Ciasto marchewkowe bez cukru

Opublikowano: 02.04.2021 r., 14:07 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto marchewkowe podane na białym, podłużnym talerzu, przed kawałek podany na białym talerzyku deserowym, obok rozsypane płatki owsiane i orzechy włoskie
Ciasto marchewkowe bez cukru
Szybkie, łatwe w przygotowaniu i najsmaczniejsze ciasto marchewkowe bez cukru. Naturalna słodycz pochodząca ze zdrowych zamienników idealnie zastępuje biały cukier.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
137 kcal
Kcal w porcji
55 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Marchewka - 3 średnie sztuki (135 g)
  • Olej kokosowy - 5 łyżek (60 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Banan - 3 średnie banany (300 g)
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 2 szklanki i 8 łyżek (250 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 3 niepełne łyżki (40 g)
  • Orzechy włoskie - dwie garści (60 g)
  • Proszek do pieczenia - łyżeczka (4 g)
  • Soda oczyszczona - niepełna łyżeczka (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, garnek mały, papier do pieczenia, miska, blaszka keksowa

Przepis na ciasto marchewkowe bez cukru krok po kroku

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni a formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

Marchew umyj, usuń końce, obierz i zetrzyj na trace o małych oczkach.

W dużej misce ubij jajka na puszystą, jasną pianę. Dodaj marchewkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, pół łyżeczki cynamonu oraz ksylitol.

Roztop olej kokosowy i dodaj do masy jajecznej cały czas mieszając.

Banany obierz ze skórki, miąższ rozgnieć widelcem na gładko, dodaj je do masy jajecznej.

Partiami dodawaj mąkę owsianą, mieszaj do póki nie powstanie gładka masa. Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie.

Ciasto piecz około 60 minut aż będzie złociste a patyczek będzie suchy.

Jak oceniasz przepis na ciasto marchewkowe bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta marchewkowego bez cukru

Ciasto marchewkowe to wypiek, który osiągnął szczyt popularności w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej. Następnie dotarł do Stanów Zjednoczonych gdzie podbił serca mieszkańców Ameryki i szybko pojawiło się w wielu restauracjach. Ciasto z marchewki daje wiele możliwości eksperymentowania z przepisem. Poprzez różne dodatki uzyskasz wiele odmiennych wersji smakowych.

Ciasto marchewkowe bez cukru to pyszna alternatywa dla klasycznego wypieku. Takie ciasto jest idealnie sprawdzi się dla dzieci, aby nauczyć je zdrowych nawyków żywieniowych. Przepis na nie jest łatwy w przygotowaniu, możesz je przygotować z pomocą dzieci. Wykonane jest z olejem kokosowym zamiast zwykłego oleju, z bananem i z ksyliotelm zamiast cukru. Możesz również wykorzystać daktyle (ciasto z daktylami smakuje super!) lub zrezygnować z owoców i użyć jedynie ksylitolu. Ciasto wykonane jest bez mąki pszennej, dzięki temu jest bezglutenowe ponieważ wykorzystujesz płatki owsiane lub pełnoziarnistą mąkę owsianą. Płatki owsiane lub mąkę owsianą możesz zastąpić innymi rodzajami mąki. Będzie świetnie smakować jeśli wykonasz je z mąki orkiszowej. Jest ona w smaku bardzo podobna do zwykłej mąki pszennej, ponieważ orkisz to również pszenica, jednak jest dużo zdrowsza.

Fit tort marchewkowy bez cukru to zdrowe ciasto, które możesz dowolnie modyfikować, a tym samym wzbogacać jego wartość odżywczą. Wykonując je z orzechami dodasz nie tylko wiele smaku ale również zwiększysz w diecie zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które są niezbędne w profilaktyce chorób układu krążenia. Oprócz tego posiadają witaminy E i K, które pozytywnie wpływają na wzrok, odporność czy wygląd skóry. Orzechy warto włączyć również ze względu na występowanie w nich przeciwutleniaczy, związków, które mają zdolność wymiatania wolnych rodników, a tym samym spowalniają procesy starzenia się. Do ciasta z marchewką możesz dodać także wiórki kokosowe. Te dobrej jakości będą cennym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B, pozytywnie wpływając na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Dzięki zawartości magnezu i potasu przyczynią się regulowania pracy układu nerwowego. Oprócz wymienionych związków mineralnych, wiórki kokosowe będą źródłem cynku, wapnia, sodu i fosforu, składników, które są niezbędne w utrzymaniu mocnych kości i zębów. Jednak przejdźmy do samej marchwi, która również jest skarbnicą związków odżywczych. Swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, które oprócz tego, że są barwnikami, są także silnymi przeciwutleniaczami. W marchwi występują witaminy z grupy B, witamina E i K oraz liczne związki mineralne.

Ciasto marchewkowe bez cukru to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Słodkie, naturalne zamienniki białego cukru, sprawią, że nie poczujesz różnicy w smaku. Zrób raz, a wykonasz mały krok ku wielkiej zmianie nawyków żywieniowych.

Alergeny w cieście marchewkowym bez cukru

Lista alergenów dla ciasta marchewkowego bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta marchewkowego bez cukru

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kcal)
249.62
137.29
Białko (g)
7.27
4.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany (g)
27.70
15.24
Węglowodany przyswajalne (g)
24.73
13.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.98
1.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz (g)
13.38
7.36
Tłuszcze nasycone (g)
7.17
3.94
Tłuszcze nienasycone (g)
6.22
3.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.28
1.26
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.93
2.16
Cholesterol (mg)
76.27
41.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina A (µg (mcg))
138.76
76.32
Witamina B6 (mg)
0.22
0.12
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.10
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.27
1.80
Witamina D (µg (mcg))
0.41
0.23
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.37
0.20
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.81
18.04
Tiamina (mg)
0.21
0.11
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.33
0.18
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.64
0.35
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.98
17.04
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1050.32
577.68

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód (mg)
64.69
35.58
Potas (mg)
317.40
174.57
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
51.53
28.34
Fosfor (mg)
201.42
110.78
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
54.01
29.71
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.60
0.88
Cynk (mg)
1.26
0.69
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.23
0.13
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta marchewkowego bez cukru 57
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta marchewkowego bez cukru

Koszt składników
62.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
135 g
3 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Olej kokosowy
60 ml
5 łyżek
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.08
Za 60 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Banan
300 g
3 średnie banany
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
250 g
2 szklanki i 8 łyżek
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 250 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
3 niepełne łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Orzechy włoskie
60 g
dwie garści
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Proszek do pieczenia
4 g
łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Soda oczyszczona
4 g
niepełna łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 4 g
Koszt składników
62.50