Karkówka w sosie musztardowym

Opublikowano: 22.12.2021 r., 2:45 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka w sosie musztardowym w białym naczyniu do zapiekania
Karkówka w sosie musztardowym
Przepis na karkówkę w sosie musztardowym to pyszna propozycja na obiad. Z dodatkiem kaszy i surówki z kiszonych lub świeżych warzyw zapewni organizmowi wszystko, co potrzebne dla zdrowia.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
348 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Karkówka wieprzowa (800 g)
  • Cebula - 1 sztuka (90 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Śmietana 18% - 1 łyżka (10 g)
  • Musztarda sarepska - 2 łyżki (20 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, miseczka

Przepis na karkówkę w sosie musztardowym krok po kroku

Karkówkę pokrój w plastry.

W miseczce wymieszaj łyżeczkę papryki, tymianku i ziół prowansalskich, pół łyżeczki soli i pieprzu. Taką mieszanką natrzyj dokładnie mięso i schowaj je na noc do lodówki.

Na następny dzień na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso z każdej strony, aż zrobi się rumiane.

Na patelnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlej wszystko wodą i duś przez około 30 minut.

W oddzielnym naczyniu wymieszaj pół szklanki wody, mąkę, śmietanę i musztardą. Wymieszaj dokładnie, by rozbić grudki mąki.

Wlej sos na patelnie z mięsem i gotuj jeszcze 15 minut.

Jak oceniasz przepis na karkówkę w sosie musztardowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat karkówki w sosie musztardowym

Przepis na karkówkę w sosie musztardowym to dobra propozycja na obiad. Jest to naprawdę prosty przepis, który nie wymaga wiele pracy. Gotowanie trwa około godziny, ale dla zapachu rozprzestrzeniającego się po domu naprawdę warto poczekać.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karkówkę w sosie musztardowym, to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po karkówkę, warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie przygotowane na patelni było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować mięsa paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybieraj do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobry schab? Powinien być on lekko wilgotny i błyszczący. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również delikatne, białe żyłki tłuszczu. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu. Tak wybrane mięso sprawi, że karkówka w sosie musztardowym będzie naprawdę pyszna.

Zamarynowane w słodkiej papryce i ziołach mięso powinno nabierać smaku przez noc w lodówce. Następnie każdy kawałek mięsa należy z obu stron obsmażyć na oleju, by stał się rumiany. Kolejnym krokiem jest podduszenie wraz z mięsem pokrojonej w kostkę cebuli. W tym miejscu warto dodać również liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem powinno dusić się około 30 minut. W oddzielnym naczyniu wymieszaj pół szklanki wody ze śmietaną, mąką i musztardą. Sos wlej do mięsa i gotuj razem przez kolejne 15 minut. Tak przygotowana duszona karkówka świetnie sprawdzi się na obiad z dodatkiem kaszy i np. surówki z kiszonej kapusty. Jak widzicie to naprawdę prosty przepis.

Choć w ciągu tygodnia powinno się spożywać do dwóch porcji mięsa, ze względów zdrowotnych to warto wiedzieć, że mięso wieprzowe zawiera żelazo w najlepiej przyswajalnej formie. Dlatego należy do tego dania zjeść porcję surówki ze świeżych lub kiszonych warzyw. Witamina C z surówki spowoduje, że żelazo zostanie przyswojone w jeszcze większej ilości! Danie składające się z mięsa, kaszy i surówki to bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych odżywiających nasz organizm.

Alergeny w karkówce w sosie musztardowym

Lista alergenów dla karkówki w sosie musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda sarepska
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze karkówki w sosie musztardowym

na 100g gotowej potrawy

Choć w ciągu tygodnia powinno się spożywać do dwóch porcji mięsa, ze względów zdrowotnych to warto wiedzieć, że mięso wieprzowe zawiera żelazo w najlepiej przyswajalnej formie. Dlatego należy do tego dania zjeść porcję surówki ze świeżych lub kiszonych warzyw. Witamina C z surówki spowoduje, że żelazo zostanie przyswojone w jeszcze większej ilości!

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
183.19
348.06
Białko (g)
22.14
42.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
1.81
3.44
Węglowodany przyswajalne (g)
1.56
2.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
0.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
9.11
17.31
Tłuszcze nasycone (g)
3.03
5.75
Tłuszcze nienasycone (g)
6.08
11.56
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
57.88
109.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina B6 (mg)
0.33
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.84
1.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.52
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.45
8.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.91
13.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
79.47
151.00
Potas (mg)
303.43
576.52
Wapń (mg)
16.56
31.46
Fosfor (mg)
215.97
410.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.28
36.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.97
1.85
Cynk (mg)
2.69
5.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki w sosie musztardowym 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki w sosie musztardowym

Koszt składników
41.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
800 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 800 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Śmietana 18%
10 g
1 łyżka
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Musztarda sarepska
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Mąka pszenna typ 550
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
41.20