Pasta z pestek dyni

Opublikowano: 20.03.2023 r., 11:30 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z pestek dyni w słoiczku i na waflu ryżowym
Pasta z pestek dyni
Pasta z pestek dyni to pyszny dodatek do pieczywa. Taka pasta świetnie zastępuje masło, ale również może być wykorzystana jako dip do świeżych warzyw.
Przygotowanie 10 min
1216 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Pestki dyni (130 g)
  • Suszone pomidory w oleju - 10 plastrów (70 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Sos sojowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Sok z cytryny (5 ml)
  • Słonecznik nasiona łuskane (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
blender, słoik

Przepis na pastę z pestek dyni krok po kroku

Pestki dyni i słonecznika wsyp do miski i zalej wodą. Odstaw na 3-4 godziny by zmiękły. Następnie odcedź i przelej wodą.

Na początku zmiksuj sos sojowy z oliwą, pomidorami suszonymi, sokiem z cytryny i czosnkiem.

Stopniowo dodawaj pestki dyni i nasiona słonecznika ciągle miksując.

Gotową pastę przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na pastę z pestek dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat pasty z pestek dyni

Pasta z pestek dyni to pyszny dodatek do chleba. Taka szybka, prosta pasta świetnie zastępuje masło do kanapek, ale również może być wykorzystana jako dip do świeżych warzyw.

Przekonaj się sam, że przepis na pastę z pestek dyni wykonasz w kilka chwil. Najpierw pestki dyni i słonecznika wsyp do miski i zalej wodą. Odstaw na 3-4 godziny by zmiękły. Następnie odcedź i przelej wodą. Na początku zmiksuj sos sojowy z oliwą, pomidorami suszonymi, sokiem z cytryny i czosnkiem. Stopniowo dodawaj pestki dyni i nasiona słonecznika ciągle miksując. Gotową pastę przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić nasz pomysł na pastę ze słonecznikiem i dynią. Taka najlepsza, domowa pasta nie tylko świetnie smakuje, ale również ma wiele wartości odżywczych.

Pestki dyni mają w sobie znaczną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a więc najzdrowszych tłuszczy dla naszego organizmu. Wpływają tym samym pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając poziom cholesterolu i obniżając ciśnienie tętnicze krwi. Do tego przyczynia się również wysoka zawartość magnezu i potasu, które wspomagają pracę serca. Na uwagę zasługuje również cynk obecny w nasionach dyni. Ten składnik mineralny odpowiada za piękny wygląd skóry, włosów i paznokci, co ucieszy fanów pięknego wyglądu. Pestki dyni posiadają również błonnik, wspomagający pracę układu pokarmowego. Polecane są dla osób chorujących na cukrzycę lub inne choroby wymagające diety o niskim indeksie glikemicznym.

W ziarnach słonecznika obecne są aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Znaleźć tu można aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest w stanie syntetyzować, a są niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu, dlatego muszą być dostarczone z dietą. W nasionach słonecznika obecny jest kwas linolowy z grupy kwasów omega-6. On również jest niezbędny dla organizmu i nie jest przez niego wytwarzany. Zawierają też wiele witamin, np. E, A oraz witaminy z grupy B. 100 g nasion uzupełnia zapotrzebowanie na witaminę E w 145%. Nie wolno pominąć również obecności w nich antyoksydantów, cynku, żelaza, wapnia i potasu. Każdy z tych mikro- i makroelementów jest niezwykle ważny i potrzebny dla zachowania zdrowia.

Sami widzicie, że ta łatwa w przygotowaniu pasta do pieczywa to naprawdę świetny pomysł na zdrowy i smaczny dodatek do kanapek.

Alergeny w paście z pestek dyni

Lista alergenów dla pasty z pestek dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

Wartości odżywcze pasty z pestek dyni

na 100g gotowej potrawy

Pestki dyni mają w sobie znaczną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a więc najzdrowszych tłuszczy dla naszego organizmu. Wpływają tym samym pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
434.30
1216.05
Białko (g)
19.47
54.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
18.31
51.26
Węglowodany przyswajalne (g)
12.16
34.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.15
17.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
35.54
99.52
Tłuszcze nasycone (g)
8.88
24.87
Tłuszcze nienasycone (g)
26.66
74.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.78
35.77
Tłuszcze wielonasycone (g)
13.88
38.87
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
16.54
46.30
Witamina B6 (mg)
0.44
1.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
28.90
80.92
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.26
0.74
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.36
1.00
Ryboflawina (mg)
0.24
0.68
Niacyna (mg)
4.57
12.80
Foliany (µg (mcg))
73.77
206.55
Beta karoten (µg (mcg))
23.96
67.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
273.57
766.00
Potas (mg)
911.14
2551.20
Wapń (mg)
60.80
170.25
Fosfor (mg)
711.95
1993.45
Magnez (mg)
337.73
945.65
Żelazo (mg)
5.50
15.40
Cynk (mg)
4.73
13.24
Miedź (mg)
1.05
2.94
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z pestek dyni 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z pestek dyni

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pestki dyni
130 g
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.10
Za 130 g
Suszone pomidory w oleju
70 g
10 plastrów
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 70 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Sos sojowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 10 ml
Sok z cytryny
5 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Słonecznik nasiona łuskane
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
34.00