Jak przyprawić kurczaka?

Jak przyprawić kurczaka
Jak przyprawić kurczaka
ikona podziel się
Opublikowano: 29.05.2023 r., 17:42 | Autor: Patrycja Czerwiak

Kurczak to mięso niezwykle delikatne, które bardzo wdzięcznie przyjmuje wszelkiego rodzaju przyprawy. Najlepiej jednak komponuje się z:

  • cząbrem,
  • czosnkiem,
  • cebulą,
  • papryką,
  • curry,
  • bazylią,
  • tymiankiem,
  • oregano,
  • czosnkiem niedźwiedzim,
  • kozieradką,
  • kolendrą,
  • kuminem.

Jak przyprawić kurczaka? Co jeszcze warto wiedzieć?

Kurczak to mięso, które jest niezwykle częstym gościem na polskich stołach. Drób jest lekki, smaczny i łatwy w przygotowaniu. Okazuje się, że Polacy każdego roku spożywają prawie 30 kg tego mięsa. Nic dziwnego, to naprawdę uniwersalny gatunek. Sprawdza się w zupach, daniach jednogarnkowych i jako sztuka mięs do drugiego dania. W dodatku, w przeciwieństwie do czerwonego mięsa jest naprawdę zdrowe. Jednak, by w pełni docenić jego walory smakowe, dobrze jest wiedzieć, jak przyprawić kurczaka.

Mięso z kurczaka jest niezwykle delikatne, a przy tym bardzo wdzięcznie przyjmuje wszelkiego rodzaju przyprawy. Najlepiej jednak komponuje się z:

  • cząbrem,
  • czosnkiem,
  • cebulą,
  • papryką,
  • curry,
  • bazylią,
  • tymiankiem,
  • oregano,
  • czosnkiem niedźwiedzim,
  • kozieradką,
  • kolendrą,
  • kuminem.

Można też kupić gotowe przyprawy do kurczaka. Gotowe mieszanki dostępne są w każdym sklepie. Należy jednak uważać, gdyż w większości zawierają one naprawdę sporo soli, przez co mogą powodować nadmierne jej spożywanie. Jeśli jesteś osobą, która sporo soli, a przy okazji ma problemy z układem krwionośnym, lepiej skomponuj taką mieszankę samodzielnie. To jakie przyprawy się w niej znajdą zależą od Twoich upodobań kulinarnych. Warto przygotować kilka różnych rodzajów, by sprawdzić, jakie połączenie smakowe sprawdza się w naszym przypadku najlepiej.

Tworzenie mieszanek i nacieranie mięsa sprawdza się dobrze w przypadku kurczaka smażonego. Jednak do pieczenia lepiej użyć marynaty. Pozwoli to na skruszenie mięsa, a także jego lepszą obróbkę. Przed pieczeniem przystąp do przygotowania marynaty. Ulubione zioła, a także te wypisane powyżej możesz połączyć z oliwą i sokiem z cytryny i dobrze wymieszać. Tak przygotowana marynata wspaniale połączy się z mięsem. Pamiętaj, by przygotować marynatę co najmniej pół godziny przed wykorzystaniem mięsa. Dzięki temu całość będzie smaczniejsza.

Czy warto włączyć kurczaka do swojego menu? Jak najbardziej! Drób to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Zawartość protein szacuje się na ok. 18–25%, w zależności od danego gatunku oraz części zwierzęcia. W mięsie drobiowym znajdziemy także sporo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12) oraz witaminę A, D oraz E. Filet jest dobrym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz krwionośnego. Spożywając piersi kurczaka, uzupełniamy również składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, selen oraz cynk, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Mięso drobiowe uważane jest za jedno z najzdrowszych mięs. Jego spożycie z żywieniowego punktu widzenia wydaje się najkorzystniejsze. Wynika to przede wszystkim z odpowiedniej kompozycji składników odżywczych.

Teraz gdy już wiesz czym przyprawić mięso i jak to zrobić najlepiej koniecznie sięgnij po dania na bazie kurczaka. To mięso nie tylko smaczne, ale również zdrowe, dlatego może stanowić bazę codziennej diety. Jeśli brak Ci pomysłu na to jak wykorzystać mięso z kurczaka, sięgnij po inspiracje dostępne na tej stronie.

Zobacz pytania podobne do jak przyprawić kurczaka?

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto