Jaki ser dodać do spaghetti?

Jaki ser dodać do spaghetti
Jaki ser dodać do spaghetti
ikona podziel się
Opublikowano: 28.04.2023 r., 11:33 | Autor: Oliwia Gawron

Spaghetti to jedno z najbardziej popularnych dań na całym świecie. Istnieje wiele wersji tego pysznego dania, samodzielnie możemy zmieniać rodzaj makaronu, decydować o rodzaju farszu i sera.

Jednak, jaki ser dodać do spaghetti, który sprawdzi się najlepiej?

Najlepiej sprawdzi się ser twardy romano, można postawić również na parmezan.

Jaki ser dodać do spaghetti? Co jeszcze warto wiedzieć?

Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat.

Oba doczekały się wielu pysznych modyfikacji. Jednak bardzo ważne, jak i nie najważniejszy jest dobór odpowiedniego sera.

Zatem, jaki ser do spaghetti będzie najlepszy?

Możesz wybrać ser Romano, parmezan, cheddar. Sery te pasują nie tylko do spaghetti bolognese, ale i do carbonary. Pierwsze z nich charakteryzują się wysoką twardością, dlatego od razu po ich użyciu nie rozpuszczą się, co jest zamierzonym efektem. Dodatkowo warto wspomnieć, że sery te zawierają zdecydowanie mniejszą ilość laktozy niż tradycyjne wyroby mleczne. Laktoza to cukier naturalnie zawarty w mleku i innych produktach mlecznych. Cząsteczka tego dwucukru, aby mogła zostać wchłonięta w przewodzie pokarmowym, musi zostać rozłożona na mniejsze części – cząsteczkę glukozy i cząsteczkę galaktozy. Żeby doszło do takiego rozpadu laktozy w jelitach, potrzebny jest enzym – laktaza. U osób, u których enzym ten nie jest wytwarzany w wystarczającej ilości po spożyciu laktozy w mleku lub innych produktach mlecznych z laktozą może dochodzić do problemów jelitowych.

Jeśli już wiesz jaki ser do posypania użyć, poznaj mój pomysł na spaghetti bez mięsa, który będzie bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia kulinarnego.

Aby przygotować spaghetti bez mięsa, będziesz potrzebować kilku ogólnodostępnych składników, czyli makaron, pomidory z puszki, olej rzepakowy, parmezan, cebula, czosnek.

W moim przepisie wykorzystałam makaron spaghetti, on idealnie pasuje do naszego dzisiejszego dania. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś użył dowolnego rodzaju makaronu. Tak naprawdę każdy będzie dobry.

Moja wersja makaronu jest przygotowana z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Będzie to ważna informacja dla osób z chorobami glutenozależnymi, do których należy celiakia, alergia na pszenicę.

Zatem jak zrobić pyszny bez mięsa?

W pierwszej kolejności zaczniemy od ugotowania makaronu al dente.

W tym czasie przygotujemy smaczny sos z pomidorów.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj drobno pokrojoną cebulę i krótko zeszklij, następnie dodaj pomidory z puszki.

W tym momencie postaw na przyprawy, idealnie sprawdzi się tutaj sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.

Na końcu dodać makaron do sosu i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Po kilku minutach nasze najlepsze spaghetti gotowe.

Przełóż danie na talerz i posyp parmezanem.

Całe danie posyp drobno pokrojoną natką pietruszki.

Moje dzisiejsze danie jest szybkie i proste, można powiedzieć nawet, że zahacza o minimalizm. Sam widzisz, jak mało składników jest nam potrzebnych do jego przygotowania.

Sam widzisz, jaki to jest prosty przepis.

Skoro już wiesz, jak zrobić wegetariańskie danie z sosem pomidorowym, koniecznie spróbuj i zaskocz swoich gości tym wykwintnym daniem.

Moja dzisiejsza propozycja to świetny pomysł na obiad w rodzinnym gronie. Danie to jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale bez wątpienia zrobi wrażenie na Twoim gościach, ponieważ jest po prostu najlepsze!

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto