Coś innego niż jajecznica, czyli odczaruj klasyka śniadaniowego

Na talerzu znajduje się jajecznica, z tyłu leży bułka oraz pomidor i natka pietruszki, a także 5 pomysłów na danie z jajkami
Danie na bazie jajek można zrobić na wiele różnych sposobów, fot. Jacek Chabraszewski
ikona podziel się
Opublikowano: 27.02.2024 r., 7:00 | Autor: Paulina Lipińska
Polacy kochają jajka i często je jedzą. Jajecznica to taki polski klasyk śniadaniowy. Wiadomo, jajecznica na maśle to danie ekspresowe, a do tego niesamowicie pyszne. Jeśli zwykła jajecznica już ci się znudziła, to dobry moment, żeby zrobić z jajek coś szybkiego i dodatkowo równie pysznego.

Jajecznica po turecku, czyli jaka?

Jajecznica po turecku jest to połączenie jajek oraz dużej ilości warzyw. Są tu pomidory, cebula, papryka. Dla koloru także nie warto pominąć natki pietruszki. Jajecznica po turecku jest przepyszna, szybka i bardzo zdrowa.

W tej potrawie znajdziesz dużą ilość likopenu, który jest bardzo ważny przy zapobieganiu nowotworów. Jest to silny przeciwutleniacz, bardzo ważny w diecie.

Nie jest to jednak polecana potrawa, między innymi przy zapaleniu żołądka, Zespole Jelita Drażliwego czy SIBO. Wywołuje ona niekorzystne objawy, takie jak ból brzucha czy wzdęcia.

Znowu jajka w pomidorach?

Tak! Po pierwsze - to trochę inna forma. Po drugie - to jest po prostu pyszne! Super smaczne, a do tego szybkie. Czy trzeba więcej powodów? Szakszuka jest potrawą, która sprawdza się nie tylko na śniadanie, ale też i na kolację czy obiad.

W takim daniu również jest ogromna ilość likopenu. Jedząc taką szakszukę dostarczasz silny przeciwutleniacz, dzięki czemu masz wpływ na niszczenie wolnych rodników. Występują tu ponadto zdrowe tłuszcze, które między innymi wspierają pracę mózgu.

Czy jest coś dla wielbicieli szpinaku?

Szpinak z jajkami sadzonymi to ciekawa wersja dania z jajkami. Całość super smakuje i pasuje na kolację i śniadanie. Może to być też dodatek do obiadu. Potrawa wygląda bardzo fajnie i tak też smakuje - jest pysznie, prosto i szybko.

Szpinak z jajkiem można ułożyć na pieczywie i zjeść jako kanapka. Jeszcze lepiej wszystko smakuje, gdy pieczywo jest przypieczone.

Niestety, szpinak z jajkiem to nie jest dobry produkt dla tych, którzy mają dnę moczanową. Szpinak to źródło witaminy K, więc nie jest też polecany podczas przyjmowania leków przeciwzakrzepowych.

Znkowu kuchnia turecka?

Jajko po turecku może zaskoczyć. Jest jednak wyśmienite. Jest to jajko w koszulce podane z jogurtem greckim i polane oliwą z przyprawami. Jako dodatek zaleca się grzanki z pieczywa. Jajko po turecku powinno mieć żółtko płynne, wtedy powstaje super efekt.

Potrawa jest wyrazista w smaku. Super się prezentuje i na pewno zaskoczy każdego, kto będzie to jadł. To świetna opcja na śniadanie lub na kolację. Jest lekka, a za razem sycąca. Miałaś/eś okazję już próbować?

A może coś w stylu omleta?

Frittata jest to danie, które przypomina omlet. Jest na bazie jajek z dużą ilością warzyw. Tutaj propozycją jest szpinak, cebula i żółty ser. By zrobić frittatę trzeba mieć patelnię, którą można umieścić w piekarniku. Najlepsza jest taka, z której można zdjąć rączkę. Konieczne jest, by nie miała żadnych plastikowych elementów.

Nie ma tu potrzeby dodawania jakiejkolwiek mąki, więc to danie jajeczne jest super propozycją na posiłek o niskiej zawartości węglowodanów. Świetnie sprawdzi się jako kolacja lub śniadanie na diecie low carb, ketogenicznej albo cukrzycowej.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto