Ile gotować ciecierzycę?

Ile gotować ciecierzycę
Ile gotować ciecierzycę
ikona podziel się
Opublikowano: 09.03.2023 r., 23:53 | Autor: Patrycja Czerwiak

Ciecierzyca to niezwykle zdrowe warzywo, pełne cennych właściwości zdrowotnych. Jednak wiele osób zastanawia się jak prawidłowa ją gotować, a zwłaszcza ile gotować ciecierzycę? Warto wiedzieć, że czas gotowania ciecierzycy zależy od jej wielkości, użytego sprzętu, czy czasu namaczania. Jednak zwykle zakłada się, że ciecierzyca powinna się gotować około 70 do 90 minut.

Ile gotować ciecierzycę? Co jeszcze warto wiedzieć?

Ciecierzyca to niezwykle zdrowe warzywo, pełne cennych właściwości zdrowotnych. Jednak wiele osób zastanawia się jak prawidłowa ją gotować, a zwłaszcza ile gotować ciecierzycę. Warto wiedzieć, że czas gotowania ciecierzycy zależy od jej wielkości, użytego sprzętu, czy czasu namaczania. Jednak zwykle zakłada się, że ciecierzyca powinna się gotować około 70 do 90 minut. Oczywiście to ile czasu spędzi ciecierzyca w garnku, zależy od preferowanej przez nas miękkości.

Gotowanie ciecierzycy jest jednym z etapów jej przygotowania, którego wielu ludzi próbuje uniknąć za wszelką cenę. Przez to spada też jej spożycie, co nie jest dobre. Ciecierzyca jest bowiem niezwykle wartościowym warzywem.

Zastanawiasz się jak zrobić pyszne dania z ciecierzycą? Koniecznie zajrzyj do wyróżnionych inspiracji na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na pyszną ciecierzycę. To sprawdzony sposób na włączenie do swojej diety źródła białka niezwierzęcego, a także błonnika i wielu witamin.

Jak najlepiej ugotować ciecierzycę? Dobrze jest zacząć od jej namaczania. Ciecierzycę należy zostawić w garnku, w całości zalaną wodą i moczyć od 12 do 18 godzin. Choć to proces długi, to jest niezbędny do tego, by móc to warzywo później odpowiednio wykorzystać. Następnie ciecierzycę zalej ponownie wodą. Najlepiej skorzystać z proporcji: 3 szklanki wody na 1 szklankę ciecierzycy. Całość posól 1 łyżeczką soli. Gotuj nasiona około 80 minut od zagotowania. Oczywiście to ile czasu należy gotować cieciorkę, zależy od użytego garnka, ilości surowca, czy czasu namaczania. Jeśli chcesz wiedzieć, dokładnie ile minut należy gotować cieciorkę, to możesz sprawdzać jej miękkość za pomocą widelca. Tak przygotowaną ciecierzycę możesz wykorzystać na ciepło lub ostudzić ją przed dalszą obróbką.

Teraz gdy już wiesz, jak długo gotować i ile minut należy trzymać ciecierzycę w garnku, możesz spokojnie planować obiady z jej dodatkiem. To warzywo, które sprawdza się naprawdę w wielu daniach. Można na jej bazie przygotować pyszne zupy i gulasze. Doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju dań jednogarnkowych - wspaniale smakuje zwłaszcza w curry. Jeśli lubisz kuchnię bliskowschodnią, koniecznie sięgnij po falafel czy hummus. Ciecierzycę można wykorzystywać także do wypieku pasztetów, czy przygotowania past kanapkowych. Ze względu na sporą zawartość białka sprawdzą się w roślinnych kotletach.

Nasiona ciecierzycy w porównaniu do rodzimego grochu są duże i jasne (odmiana kabuli). Po ugotowaniu nabierają miękkości, ale się nie rozpadają. Mają lekko orzechowy smak, podobnie jak ciecierzyca desi, która jednak ma mniejsze ziarna i występuje w wielu kolorach, m.in. zielonym, brązowym, czerwonym i czarnym.

Ciecierzyca jest niezwykle zdrowa. Znajdziemy w niej zarówno witaminę A, niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu wzrokowego, oraz szereg witamin z grupy B, wspierających układ nerwowy. Na szczególną uwagę zasługuje również spora dawka kwasu foliowego zawartego w niniejszej roślinie. Kwas foliowy odpowiedzialny jest za regulację wzrostu oraz prawidłowe funkcjonowanie wszystkich komórek ciała.

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto