Gołąbki z soczewicą to świetne danie bez dodatku mięsa. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym są często …
30 + 120 min łatwy 10 409 kcal -
Złota zupa z soczewicy
Złota zupa z soczewicy to pomysł na przepyszną, aromatyczną, sycącą zupę w sam raz dla miłośników orientalnych, lekko pikantnych smaków. …
30 min łatwy 6 381 kcal -
Libańska zupa z soczewicy
Libańska zupa z soczewicy czerwonej to pyszna zupa w sam raz dla wszystkich miłośników kuchni bliskowschodniej. To świetny pomysł na …
10 + 20 min łatwy 6 267 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie dania z soczewicy
Dania z soczewicy - pomysły i przepisy na dania na bazie soczewicy
Soczewica stanowi jedną z warzyw strączkowych, którego nie trzeba moczyć przed przygotowywaniem dania. Dania z soczewicy są więc doskonałą propozycja dla osób, które uwielbiają prostotę i cenią sobie szybkość przygotowywania potraw. Soczewica stanowiła niegdyś główne źródło pożywienia dla mieszkańców Egiptu i Grecji. Smaczne i zdrowe dania z soczewicy doskonale sprawdzą się jako posiłek obiadowy dla całej rodziny lub zabierany w formie lunchbox’a do pracy. W artykule tym dowiesz się jak wykorzystać można soczewicy oraz poznasz najciekawsze przepisy z jej wykorzystaniem.
Właściwości soczewicy w kuchni i dla zdrowia
Rodzaje soczewicy i ich właściwości
Soczewica występuje wielu odmianach – np. w Indiach występuje ich ponad 50 odmian. Rodzaj soczewicy wypływa głównie na czas, który należy ją gotować. Najkrócej gotuje się soczewica żółta oraz czerwona – odmiany te są również najdrobniejsze i najdelikatniejsze. Najdłużej gotuje się soczewicę zieloną, należy ją również wcześniej namoczyć. Różne odmiany soczewicy posiadają również różne właściwości. W sklepach Spożywczych znajdziemy soczewicę surową oraz soczewicę konserwową.
W kuchni polskiej możemy trafić na następujące rodzaje soczewicy:
- czerwoną, która po usunięciu łupiny jest lepiej trawiona przez nasz organizm. Szybko się rozgotowuje, dlatego nie musimy namaczać jej wcześniej. Doskonale sprawdzi się do przygotowania zup lub kremów.
- zieloną, która pozostaje sypka po ugotowaniu. Świetnie sprawdzi się do przygotowania past kanapkowych, farszów do pierogów oraz jako dodatek do sałatek.
- żółtą, która jest najdrobniejsza, ze wszystkich wspomnianych rodzajów soczewicy. Po ugotowaniu rozpada się, dlatego możemy wykorzystać ją jako składnik zup.
- brązową, która swoją barwę zawdzięcza dużej ilości przeciwutleniaczy. W kuchni wykorzystywana jest do przygotowywania kotletów oraz jako składnik pasztetów.
Soczewica - skład i właściwości prozdrowotne
Soczewica stanowi doskonałe źródło białka w diecie wege. Białko roślinne nie jest białkiem pełnowartościowym, ale łączenie różnych produktów roślinnych sprawia, że możemy dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych aminokwasów. Soczewica jest również doskonałym źródłem wielu składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w niej żelazo i kwas foliowy, które spożywane w odpowiedniej ilości zmniejszają ryzyko rozwoju niedokrwistości. Soczewica jest również źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B., potasu, magnezu, miedzi, cynku czy manganu.
Przejdźmy teraz do właściwości zdrowotnych soczewicy. Obecność potasu sprawia, że spożywanie soczewicy może pomagać w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi. Spożywanie kwasu foliowego, który zawiera soczewica, jest wskazane szczególnie dla kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej płodu.
Soczewica jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który wypływa na sytość - oznacza to, że spożywając dania na bazie soczewicy dłużej będziemy najedzeni. Dodatkowo zmniejsza on problemy z zaparciami, wypływa na regulację ciśnienia tętniczego krwi oraz pomaga w obniżeniu poziom cholesterolu LDL we krwi. Spożywanie soczewicy może wspomagać odchudzaniem, ponieważ błonnik pokarmowy może wpływać na zwiększenie przemiany materii. Obecność błonnika pokarmowego w diecie zmniejsza również ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Magnez, który znajduje się w soczewicy, odpowiada za prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego, nerwowego oraz mięśniowego. Cynk natomiast wypływa na przemianę materii, poprawia stan włosów, skóry i paznokci oraz odpowiada za szybsze gojenie się ran. Warto więc włączyć nasiona roślin strączkowych, w tym soczewicy, do swojej diety.
Obecność soczewicy czerwonej w diecie cukrzyka może okazać się strzałem w dziesiątkę. Ta odmiana soczewicy posiada niski indeks glikemiczny, przez co nie podnosi gwałtownie stężenia glukozy we krwi. A dodatkowo błonnik pokarmowy spowalnia wchłanianie cukrów do naszego krwiobiegu. Należy pamiętać jednak, że będąc na diecie wegetariańskiej i uzupełniając białko w diecie za pomocą nasion roślin strączkowych zwiększamy również spożywanie węglowodanów.
Soczewica jest również źródłem witaminy C oraz witaminy E, które zaliczane są do przeciwutleniaczy. Przeciw utleniacze z kolei zmniejszają produkcję wolnych rodników w naszym organizmie, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry.
Soczewica w kuchni polskiej
Soczewicę można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Można przygotować z niej danie obiadowe, potrawy na imprezy ze znajomymi lub na szybką przekąskę, która jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych a jednocześnie jest sycąca. Różne odmiany soczewicy możemy wykorzystać w różne sposoby. Najpopularniejszą odmianą soczewicy w kuchni polskiej jest soczewica czerwona, dlatego omówimy jej zastosowanie w kuchni.
Aby ugotować soczewicę należy na jedną szklankę soczewicy wlać do garnka dwie szklanki wody. Soczewicę przed wrzuceniem do garnka należy opłukać pod bieżącą wodą. Soczewicę czerwoną należy gotować przez około 15 minut, aż wchłonie wodę.
Z soczewicy czerwonej możemy przygotować naprawdę różne dania. Najpopularniejsze i bardzo smaczne potrawy oraz dania z soczewicy to:
- sosy na bazie soczewicy,
- pasztety wegetariańskie,
- farsze do pierogów,
- zupy oraz zupy krem,
- wege kotlety.
Najciekawsze przepisy na dania z soczewicy czerwonej
Zupa soczewicowa
Zupa z soczewicy popularna jest na bliskim wschodzie oraz w niektórych krajach Europy. Jest to danie, które podaje się na gorąco. Przepis można wykonać na wywarze jarzynowym, wtedy zupa będzie wegetariańska. Możesz użyć również wywaru mięsnego. Do zupy, poza soczewicą, dodaje się również marchew, ziemniaki, seler, pietruszkę, Cukinie oraz cebulę. W dawnych czasach zupa ta była uznawana zadanie, które spożywali ludzie ubodzy. Obecnie jest jednak bardzo ceniona, ponieważ posiada wiele wartości odżywcze ch, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Zupa z soczewicy stanowi zdrowe danie obiadowe. Zupę soczewicowata możesz przygotować na bazie soczewicy zielonej.
Soczewiaki
Jest to potrawa regionalna wywodząca się z pogranicza polsko-litewskiego. To rodzaj wege bułeczek, który wykonany jest z ciasta ziemniaczanego nadzianego mielonymi nasionami soczewicy. Dodatkowo do nadzienia często dodaje się podsmażoną cebulkę oraz boczek. Można je podawać dodatkiem barszczu czerwonego, jako paszteciki. Soczewiaki możesz przygotować z farszem z soczewicy zielonej.
Dosa
Dosa to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni indyjskiej. Przygotowuje się je jako cienkie naleśniki, które wyrabia się z soczewicy, mąki ryżowej i smaży się na blaszce z dodatkiem ghi (rodzaj masła klarowanego). Placki Dosa można podawać z wieloma dodatkami. Doskonale smakują z nadzieniem curry. Przepis na te placuszki jest bardzo prosty.
Kotlety z soczewicy
Kotlety wegetariańskie stanowią doskonałą propozycję na obiad dla całej rodziny. Są doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin, białka oraz węglowodanów. Świetnie sprawdzą się w diecie wegetariańskiej oraz redukcyjnej. Kotlety możesz podać z dodatkiem sosów, surówek ze świeżych sezonowych warzyw lub z warzywami gotowanymi na parze.