Tłuste i zdrowe - czyli ważne dla zdrowia produkty, których często unikamy ze względu na kalorie

Łosoś, orzechy i awokado powinny często gościć na naszym stole
Zdrowe produkty bogate w tłuszcze są niezwykle ważne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 13.02.2024 r., 7:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Tłuste produkty kojarzą nam się z czymś niedobrym, ponieważ nadmierna masa ciała wynika najczęściej ze zbyt dużej ilości tkanki tłuszczowej. Takie przekonanie spowodowało, że unikamy w diecie wielu bardzo zdrowych i wartościowych produktów spożywczych, które mają w sobie wysoką zawartość tłuszczu.

Awokado

Choć ten produkt od kilku lat nie znika z półek sklepowych i często pojawia się w dietach prozdrowotnych, to często wzbudza niechęć wśród konsumentów, ze względu na zawartość tłuszczu. Warto jednak pamiętać, że w przypadku awokado mówimy tu o tłuszczach roślinnych, czyli bardzo polecanych dla naszego zdrowia. Dodatkowo w awokado mamy błonnik, który wspiera obniżanie poziomu cholesterolu LDL (tego „złego”) w naszym organizmie. Najbardziej popularny jest w formie past lub jako dodatek do sałatek. My polecamy je w paście z dodatkiem jajka – jest naprawdę przepyszna.

Orzechy włoskie

To kolejny produkt, przed którym wzbrania się wielu (szczególnie odchudzających się) konsumentów. Zła passa orzechów włoskich wynika przede wszystkim z ich wysokiej kaloryczności. Jednak ten produkt to prawdziwa bomba wartości odżywczych! Zawierają wiele cennych i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania kwasów tłuszczowych, które wspierają naszą odporność, chronią nas przed chorobami serca i mają pozytywny wpływ na całe nasze funkcjonowanie.

Ryby

Choć wszyscy doskonale wiedzą, że ryby powinny być stałym elementem w naszej diecie, to i tak wiele osób ich unika. Szczególnie tych tłustych ryb jak łosoś, śledź czy makrela. A to właśnie w rybach zawarte są kwasy omega-3 - EPA i DHA, które przyczyniają się do prawidłowego widzenia, lepszej pracy mózgu i serca. Niedobór tych kwasów tłuszczowych w diecie może powodować rozwój stanów zapalnych, które mogą przekształcić się w niebezpieczne dla zdrowia choroby.

Siemię lniane, nasiona chia

Takie niepozorne nasionka w dużej ilości mogą być bardzo kaloryczne. Jednak ich dodatek do diety w postaci 1 – 2 łyżeczki dziennie nie wpłynie aż tak bardzo na kaloryczność, ale będzie nieocenionym wsparciem dla naszego organizmu. Tu również znajdują się kwasy omega-3, ale w nieco innej, choć równie ważnej, postaci. W przypadku wszystkich produktów ilość ma znaczenie i nawet niewielki dodatek robi ogromną robotę!

Nasiona, oleje i oliwa są świetnym dodatkiem do dań i deserów
Już niewielki dodatek bogatych w zdrowe tłuszcze produktów ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, fot. Firefly

Oliwa i oleje

Tutaj mamy dwie strony medalu, ponieważ wiele osób uważa, że już usmażenie na roślinnym tłuszczu np. kotleta sprawi, że będzie on zdrowszy. Niestety nie jest to prawda, ponieważ w wysokiej temperaturze wiele cennych składników z oliwy czy oleju się utleni i będzie dla nas bezwartościowych.

Jeśli jednak mówimy tutaj o dodatku oleju i oliwy na zimno np. do sałatek, past kanapkowych czy obiadu, to już jest to inna para kaloszy! I to ta znacznie lepsza, ładniejsza i bezpieczniejsza. Dodatek tłuszczy roślinnych na zimno do dań w ilości 1 - 2 łyżki spowoduje, że potrawa zyskuje wiele cennych kwasów tłuszczowych, które jak już wiecie, mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Wiadomo, że co za dużo to niezdrowo w każdym przypadku. Jednak niewielka ilość zdrowych, ale tłustych produktów ma ogromne znaczenie w tym, abyśmy żyli długo i szczęśliwie, bez chorób.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto