Croque madame

Opublikowano: 12.06.2022 r., 12:53 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Croque madame podana z sałatką.
Croque madame
Croque madame to francuska kanapka, która przypomina tost. Podaje się ją ze sporą ilością roztopionego sera i jajkiem sadzonym, które wspaniale się razem komponują.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
890 kcal
Kcal w porcji
265 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Chleb pszenny (70 g)
  • Ser gruyère (80 g)
  • Szynka kanapkowa (40 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Masło (10 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała

Przepis na croque madame krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i wbij jajko, usmaż je tak, by białko było ścięte, a żółtko nie.

Chleb rozłóż na blacie. Na obie kanapki nałóż po 2 plasterki sera. W środek włóż szynkę i zamknij kanapkę.

Wierzch kanapki posmaruj z obu stron masłem.

Kanapkę podsmaż z obu stron na patelni.

Kanapkę podawaj z jajkiem sadzonym.

Jak oceniasz przepis na croque madame
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat croque madame

Croque madame to francuska kanapka, która przypomina tost. Podaje się ją ze sporą ilością roztopionego sera i jajkiem sadzonym, które wspaniale się razem komponują. Zwykle jadana jest na śniadanie, jednak nadaje się również na kolację. To, co mogłoby być zwykłą kanapką z szynką i serem, staje się czymś o wiele więcej, gdy każdy element składników croque-madame jest dobrze przygotowany.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić croque madame, by było szybkie, a przy okazji najlepsze, to te prosty przepis będzie dobrym wyborem.

Przepis na croque madame to doskonały pomysł na ciekawe tosty z serem i szynką. Można je też podawać z sosem beszamelowym, który wspaniale łączy wszystkie pozostałe części. Przygotowane z szynką, roztopionym serem Gruyère, kremowym beszamelem i zwieńczone, jajkiem sadzonym, klasyczne francuskie croque-madame to przepyszny posiłek nadający się na śniadanie, lunch lub kolację. To wspaniała opcja dla każdego, kto naprawdę kocha proste dania, jednak w opcji, która jest ciekawa, smaczna i niezwykle aromatyczna. Francuska kuchnia jest znana z zamiłowania do tłuszczu w każdej postaci. Tutaj również go nie brakuje. Pyszny sos, jajko sadzone i aromatyczny ser. Choć w tradycyjnej wersji sięga się po ser Gruyère, sprawdzi się również gouda, zwłaszcza jeśli sparuje się ją z aromatycznym parmezanem. Jeśli lubisz, możesz dodać do niej jajko sadzone całkiem ścięte, a jeśli nie to dobrze zostawić żółtko nie do końca zrobione. Dzięki temu będzie wypływać ono z każdym kęsem kanapki. Tak proste, a tak pyszne. Ta kanapka to majstersztyk prosto z francuskiego bistro poleca się do mocnej kawy. Pozwala dostarczyć sporo kalorii, jednak razem z nimi mnóstwo doznań kulinarnych. Do jej przygotowania możesz użyć zwykłego chleba pszennego, sprawdzi się też chleb tostowy. Jednak jeśli chcesz zadbać o nieco więcej błonnika, sprawdzi się również pełnoziarnisty, żytni lub owsiany, który dostarczy tyle samo smaku, a będzie nieco lepszy dla jelit. Im więcej błonnika, tym skuteczniejsze trawienie i większa sytość.

Alergeny w croque madame

Lista alergenów dla croque madame przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • ser gruyère
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze croque madame

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kcal)
336.13
890.74
Białko (g)
16.28
43.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany (g)
13.28
35.20
Węglowodany przyswajalne (g)
12.69
33.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
1.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz (g)
24.06
63.77
Tłuszcze nasycone (g)
11.38
30.16
Tłuszcze nienasycone (g)
12.68
33.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.24
27.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.45
6.49
Cholesterol (mg)
126.70
335.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A (µg (mcg))
138.22
366.29
Witamina B6 (mg)
0.12
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.80
2.13
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser gruyère.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.75
1.98
Witamina E (mg)
1.22
3.24
Brak danych dla: chleb pszenny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
136.85
362.66
Tiamina (mg)
0.26
0.70
Ryboflawina (mg)
0.27
0.71
Niacyna (mg)
1.90
5.04
Foliany (µg (mcg))
41.57
110.17
Beta karoten (µg (mcg))
15.63
41.42

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód (mg)
548.37
1453.18
Potas (mg)
129.46
343.08
Wapń (mg)
367.80
974.66
Fosfor (mg)
273.04
723.55
Magnez (mg)
22.56
59.77
Żelazo (mg)
1.43
3.78
Cynk (mg)
1.93
5.12
Miedź (mg)
0.07
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny croque madame 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania croque madame

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb pszenny
70 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 70 g
Ser gruyère
80 g
23.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.20
Za 80 g
Szynka kanapkowa
40 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
62.00