Ciasto marcinek

Opublikowano: 30.12.2021 r., 10:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto marcinek udekorowane owocami podane na białej paterze.
Ciasto marcinek
Ciasto marcinek to doskonały pomysł na efektowny deser. Ciasto składa się z 15 warstw, które przekłada się kremem na bazie śmietany. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Miksowanie 120 min
583 kcal
Kcal w porcji
215 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Masło (160 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Jogurt grecki pełnotłusty (150 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Śmietana 18% (1500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 23 cm

Przepis na ciasto marcinek krok po kroku

W misce ubij masło do powstania białej masy, dodaj cukier i jajko, ubij razem.

Do masy dodaj jogurt grecki, proszek do pieczenia i mąkę, wymieszaj składniki i zagnieć gładkie ciasto.

Ciasto podziel na 15 różnych części.

Należy upiec każdy kawałek ciasta osobno.

Rozwałkuj kawałek ciasta i umieść w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 10-12 minut.

Postępuj tak z każdym kawałkiem ciasta.

Ubij w misce śmietanę kremówkę na sztywną pianę, dodaj śmietanę kwaśną, cukier waniliowy i wymieszaj.

Gotowe blaty ciasta przełóż kremem.

Wyrównaj boki kremem.

Posiekaj migdały i boki ciasta obsyp migdałami.

Jak oceniasz przepis na ciasto marcinek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta marcinek

Ciasto marcinek to doskonały pomysł na pyszne ciasto z kremem. Marcinek to ciasto z Podlasia jest ono bardzo pracochłonne, lecz efekt wart jest każdej poświęconej mu minuty. Sprawdzony przepis gwarantuje udane ciasto. Przepis na ciasto marcinek jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia tego pysznego ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, cukier, jajko, jogurt grecki, proszek do pieczenia, mąka pszenna, śmietana kremówka, śmietana kwaśna, cukier waniliowy.

Jak zrobić ciasto marcinek? W misce ubij masło do powstania białej masy, dodaj cukier i jajko, ubij razem. Do masy dodaj jogurt grecki, proszek do pieczenia i mąkę, wymieszaj składniki i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto podziel na 15 różnych części. Należy upiec każdy kawałek ciasta osobno. Rozwałkuj kawałek ciasta i umieść w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-12 minut. Postępuj tak z każdym kawałkiem ciasta. Jeśli nasz dostęp do piekarnika dual cook możesz piec dwa ciasta jednocześnie. Ubij w misce śmietanę kremówkę na sztywną pianę, dodaj śmietanę kwaśną, cukier waniliowy i wymieszaj. Gotowe blaty ciasta przełóż kremem. Wyrównaj boki kremem. Posiekaj migdały. Boki ciasta obsyp migdałami.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując ciasto marcinek świetnie komponuje się z kawą i herbatą. Krem do marcinka możesz przygotować także na bazie sosu karmelowego lub masy kajmakowej. Ciasto jest dobre do spożycia na dobę po przygotowaniu. Pomysł na domowe ciast wykorzystaj podczas rodzinnych uroczystości. Ciasto pięknie komponuje się na talerzu z dodatkiem świeżych owoców.

Alergeny w cieście marcinek

Lista alergenów dla ciasta marcinek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Jogurt grecki pełnotłusty
    • Śmietana 18%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta marcinek

na 100g gotowej potrawy

Ciasto marcinek to słodki wypiek zawierający bardzo dużą ilość cukru. Ciasto przygotowane w domu zawiera mniej konserwantów i przygotowywane z lepszej jakości składników. Ciasta nie powinny spożywać osoby z podwyższonym poziomem trójglicerydów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kcal)
271.29
583.28
Białko (g)
4.55
9.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany (g)
21.02
45.20
Węglowodany przyswajalne (g)
21.01
45.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz (g)
19.26
41.40
Tłuszcze nasycone (g)
15.20
32.68
Tłuszcze nienasycone (g)
4.06
8.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.07
2.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.83
59.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód (mg)
22.51
48.41
Potas (mg)
151.04
324.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
84.21
181.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
109.68
235.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.32
24.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.00
2.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.39
0.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta marcinek 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta marcinek

Koszt składników
47.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
160 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 160 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Jogurt grecki pełnotłusty
150 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Śmietana 18%
1500 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 8
16.50
Za 1500 g
Śmietanka kremowa 30%
600 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
9.00
Za 600 g
Koszt składników
47.30