#zerowaste – domowy ogródek z resztek

Takie listki to źródło witamin i składników odżywczych
Burak, marchewka, pietruszka - wszystkie te warzywa mają w sobie siłę do ponownego wzrostu, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 14.04.2024 r., 17:16 | Autor: Ewa Cierpiał
Obecnie coraz większą wagę przywiązujemy do świadomego spożywania oraz dbania o środowisko. Wobec tego coraz więcej osób zaczyna odkrywać różne sposoby na zmniejszenie ilości odpadów i wykorzystanie produktów w sposób bardziej zrównoważony. Jednym z takich pomysłów jest uprawa młodych listków z resztek innych warzyw.

Jakie warzywa możesz ponownie wykorzystać?

Choć brzmi to nieco zaskakująco, to dzięki drzemiącej w warzywach sile możemy stworzyć własną uprawę niezwykle bogatych w wartości odżywcze listków, które wybornie smakują i są prawdziwą bombą witaminową. Niektóre z warzyw jesteśmy w stanie wręcz zupełnie odtworzyć i to zupełnie za darmo!

Przygotowanie domowej uprawy listków nie jest niczym skomplikowanym. Wystarczy odciąć końcówkę warzywa i włożyć do wody, a wtedy zadzieje się magia.

Z jakich warzyw można zrobić młode listki?

  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Seler
  • Burak
  • Czosnek – wtedy powstanie przepyszny szczypiorek czosnkowy
  • Cebula – dla tradycyjnego szczypiorku

A jakie warzywa można odtworzyć zupełnie od zera?

  • Por
  • Kapusta pak choi

Jak przygotować uprawę?

Przede wszystkim pamiętaj nie wyrzucić obciętych końcówek. Jeśli chcesz stworzyć listki np. z marchewki, to odetnij czubek, z którego wychodzi nać i ją również przytnij. Możesz, pozostałą nać, użyć do przygotowania pesto – zobaczysz, że nabierze zupełnie nowego smaku. Jeśli chodzi o np. pora, to tutaj w wodzie musisz umieścić końcówkę z wychodzącymi z niej korzonkami. Jeśli chodzi o cebulę, to tutaj musisz wykorzystać całą sztukę. Umieść ją w naczyniu z wodą, korzonkami do dołu i obserwuj – za kilka dni pojawi się soczystozielony szczypiorek.

Obejrzyj dokładnie przygotowany koniec warzywa, czy nie ma żadnych zastanawiających plam – im ładniejszy okaz, tym lepsze będą rezultaty. Teraz umieść przygotowaną końcówkę np. w spodku lub szklance z wodą i na tę chwilę twoja praca się kończy.

Pamiętaj, by codziennie wymieniać wodę, co wspomoże zachowanie świeżości twojej uprawy.

W ciągu kilku dni lub tygodni zauważysz, jak z pozostałości wyrastają nowe listki. Kiedy nowe listki osiągną odpowiednią wielkość, można je przesadzić do doniczek z ziemią. Wybierz glebę bogatą w składniki odżywcze i dobrze przepuszczalną. Pamiętaj o regularnym podlewaniu i zapewnieniu odpowiedniego światła.

Po przesadzeniu młodych roślin do doniczek pozostaje tylko cieszyć się ich wzrostem i zbierać świeże, aromatyczne listki. Dodawaj je do sałatek, kanapek, czy jako ozdobę do dań głównych.

Włóż cebulą do wody korzonkami do dołu i poczekaj kilka dni, aż powstanie szczypiorek
Wykorzystanie cebuli do domowej hodowli szczypiorku to świetny sposób na oszczędność czasu i pieniędzy, fot. Firefly

Dlaczego warto hodować młode listki?

Młode listki są bogate w witaminy, minerały i składniki odżywcze, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają witaminy A, C, K oraz różne witaminy z grupy B, które wspierają zdrowie skóry, wzrok, układ odpornościowy i wiele innych, ważnych dla dobrego zdrowia i samopoczucia funkcji.

bogate w antyoksydanty, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników i chronią organizm przed stresem oksydacyjnym. Regularne spożywanie antyoksydantów może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia różnych chorób, w tym chorób serca i niektórych typów nowotworów.

Uprawa młodych listków z resztek innych warzyw to doskonały sposób na zmniejszenie ilości odpadów kuchennych oraz na cieszenie się świeżymi, własnoręcznie hodowanymi produktami. Jest to również świetny sposób na wprowadzenie do swojej diety dodatkowej dawki witamin i składników odżywczych.

Zacznij działać już dziś i stwórz swój własny warzywny ogródek z resztek!

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto