Naleśniki na kefirze

Opublikowano: 16.03.2021 r., 15:58 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Usmażone, delikatnie zarumienione placki naleśnikowe.
Naleśniki na kefirze
Naleśniki na kefirze to alternatywa dla tradycyjnych placuszków. Dzięki wykorzystaniu kefiru są one delikatne, pulchne, puszyste i rozpływające się w ustach.
Przygotowanie 35 min
383 kcal
Kcal w porcji
430 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (130 g)
  • Kefir - 1,5 szklanki (350 g)
  • Jajko - 1 sztuka (1 szt.)
  • Soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki (2 g)
  • Ser twarogowy chudy (150 g)
  • Jogurt naturalny - 3 łyżki (30 ml)
  • Maliny (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia do naleśników, mikser, duża miska

Przepis na naleśniki na kefirze krok po kroku

Mąkę, kefir, jajko, pół szklanki wody, jajko, olej i sodę przełóż do miski.

Całość zmiksuj mikserem lub wymieszaj trzepaczką na gładką, jednolitą masę.

Ciasto odstaw ma 15 min.

W tym czasie przygotuj farsz - ser twarogowy rozgnieć widelcem z jogurtem.

Rozgrzej patelnię.

Porcje ciasta wylewaj na rozgrzaną patelnię.

Smaż bez tłuszczu, obustronnie do zarumienienia.

Przygotowany twarożek nakładaj na usmażone placki.

Zawiń naleśniki.

Podawaj posypane cynamonem i malinami.

Jak oceniasz przepis na naleśniki na kefirze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat naleśników na kefirze

Naleśniki na kefirze to smaczna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych naleśników przygotowywanych na mleku. Dzięki zamianie tych składników ciasto naleśnikowe staje się jeszcze bardziej delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach, dzięki czemu skradnie serca nie tylko dzieci, ale też dorosłych.

Przepis na naleśniki z kefirem zamiast mleka można uznać za pewne połączenie przepisów na tradycyjne naleśniki oraz ma placki na maślance. Podstawowe składniki niczym się nie różnią - są to jajka, mąka i kefir, jako substytut mleka i maślanki. Do ciasta najlepiej sprawdzi się mąka pszenna tortowa, jeśli chcemy aby naleśniki były delikatne i puszyste. Można wykorzystać również inne rodzaje mąk i mąki pełnoziarniste, jednak, choć są one stosunkowo zdrowsze, powodują że ciasto staje się nieco twardsze. Do ciasta można dodać także cynamon, ziarenka wanilii, kakao w celu uzyskania konkretnego smaku, a także odrobinę wody gazowanej dla jeszcze większej puszystości i pulchności ciasta.

Porcje przygotowane ciasta należy wylewać na rozgrzana patelnię beztłuszczową lub z odrobiną oliwy lub oleju rzepakowego i smażyć dwustronnie do zarumienienia. Warto smażyć je na specjalnych patelniach do naleśników, jednak tradycyjne patelnie nie są żadną przeszkodą i również dobrze się sprawdzą.

Kolejnym etapem jest przygotowanie równie delikatnego i puszystego farszu.

Najlepiej przygotować go z chudego lub półtłustego twarożku, z dodatkiem jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego waniliowego. Do twarożku można dodać odrobinę cukru lub słodzika, np. ksylitolu, erytrytolu, a także cynamon lub ziarenka wanilii, dzięki czemu nadzienie będzie miało jeszcze ciekawszy smak. Naleśniki na kefirze najlepiej smakują w towarzystwie świeżych, sezonowych owoców. Można podawać je zarówno w całości, jak i w formie musu, przecieru czy dżemu/konfitury. Jako dodatek sprawdzą się też polewy czekoladowe z naturalnej gorzkiej czekolady, karmelowe i/lub bitą śmietanę, wiórki kokosowe, posiekane lub pokruszone orzechy, migdały lub pistacje. Trzeba pamiętać jednak, że każdy taki dodatek będzie zwiększał kaloryczność naleśników.

Alergeny w naleśnikach na kefirze

Lista alergenów dla naleśników na kefirze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir
    • Ser twarogowy chudy
    • Jogurt naturalny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników na kefirze

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kcal)
89.22
383.66
Białko (g)
5.35
23.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany (g)
14.59
62.76
Węglowodany przyswajalne (g)
11.92
51.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.67
11.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz (g)
1.30
5.58
Tłuszcze nasycone (g)
0.72
3.09
Tłuszcze nienasycone (g)
0.58
2.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.32
1.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
1.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.30
78.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser twarogowy chudy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(430g)
Witamina A (µg (mcg))
58.64
252.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.84
46.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.41
1.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
57.81
248.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.55
Ryboflawina (mg)
0.15
0.65
Niacyna (mg)
1.01
4.36
Foliany (µg (mcg))
31.75
136.54
Beta karoten (µg (mcg))
5.30
22.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(430g)
Sód (mg)
80.18
344.76
Potas (mg)
145.89
627.33
Wapń (mg)
64.64
277.96
Fosfor (mg)
84.69
364.18
Magnez (mg)
17.95
77.19
Żelazo (mg)
0.99
4.24
Cynk (mg)
0.55
2.35
Miedź (mg)
0.07
0.29
Mangan (mg)
0.36
1.54
Brak danych dla: jajko, jogurt naturalny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników na kefirze 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników na kefirze

Koszt składników
49.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Kefir
350 g
1,5 szklanki
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.93
Za 350 g
Jajko
1 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Soda oczyszczona
2 g
0,5 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 2 g
Ser twarogowy chudy
150 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 150 g
Jogurt naturalny
30 ml
3 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 ml
Maliny
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Koszt składników
49.50