Brownie fit

Opublikowano: 04.03.2021 r., 15:29 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brownie podane na białym talerzu ze szklanką mleka
Brownie fit
Brownie to najpopularniejsze ciasto czekoladowe na świecie. Pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe teraz w wersji fit. Poznaj najlepszy przepis na najsmaczniejsze fit brownie.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
434 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 9 porcji
  • Czekolada gorzka - 3 tabliczki czekolady bez dodatku cukru (300 g)
  • Olej kokosowy - 170 gramów (190 ml)
  • Banan - 2 średniej wielkości (240 g)
  • Mąka ryżowa - 7 łyżek (50 g)
  • Mąka kukurydziana - 9 łyżek (50 g)
  • Proszek do pieczenia - pół łyżeczki (1 g)
Liczba porcji:

Przepis na brownie fit krok po kroku

Zagotuj wodę w garnku, na którym postawisz szklaną miskę. Czekoladę połam w kosteczki. Przełóż do szklanej miski i dodaj olej kokosowy. Kiedy woda zacznie wrzeć w garnku postaw na nim miskę i wyłącz gaz. Pozostaw na 2-3 minut.

Dojrzałe banany obierz i rozgnieć widelcem lub zblenduj. Dodaj do nich mąki, proszek do pieczenia oraz roztopioną czekoladę z olejem kokosowym.

Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, rózgi lub drewnianej łyżki. Jeśli składniki ciasta nie chcą się całkowicie połączyć dodaj parę łyżek napoju roślinnego, mleka lub gęstego jogurtu.

Formę do pieczenia o wymiarach około 22x14 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i piecz 30 minut w temperaturze 160 stopni.

Ciasto możesz polać roztopioną gorzką czekoladą z dodatkiem oleju kokosowego.

Jak oceniasz przepis na brownie fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat brownie fit

Brownie to najpopularniejsze ciasto czekoladowe wywodzące się z kuchni amerykańskiej. Jest charakterystyczne ze względu na intensywny czekoladowy smak. Ciasto brownie jest również wilgotne, maziste i ciężkie. Jednak teraz poznasz przepis na najlepsze dietetyczne brownie, w dodatku w wersji bezglutenowej.

Dietetyczne ciasto brownie świetnie sprawdzi się podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Wkomponuje się również w niedzielny obiad. Dzięki temu, że przepis jest szybki i łatwy możesz wykonać brownie fit na święta, imprezę integracyjną w pracy lub po prostu do popołudniowej kawy czy herabty.

Brownie fit wykonasz z prostych składników, które bez problemu kupisz w pobliskim sklepie. Nie potrzebujesz do jego wykonania specjalistycznego sprzętu kuchennego. Wystarczy miska i rózga lub drewniana łyżka. Dzięki temu na pewno chętnie będziesz je przygotowywać dla rodziny i znajomych.

W wersji fit zamiennikiem cukru są banany, które są źródłem potasu, mleczną czekoladę, dobrej jakości gorzką czekoladą, która jest źródłem magnezu. Do ciasta możesz dodać również różne orzechy, które stanowią źródło kwasów tłuszczowych cennych dla naszego zdrowia. Brownie fit wykonasz z olejem kokosowym zamiast masła. Dzięki tym modyfikacjom uzyskasz najlepsze brownie czekoladowe, w którym zakochają się wszyscy, którym je przygotujesz.

Dietetyczne brownie czekoladowe będą mogli jeść wszyscy miłośnicy czekolady. Dzięki zastosowaniu różnych dodatków Twoje brownie fit za każdym razem będzie smakowało wyjątkowo i zapewniam, że szybko się nie znudzi. Do brownie czekoladowego możesz dodać różne owoce, na przykład truskawki, maliny, borówki, zarówno świeże jak i mrożone. Możesz wymieszać je z surowym ciastem i upiec, ułożyć na surowym cieście uprzednio wylanym do formy lub dodać świeże do podania. Przepis na dietetyczne ciasto brownie możesz modyfikować wedle upodobania. Świetnym dodatkiem są również sosy, które podkreślą smak Twojego ciasta czekoladowego.

Jeśli uwielbiasz brownie czekoladowe, koniecznie wypróbuj inne nasze przepisy, którymi na pewno zaimponujesz rodzinie i znajomym.

Alergeny w brownie fit

Lista alergenów dla Brownie fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze brownie fit

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
482.72
434.44
Białko (g)
3.26
2.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
35.24
31.72
Węglowodany przyswajalne (g)
31.19
28.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.04
3.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
36.76
33.09
Tłuszcze nasycone (g)
30.26
27.23
Tłuszcze nienasycone (g)
6.51
5.86
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.63
5.07
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.87
0.79
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.17
1.95
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
1.95
1.75
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.06
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.06
Ryboflawina (mg)
0.23
0.21
Niacyna (mg)
0.90
0.81
Beta karoten (µg (mcg))
16.53
14.88
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
4.01
3.61
Potas (mg)
333.48
300.13
Wapń (mg)
29.87
26.88
Fosfor (mg)
119.91
107.92
Magnez (mg)
75.29
67.76
Żelazo (mg)
2.67
2.40
Cynk (mg)
1.09
0.98
Miedź (mg)
0.49
0.44
Mangan (mg)
0.64
0.57
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie fit brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brownie fit

Koszt składników
36.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
300 g
3 tabliczki czekolady bez dodatku cukru
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Olej kokosowy
190 ml
170 gramów
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.42
Za 190 ml
Banan
240 g
2 średniej wielkości
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 240 g
Mąka ryżowa
50 g
7 łyżek
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 g
Mąka kukurydziana
50 g
9 łyżek
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 50 g
Proszek do pieczenia
1 g
pół łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 1 g
Koszt składników
36.70