Pasztet z cukinii z marchewką

Opublikowano: 11.03.2021 r., 17:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Na desce znajduje się pasztet z cukinii z marchewką. Udekorowany jest on natką pietruszki. W oddali znajduje się pieczywo oraz pomidory.
Pasztet z cukinii z marchewką
Pasztet z cukinii z marchewką jest daniem, które świetnie sprawdzi się w diecie laktoowowegetariańskiej. Będzie idealnym zamiennikiem zamiast wędlin na kanapki.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
79 kcal
Kcal w porcji
57 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Cukinia - 2 średnie sztuki (400 g)
  • Marchewka - 2 średnie sztuki (200 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
  • Ser gouda (150 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Kasza manna - pół szklanki (90 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, foremka keksówka

Przepis na pasztet z cukinii z marchewką krok po kroku

Cukinie umyj i zatrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw, aby cukinia puściła sok. Po 10 minutach odciśnij na sitku nadmiar wody.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju.

Marchewki umyj, obierz i zatrzyj na tarce o grubych oczkach. Ser również zatrzyj na tarce. Marchew wrzuć do miski, dodaj odciśniętą cukinię, starty ser oraz podsmażoną cebulkę.

Do miski wbij jajka, dodaj kaszę, olej, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy wedle uznania. Całość dokładnie wymieszaj.

Gotowy farsz pasztetu przełóż do foremki (najlepiej keksówki).

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.

Jak oceniasz przepis na pasztet z cukinii z marchewką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z cukinii z marchewką

Pasztet z cukinii z marchewką świetnie sprawdzi się jako przekąska lub danie do pracy dla osób na diecie laktoowowegetariańskiej. Samo przygotowanie pasztetu zajmie Tobie dosłownie 20 minut, jednak pieczenie wydłuży czas całkowitego przygotowania do około 80 minut. Jest to przepis niezwykle prosty do zrobienia i do jego przyrządzenia nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego.

Pewnie zastanawiasz się jak zrobić pasztet z cukinii z kaszą manną z marchewką i serem. W tym celu musisz przygotować cukinię, marchew, cebulę, żółty ser, jajka, kaszę manną, olej oraz przyprawy. A sposób na dokładne użycie tych produktów znajdziesz poniżej. Pyszny pasztet wegetariański to dobry sposób na włączenie do diety większej ilości warzyw oraz dostarczenie do organizmu wielu cennych składników odżywczych korzystnie wpływających na zdrowie.

Marchew jest bardzo smacznym oraz zdrowym warzywem. Jest przede wszystkim źródłem karotenoidów, którym zawdzięcza swój kolor. Zaliczymy do nich luteinę, zeaksantynę, likopen, alfa-karoten oraz beta-karoten (prowitaminę witaminy A), odpowiadający za prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Dodatkowo marchew wykazuje działanie przeciw wolnorodnikowe z uwagi na wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Zawartość tych związków może zapobiegać rozwojowi nowotworów. Korzeń marchwi lub świeżo wyciskany z niego sok zawiera związki o nazwie bifidus, które stymulują rozwój bakterii korzystnie wpływających na mikroflorę bakteryjną jelit - marchew wspomaga w ten sposób pracę jelit. Zawartość witaminy A przeciwdziała utlenianiu cholesterolu LDL i zapobiega tworzeniu się złogów miażdżycowych. Natomiast obecność witaminy C stymuluje produkcję kolagenu i opóźnia pojawienie się bólów stawów oraz kręgosłupa.

Podsumowując pasztet z marchwi będzie dobrym rozwiązaniem w diecie racjonalnej oraz w diecie laktoowowegetariańskiej. Marchew jest warzywem sezonowym, jednak jej korzeń możemy długo przechowywać przez co danie możemy wykonać przez okrągły rok. Warto korzystać z właściwości zdrowotnych do jakich przyczynia się spożywanie marchwi.

Alergeny w pasztecie z cukinii z marchewką

Lista alergenów dla pasztetu z cukinii z marchewką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna

Wartości odżywcze pasztetu z cukinii z marchewką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(57g)
Energia (kcal)
139.71
79.63
Białko (g)
7.23
4.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(57g)
Węglowodany (g)
9.36
5.34
Węglowodany przyswajalne (g)
8.13
4.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
0.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(57g)
Tłuszcz (g)
8.17
4.66
Tłuszcze nasycone (g)
3.53
2.01
Tłuszcze nienasycone (g)
4.65
2.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.42
1.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.23
0.70
Cholesterol (mg)
85.29
48.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(57g)
Witamina A (µg (mcg))
199.09
113.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.64
4.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.44
0.25
Witamina E (mg)
0.39
0.22
Brak danych dla: kasza manna, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
51.55
29.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.61
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.91
17.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1471.18
838.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(57g)
Sód (mg)
147.81
84.25
Potas (mg)
210.23
119.83
Wapń (mg)
115.05
65.58
Fosfor (mg)
139.59
79.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.55
10.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
0.37
Cynk (mg)
0.99
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z cukinii z marchewką brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z cukinii z marchewką

Koszt składników
28.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
400 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Marchewka
200 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kasza manna
90 g
pół szklanki
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 90 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
28.70