Ciasto z owocami

Opublikowano: 12.04.2021 r., 21:12 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z owocami znajduje się na drewnianej deseczce. Odkrojony kawałek ciasta leży na talerzu.
Ciasto z owocami
Ciasto z owcami przygotowuje się szybko. Ten przepis jest prosty, więc nie powinien sprawić problemu nawet początkującej osobie. Sprawdź, jak zrobić ciasto z owocami!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 55 min
426 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 i 1/2 szklanki (400 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (8 g)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (115 ml)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Jajko - 4 jajka rozmiar M (4 szt.)
  • Wiśnie (400 g)
  • Bułka tarta - 3 łyżki (30 g)
  • Masło - 2 łyżeczki (14 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
mikser, sitko, miska, szpatułka, tortownica 24 cm

Przepis na ciasto z owocami krok po kroku

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko.

Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Całość zmiksuj na jednolitą masę przy pomocy miksera ustawionego na najwyższe obroty.

Dalej miksując, powoli dolej mleko, a potem olej. Następnie dodaj ekstrakt z wanilii.

Odłóż mikser. Do miski wsyp mąkę z proszkiem. Całość wymieszaj szpatułką.

Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przelej masę do tortownicy i wyrównaj.

Masę obsyp wydrylowanymi wiśniami.

Ciasto piecz ok. 50-55 min w temperaturze 175 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół).

Jak oceniasz przepis na ciasto z owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta z owocami

Ciasto z owocami jest bardzo szybkie, a do tego proste do przygotowania. Zazwyczaj większość składników na tę przekąskę można znaleźć w lodówce i w spiżarni. Jeżeli chcesz, możesz je zrobić ze świeżymi owocami, ale to ciasto będzie równie pyszne z mrożonymi dodatkami.

Jak zrobić ciasto z owocami? Wystarczy połączyć wszystkie składniki, a gotową masę przełożyć do blaszki. Ten przepis możesz nieco zmodyfikować. To domowe ciasto będzie dobre z truskawkami, borówkami, jagodami czy malinami. Pasować będą także jabłka, gruszki, brzoskwinie lub śliwki. Ekstrakt waniliowy możesz zastąpić cukrem wanilinowym. Możesz zdecydować się na inny aromat, np. śmietankowy lub cytrynowy. Cukrem waniliowym możesz posypać górę ciasta. Placek z owocami będzie też dobrze smakować z odrobiną cynamonu. Jeżeli decydujesz się na dodanie kwaśnych owoców, możesz je wcześniej obtoczyć w cukrze pudrze.

Olej rzepakowy możesz wymienić na inny roślinny olej. Zamiast oleju możesz zdecydować się na masło lub margarynę w kostce, ale wcześniej należy je roztopić (np. w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce) i powoli wlewać (podobnie jak olej). Po dodaniu mąki dalej możesz używać miksera, ale należy ustawić go na niskie obroty i miksować tylko do momentu połączenia się wszystkich składników.

Ciasto możesz upiec w tortownicy lub w prostokątnej albo kwadratowej blaszce. Wybraną formę należy obłożyć papierem do pieczenia lub natrzeć masłem i obsypać bułką tartą. Jeżeli chcesz piec ciasto w termoobiegu, temperatura piekarnika powinna być nieco mniejsza (ok. 165-170 stopni).

Po ostygnięciu możesz posypać ciasto cukrem pudrem. Ciekawym dodatkiem będzie również czekolada. Możesz ją zetrzeć na tarce, a potem posypiać nią ciasto, ale tym razem należy to zrobić zaraz po wyjęciu blaszki z ciastem z piekarnika. Gdy czekolada się rozpuści, należy ją zostawić do zastygnięcia, ale najpierw możesz ją nieco rozsmarować łyżeczką po cieście.

Przepis na ciasto z owocami jest prosty, a owoce możesz cały czas zmieniać. Raz mogą to być wiśnie, a innym razem truskawki lub jabłka. Placek z owocami idealnie pasuje do kawy, herbaty oraz mleka. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Alergeny w cieście z owocami

Lista alergenów dla ciasta z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z owocami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
284.11
426.16
Białko (g)
4.71
7.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
38.56
57.84
Węglowodany przyswajalne (g)
37.60
56.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
1.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
12.45
18.68
Tłuszcze nasycone (g)
2.08
3.12
Tłuszcze nienasycone (g)
10.37
15.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.27
10.90
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.10
4.66
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.80
83.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
52.00
78.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.65
3.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.55
Witamina E (mg)
0.19
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.22
52.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.02
3.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
60.07
90.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
202.05
303.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
39.53
59.30
Potas (mg)
160.87
241.31
Wapń (mg)
51.72
77.58
Fosfor (mg)
101.26
151.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.13
15.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.38
3.57
Cynk (mg)
0.44
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z owocami 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z owocami

Koszt składników
34.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 i 1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Mleko 2%
115 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.29
Za 115 ml
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
4 szt.
4 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Wiśnie
400 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 400 g
Bułka tarta
30 g
3 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Masło
14 g
2 łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 14 g
Koszt składników
34.70