Kue mangkok

Opublikowano: 12.07.2022 r., 6:50 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kue mangkok podane w naczyniu do parowania.
Kue mangkok
Kue mangkok to rodzaj pysznych, słodkich babeczek, które urzekają mnóstwem różnych kolorów i wspaniałym smakiem. To danie kuchni indonezyjskiej, łatwe do odwzorowania.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie na parze 20 min
280 kcal
Kcal w porcji
117 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Sól (5 g)
  • Cukier (125 g)
  • Mąka ryżowa (175 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (75 g)
  • Woda gazowana (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, naczynie do gotowania na parze, papilotki do muffinek, duża miska, rózga

Przepis na kue mangkok krok po kroku

Mąkę ryżową wymieszaj z 200 ml zimnej wody. Mieszając, dodaj sól i cukier.

Mąkę pszenną wymieszaj łyżką z 200 ml wrzącej wody. Mieszankę dorzuć do mąki ryżowej. Całość dobrze połącz.

Całość odstaw na 2 godziny.

Następnie dodaj proszek do pieczenia i wodę gazowaną. Wlej odrobinę aromatu waniliowego. Możesz również dodać kilka kropli barwnika spożywczego, by nadać babeczkom kolor. Całość dobrze wymieszaj.

Włóż ciasto do foremek.

W dużym garnku zagotuj 1 l wody, włóż naczynie do parowania i ostrożnie ustaw babeczki.

Gotuj na parze około 30 minut.

Jak oceniasz przepis na kue mangkok
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kue mangkok

Kue mangkok to rodzaj pysznych, słodkich babeczek, które urzekają mnóstwem różnych kolorów i wspaniałym smakiem. To danie kuchni indonezyjskiej, łatwe do odwzorowania.

Przepis na Kue mangkok to wspaniały pomysł na tradycyjne indonezyjskie babeczki na parze. Ze względu na zupełnie inną formę przygotowania są znacznie lżejsze. Zamiast pieczenia poddaje się je gotowaniu na parze. Dzięki temu są znacznie lżejsze, a przy okazji naprawdę smaczne. Będą dobrym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej, ale również lekkostrawnej. Oprócz tego sprawdzą się też dla dzieci. Są nieco wilgotne i delikatne jak puszek. Można dodać do nich soków owocowych lub barwników spożywczych, by babeczki były bardzo kolorowe. Dzięki temu jeszcze bardziej przyciągają wzrok. Kue mangkok to babeczki w kształcie małych miseczek to właśnie oznacza dosłownie przetłumaczona ich nazwa. W Indonezji są one niezwykle popularne. Można je spotkać w dwóch wersjach. Ta z przepisu jest nieco łatwiejsza. Ta klasyczna wersja jest dość skomplikowana, a przy okazji używa się do niej bardzo dużo produktów. Dlatego w tym przypadku dobrze jest sięgnąć po nieco łatwiejsza wersję, która smakuje podobnie i również jest tak lekka i puszysta.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić Kue mangkok, by było smaczne i szybkie, to ten prosty przepis będzie najlepszym rozwiązaniem. Powstają z niego pyszne babeczki, które zachwycają smakiem. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących, gdyż ich stworzenie nie zajmuje zbyt dużo czasu. To najlepsze azjatyckie babeczki. Babeczki robi się tylko z kilku składników, a ciasto przypomina to na tradycyjne babeczki, choć jest dużo delikatniejsze. Robi się je na bazie mąki pszennej pomieszanej z ryżową. Dzięki temu ma wspaniały smak. Do mieszanki można też dodać mąkę kokosową, dla bardziej egzotycznej nuty smakowej. Do przygotowania bardzo często używa się również tapioki, jednak w tym przepisie się go nie używa. Nie jest to konieczne dla smaku, czy faktury, a tapioka jest dość ciężko dostępna. W przepisie wszystkie babeczki mają waniliowy smak, jednak można zmienić je również na olejek migdałowy, czy czekoladowy.

Alergeny w kue mangkok

Lista alergenów dla Kue mangkok przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kue mangkok

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa wersja słodyczy, jednak ze względu na spory dodatek cukru nie powinny gościć w diecie zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(117g)
Energia (kcal)
239.36
280.05
Białko (g)
3.62
4.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(117g)
Węglowodany (g)
54.99
64.34
Węglowodany przyswajalne (g)
54.26
63.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(117g)
Tłuszcz (g)
0.71
0.83
Tłuszcze nasycone (g)
0.46
0.54
Tłuszcze nienasycone (g)
0.25
0.29
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(117g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.19
Ryboflawina (mg)
0.07
0.08
Niacyna (mg)
1.62
1.89
Foliany (µg (mcg))
20.59
24.10
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(117g)
Sód (mg)
334.09
390.89
Potas (mg)
108.76
127.25
Wapń (mg)
38.95
45.57
Fosfor (mg)
92.34
108.04
Magnez (mg)
15.99
18.71
Żelazo (mg)
0.89
1.04
Cynk (mg)
0.38
0.45
Miedź (mg)
0.07
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny kue mangkok 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kue mangkok

Koszt składników
15.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Cukier
125 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Mąka ryżowa
175 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.23
Za 175 g
Mąka pszenna typ 500
75 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 75 g
Woda gazowana
200 ml
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 200 ml
Koszt składników
15.60