Kalafior na parze

Opublikowano: 09.11.2021 r., 19:52 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
różyczki kalafiora w miseczce
Kalafior na parze
Szybki, pyszny, niskokaloryczny dodatek do niemal każdego dania obiadowego? Kalafior na parze spisze się idealnie, poznaj przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie na parze 20 min
31 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kalafior - 1 sztuka (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, naczynie do gotowania na parze

Przepis na kalafior na parze krok po kroku

Kalafior podziel na różyczki.

Wodę zagotuj w garnku i doprowadź do wrzenia.

Na garnku połóż kratkę do gotowania na parze.

Ułóż różyczki kalafiora i gotuj.

Gdy kalafior zmięknie będzie gotowy.

Jak oceniasz przepis na kalafior na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat kalafiora na parze

Kalafior na parze idealnie sprawdzi się jako dodatek do niemal wszystkich dań obiadowych.

Niech to będzie dobry pomysł na dodatkową porcję warzyw w Twojej codziennej diecie.

Wykonanie jest błyskawiczne, a Ty praktycznie nie musisz przy tym nic robić. To będzie świetne uzupełnienie Twojego obiadu w duża porcję warzyw, która dostarczy Ci porządnej dawki witamin i składników odżywczych. Poznaj przepis na kalafior na parze. Wystarczy, że zaopatrzysz się w kalafior podzielisz go na różyczki, a w między czasie w garnku zagotujesz wodę doprowadzając do wrzenia. Umieść specjalny koszyczek na garnku i włóż różyczki kalafiora. Jak długo gotować? Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć ile czasu, nie powinno to być jednak więcej niż 20 minut. Najlepiej co jakiś czas sprawdzać czy warzywo jest miękkie.

Kalafior gotowany na parze idealnie sprawdzi się dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2) dzięki gotowaniu w ten sposób nie rozgotujemy tak szybko warzywa jak w wodzie. Dzięki czemu będzie on miał jeszcze niższy indeks glikemiczny co jest bardzo ważne w diecie cukrzycowej.

Kalafior nie dosyć ze jest zdrowy, pyszny, pełen witamin to dodatkowo niskokaloryczny w 100 g dostarczają do naszego organizmu tylko 23 kcal. Dodatkowo brokuły to dobre źródło składników mineralnych takich jak potas, magnez, fosfor, a także witamin między innymi witaminy C, A, kwasu foliowego. Warto wspomnieć, że mają także silne właściwości przeciwutleniające, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami w naszym organizmie. Kalafior dostarczy nam także dużą ilość błonnika przy jednocześnie niskiej kaloryczności co będzie ważne dla osób odchudzających się.

Tak przygotowany kalafior będzie delikatny i idealny dla dzieci, ale także dietetyczny dla wszystkich osób które chcą być fit i dbają o dostarczanie odpowiedniej ilości energetycznej do swojego organizmu ale także zwracają uwagę na prawidłową obróbkę termiczną produktów.

Skoro już wiesz jak zrobić kalafiora na parze, spróbuj sam do obiadu na najbliższe dni.

Alergeny w kalafiorze na parze

Lista alergenów dla kalafiora na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kalafior na parze

Wartości odżywcze kalafiora na parze

na 100g gotowej potrawy

Kalafior na parze idealnie wpasuje się do diety o niskim indeksie glikemicznym co jest ważne dla osób na diecie cukrzycowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
25.00
31.25
Białko (g)
1.92
2.40
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
4.97
6.21
Węglowodany przyswajalne (g)
2.97
3.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.00
2.50
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.94
1.18
Fruktoza (g)
0.97
1.21
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
0.28
0.35
Tłuszcze nasycone (g)
0.22
0.28
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.03
0.04
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.18
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
48.20
60.25
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.08
0.10
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.06
Ryboflawina (mg)
0.06
0.07
Niacyna (mg)
0.51
0.64
Foliany (µg (mcg))
57.00
71.25
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
30.00
37.50
Potas (mg)
299.00
373.75
Wapń (mg)
22.00
27.50
Fosfor (mg)
44.00
55.00
Magnez (mg)
15.00
18.75
Żelazo (mg)
0.42
0.53
Cynk (mg)
0.27
0.34
Miedź (mg)
0.04
0.05
Mangan (mg)
0.16
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny kalafiora na parze 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kalafiora na parze

Koszt składników
6.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
500 g
1 sztuka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Koszt składników
6.00