-
Zupa marokańska
Zupa marokańska to pyszna rozgrzewająca zupa zwana Harira. Zupa na bazie ciecierzycy i pomidorów jest sycąca i świetnie sprawdzi się …
20 + 40 min łatwy 5 613 kcal -
Tradycyjny ekspresowy hummus z suszonymi pomidorami
Hummus z suszonymi pomidorami w wersji tradycyjnej to super propozycja na pyszną pastę na kanapki. Zrób koniecznie taką zdrową pastę …
5 min łatwy 10 92 kcal -
Sałatka z ciecierzycą i fetą
Przepis na sałatkę z ciecierzycą w towarzystwie sera feta z pewnością urzeknie Cię swoją świeżością i prostotą. Ciecierzyca z puszki …
10 min łatwy 1 223 kcal
Przepisy z ciecierzycą - przepisy
-
Gulasz z ciecierzycą
Z czym kojarzy ci się gulasz? Gulasz to potrawa pochodząca z Węgier i składająca się najczęściej z mięsa duszonego z …
15 + 20 min łatwy 4 150 kcal -
Curry wegetariańskie
Curry wegetariańskie to świetny pomysł na obiad bez mięsa. To pyszne, aromatyczne danie z warzywami podane np. z ryżem będzie …
20 + 40 min łatwy 4 209 kcal -
Ciastka z ciecierzycy
Ciastka z ciecierzycy to doskonały pomysł na dobre ciastka z masłem orzechowym. Zdrowe ciasteczka mogą spożywać osoby na diecie redukującej …
15 + 15 min łatwy 10 176 kcal -
Brownie z ciecierzycy
Brownie z ciecierzycy to sprawdzony przepis na najlepsze zdrowe ciasto bez glutenu. Fit ciasto możesz przygotować z ciecierzycy z puszki …
15 + 40 min łatwy 10 375 kcal -
Burgery z ciecierzycy
Burgery z ciecierzycy to bardzo dobry pomysł na wegetariańskie danie bez mięsa. Przepis na burgery z ciecierzycy jest prosty, dlatego …
10 + 20 min łatwy 6 564 kcal -
Kotleciki z cieciorki
Kotleciki z cieciorki to bardzo dobry pomysł na wegetariańskie danie bez mięsa. Przepis na kotleciki z cieciorki jest prosty, dlatego …
20 + 30 min łatwy 10 397 kcal
-
Leczo z ciecierzycą
Leczo z ciecierzycą to świetna wegetariańska alternatywa da tradycyjnego mięsnego klasyka. Całość jest niezwykle smaczna, a przy okazji prosta i …
30 + 45 min łatwy 8 161 kcal -
Falafel z ciecierzycy
Falafel z ciecierzycy to wspaniała propozycja na naprawdę pyszną wegetariańską przekąskę. Stanowią dobrą bazę do wielu posiłków. Można podawać je …
55 + 40 min łatwy 4 349 kcal -
Pierogi z ciecierzycą
Pierogi z ciecierzycą to wspaniały pomysł na zdrową i bardzo odżywczą wersję tego popularnego dania. Pierogi z ciecierzycą, choć są …
40 + 15 min łatwy 2 620 kcal -
Ciecierzyca w sosie pomidorowym
Ciecierzyca w sosie pomidorowym to pyszne danie, które sprawdzi się na szybki roślinny posiłek. Jest smaczna, łatwa w przygotowaniu i …
35 + 24 min łatwy 4 360 kcal -
Pulpety z ciecierzycy
Pulpety z ciecierzycy to idealne rozwiązanie na łatwe, smaczne, wegetariańskie klopsiki. Świetnie smakują podane z puree ziemniaczanym. Przepis na pulpety …
15 + 25 min łatwy 8 418 kcal
-
Spaghetti z ciecierzycą
Spaghetti z ciecierzycą jest lepsze niż spaghetti z mięsem. Idealnie sprawdzi się jako wegetariański obiad dla całej rodziny. Poza tym …
20 + 30 min łatwy 4 410 kcal -
Omlet z ciecierzycy
Omlet z ciecierzycy bardzo dobry pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla całej rodziny. Szybki omlet możesz przygotować w wersji …
10 + 20 min łatwy 4 651 kcal -
Szakszuka z ciecierzycą
Ciecierzyca konserwowa dobrze sprawdzi się jako dodatek do pożywnej potrawy z pomidorami i jajkami. Szakszuka z ciecierzycą jest pyszna, zdrowa …
25 min łatwy 1 433 kcal -
Ciecierzyca po indyjsku
Dobre, indyjskie curry z ciecierzycy w pomidorach jest bardzo aromatycznym, wegańskim daniem. Ciecierzyca po indyjsku jest zdrowa, pożywna i bardzo …
25 + 135 min łatwy 4 190 kcal -
Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą
Lubisz fasolkę po bretońsku? Spróbuj koniecznie tej alternatywy i wykonaj ciecierzycę po bretońsku. Potrawę robi się bardzo szybko i w …
30 min łatwy 4 413 kcal -
Cieciorella
Cieciorella to pyszny krem orzechowy, którego bazą jest ciecierzyca. Choć może brzmieć to, jak bardzo szalony pomysł, warto go wypróbować, …
15 min łatwy 4 312 kcal
-
Pieczona ciecierzyca
Pieczona ciecierzyca to bardzo dobry pomysł na smaczne wegetariańskie danie dla całej rodziny. Pieczone warzywo wykorzystać można jako samodzielny posiłek …
10 + 25 min łatwy 4 296 kcal -
Wegetariańska ciecierzyca po bretońsku
Pyszny, wegetariański przepis na ciecierzycę po bretońsku bez dodatku mięsa. Bardzo sycąca, smaczna i niskokaloryczna. Zdrowa wersja bez mięsa idealna …
30 min łatwy 4 199 kcal -
Krem z ciecierzycy
Krem z ciecierzycy to świetny pomysł na pyszny obiad lub lunch w ciągu dnia, który z łatwością przetransportujesz do pracy, …
20 + 30 min łatwy 4 150 kcal -
Sałatka z ciecierzycą
Fit sałatka z ciecierzycą z puszki i z pomidorami suszonymi to doskonała propozycja na fit przekąskę, danie kolacyjne lub lunchbox …
15 min łatwy 4 189 kcal -
Chipsy z ciecierzycy
Proste chipsy z ciecierzycy to doskonała alternatywa sklepowych chipsów zawierających bardzo dużo niezdrowego tłuszczu palmowego oraz wzmacniaczy smaku. Chipsy zazwyczaj …
10 + 20 min łatwy 6 506 kcal
-
Placki z ciecierzycy
Placki z ciecierzycy to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Placki możesz podać też jako przystawkę podczas spotkania …
15 + 15 min łatwy 6 513 kcal -
Ragout wołowe
Tradycyjne, pyszne ragout to określenie na danie, które przygotowuje się z mięsa, warzyw lub ryb. Ragout wołowe to idealne danie …
20 + 60 min łatwy 6 449 kcal -
Zupa z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Świetnie sprawdzi się do włączenia do diety nasion roślin strączkowych. …
15 + 25 min łatwy 4 220 kcal -
Kotlety z ciecierzycy
Kotlety z ciecierzycy są smaczną alternatywą dla mięsa. Są one wegetariańskie, a dokładniej owowegetariańskie, i przygotowane z ciecierzycy gotowanej z …
20 + 30 min średni 8 108 kcal -
Gulasz z ciecierzycy
Wege gulasz z ciecierzycy to doskonała propozycja na pyszne danie warzywne. Gulasz bez mięsa jest też daniem bezglutenowym. Przepis na …
20 + 40 min łatwy 5 399 kcal -
Pakora
Pakora to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę na bazie smażonych na głębokim oleju warzyw. Smaczne warzywa w cieście z …
15 + 20 min łatwy 6 552 kcal
-
Sałatka z cieciorką
Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia. …
20 + 10 min łatwy 3 336 kcal -
Tajskie curry
Tajskie curry to danie, które na pewno przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi azjatyckiej kuchni. To z przepisu jest niezwykle gęste, …
20 + 25 min łatwy 4 428 kcal -
Pasta z cieciorki
Pasta z cieciorki to jeden z najpopularniejszych dipów na świecie. Bardziej aromatyczna i bogatsza smakowo wersja to klasyczny i popularny …
25 min łatwy 10 123 kcal -
Kotleciki z ciecierzycy z puszki
Falafel to nic innego jak kotleciki z ciecierzycy z puszki. Będzie to świetny pomysł na obiad bez mięsa. Pamiętaj, że …
20 + 10 min łatwy 8 80 kcal -
Kotlety z ciecierzycy z puszki
Kotlety z ciecierzycy z puszki to doskonały pomysł na pyszne, wegetariańskie danie. Kotlety z ciecierzycy możesz podać jako obiad dla …
30 min łatwy 4 -
Curry z batatami
Curry z batatami to dobry pomysł na obiad bez mięsa dla całej Twojej rodziny. To wegetariańskie danie jest szybkie i …
20 + 40 min łatwy 4 384 kcal -
Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem
Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem jest szybka w przygotowaniu i wystarczy zaledwie kilka minut, żeby była gotowa. Do jej przygotowania …
15 min łatwy 1 355 kcal -
Kotleciki z ciecierzycy i kaszy jaglanej
Kasza jaglana to taki uniwersalny składnik, z którego jesteśmy z stanie zrobić coraz więcej rzeczy. Kto by pomyślał, że z …
20 + 20 min łatwy 10 152 kcal -
Wegańskie jajka
Jesteś na diecie wegańskiej ale tęsknisz za smakiem jajek? Już nie musisz. Specjalnie dla ciebie przepis na wegańskie jajka. Wystarczy …
15 + 15 min średni 4 55 kcal -
Ciecierzyca w pomidorach
Ciecierzyca w pomidorach to jedno z tych dań, do których nikogo nie trzeba zachęcać. Jest naprawdę smaczne, a przy okazji …
10 + 25 min średni 4 -
Falafele z piekarnika
Falafele z piekarnika to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek, który przypadnie do gustu fanom kuchni roślinnej. Są smaczne, a …
20 + 20 min średni 4 -
Sałatka z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami
Sałatka z cieciorką, fetą i suszonymi pomidorami to doskonała opcja na naprawdę fantastyczny posiłek, który dobrze się prezentuje, ale zdecydowanie …
20 + 25 min łatwy 6 654 kcal -
Kasza bulgur z hummusem
Kasza bulgur z hummusem to świetny pomysł na lunch lub drugie śniadanie w ciągu dnia. Pochodzi ona z Bliskiego Wschodu, …
15 + 10 min łatwy 2 553 kcal -
Ciecierzyca po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką
Lżejsza wersja ciecierzycy po bretońsku z chudym mięsem z indyka. Pyszny sos pomidorowy z nutą papryki super urozmaica smak. Syty, …
30 min łatwy 6 243 kcal -
Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy jest naprawdę prosty i szybki, a do tego świetnie smakuje na pieczywie. Będzie idealną propozycją dla osób …
40 + 60 min łatwy 10 262 kcal -
Pasta z ciecierzycy
Pasta z ciecierzycy to świetna alternatywa tradycyjnego obkładu do chleba. W ostatnich czasach ciecierzyca zyskała na popularności w naszych regionach. …
15 min łatwy 6 79 kcal -
Hummus z ciecierzycy
Hummus z ciecierzycy to idealna pasta do kanapek, dań każdego rodzaju lub dodatek do przekąsek. Dostępna jest na rynku w …
15 min łatwy 5 43 kcal -
Hummus paprykowy
Hummus paprykowy to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do śniadania dla całej rodziny. Najlepszy hummus podawać można jako dodatek …
5 + 20 min łatwy 5 173 kcal -
Hummus z buraka
Hummus z buraka to jedna z pysznych propozycji smakowych klasycznego hummusu. Przygotowany z pieczonym burakiem i dodatkiem przypraw urzeka on …
20 + 40 min łatwy 120 90 kcal -
Pasztet pomidorowy
Pasztet pomidorowy to pyszny dodatek do pieczywa. Ten najlepszy pasztet przygotujesz z cieciorką i soczewicą, co doda dodatkowego smaku i …
20 + 200 min łatwy 10 176 kcal -
Hummus z oliwkami
Hummus z oliwkami to doskonała propozycja na pyszną pastę do chleba i nie tylko. Pasta z ciecierzycy i oliwek do …
15 + 30 min łatwy 6 292 kcal
Przepisy z ciecierzycą – zbiór przepisów na smaczne dania z ciecierzycą
Ciecierzyca to dobrze znane źródło białka w diecie wegan i wegetarian. Zaletą grochu włoskiego jest także to, że jego spożywanie przyczynia się do lepszego funkcjonowania organizmu. Pasty? Zupy? Słodycze? Tak! Przepisy z ciecierzycą nie ograniczają się do jednej potrawy, ponieważ z tej rośliny można przygotować różne dania. Sprawdź, co zrobić z ciecierzyc na obiad i nie tylko!
Potrawa z ciecierzycy – dlaczego warto sięgnąć po ciecierzycę?
Ciecierzyca a cieciorka – jaka jest różnica?
Bardzo często te dwa określenie są stosowane zamiennie, jednak tak naprawdę oznaczają dwie różne rośliny. Ciecierzyca należy do rodziny bobowatych. Była uprawiana już w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie i najprawdopodobniej odgrywała istotną rolę w diecie. Istnieje kilkadziesiąt gatunków ciecierzycy, ale najbardziej znane i najczęściej spożywane są kabuli i desi. Uprawia się je w krajach, w których panuje m.in. klimat tropikalny lub umiarkowany.
Cieciorka również należy do rodziny bobowatych, ale z tej rośliny przygotowano napar, który uspokajał i spowalniał rytm serca. Warto wiedzieć, że obecnie nie wykorzystuje się cieciorki jako rośliny leczniczej, ponieważ ma trujące właściwości. W naszym kraju cieciorkę można spotkać zarówno przy lasach, jak i na przydrożach oraz stokach wzgórz.
Właściwości odżywcze ciecierzycy – dlaczego warto ją jeść?
Ciecierzycę warto włączyć do swojego jadłospisu niezależnie od diety, ponieważ zawiera duża ilość biała, błonnika i węglowodanów złożonych. Dzięki niej w łatwy sposób można podbić białko w potrawie, ale aby uzyskać pełnowartościowy posiłek bogaty we wszystkie aminokwasy, groch włoski należy łączyć ze zbożami.
Zazwyczaj właśnie to białko jest powodem, dla którego ciecierzyca jest tak często i chętnie wykorzystywana w przepisach, ale nie jest to jedyna zaleta tej rośliny. Groch włoski ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu przez dłuższy czas czujemy uczucie sytości i nie kusi nas, aby podjadać między posiłkami. Ciecierzyca nie zawiera dużo kalorii i jest zalecana przy diecie odchudzającej.
Ciecierzyca ma w swoim składzie żelazo, dlatego często jest spożywana przez osoby cierpiące na anemię. Zawiera również potas, magnez, fosfor, witaminy z grupy B oraz witaminę K1. Najlepiej łączyć ciecierzycę ze składnikami, które zawierają witaminę C, aby organizm lepiej przyswajał żelazo. Ta roślina strączkowa obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi.
Zastosowanie ciecierzycy
Co zrobić z ciecierzycy na obiad?
Groch włoski często gości w kuchni wschodniej i śródziemnomorskiej. Ta roślina strączkowa charakteryzuje się delikatnym, orzechowym posmakiem i można ją poddawać różnym obróbką termicznym. Ciecierzyca będzie dobra zarówno gotowana, jak i smażona lub pieczona. Nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby chore na celiakię.
Ciecierzyca, choć bardzo często gości w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, idealnie pasuje także do mięsnych potraw. Groch włoski może być bazą lub jedynie uzupełnieniem przygotowywanego dania. Z ciecierzycy można zrobić:
- hummus,
- falafel,
- gulasze,
- pasztety,
- zupy krem,
- harira,
- kotlety,
- sałatki,
- ciastka,
- omlety.
Pastą z ciecierzycy możesz posmarować zarówno kanapki, jak i tortille. Groch włoski jest dobrym uzupełnieniem sałatek, ale można z niego przygotować także wegańskie kotlety lub pulpeciki. Dla niektórych zaskoczeniem może być to, że z tej rośliny można zrobić danie na słodko. Warto jednak wiedzieć, że na rynku dostępna jest mąka z ciecierzycy, która umożliwia stworzenie pysznych ciastek. Z tej mąki można zrobić wiele innych potraw, m.in. omlety (na słodko lub na słono), placki i naleśniki.
Szybkie dania – czy każdy przepis z ciecierzycą jest błyskawiczny?
Nie, ponieważ wszystko zależy od tego, czy mam zakupioną ciecierzycę surową czy już gotowaną. Dania z ciecierzycy nie zawsze są szybkie, ale mając ją już ugotowaną, nasz przepis skraca się o czas namaczania i gotowania rośliny.
Na rynku dostępna jest gotowana ciecierzyca w puszkach lub w słoikach. Taką ciecierzycę zazwyczaj wystarczy podgrzać. Suchy groch włoski trzeba namoczyć w dużym naczyniu wypełnianym wodą. W zimnej wodzie ciecierzyca będzie wchłaniać wodę przez ok. 10 h (najlepiej zostawić na całą noc).
Gdy groch włoski będzie już dobrze namoczony, należy go odcedzić i ponownie zalać zimną wodą. Wodę należy zagotować i gotować ciecierzycę przez 10 min na dużym ogniu, a potem na wolnym przez ok. 1 h. Na sam koniec gotowania można dodać sól. Należy pamiętać o tym, aby przygotowywać dania jedynie z dobrze ugotowanej ciecierzycy.
Przepisy z ciecierzycą – na co warto się pokusić?
Hummus jest najpopularniejszą formą wykorzystania ciecierzycy, ale poza rośliną strączkową w skład tej pasty wchodzi coś jeszcze. Niezbędna jest tutaj pasta zrobiona z prażonych nasion sezamu, tzw. tahini. Do przygotowania hummusu potrzebny jest także czosnek. Warto dodać oregano, kumin, sól i sok z cytryny. Możesz też pokusić się na przygotowania różnych dipów. Składniki na hummus połącz z innymi produktami, aby stworzyć uniwersalną pastę, która wpasuje się w twój gust smakowy.
Ciasteczka z ciecierzycy będą dobre zarówno z dodatkiem marchewki, jak i migdałów oraz czekolady. Omlet możesz podać z kawałkami bananów i sosem czekoladowym, a placki polać syropem karmelowym i dodatkowo obsypać je prażonymi orzeszkami.
Dobrym pomysłem na wykorzystanie ciecierzycy jest sałatka. Możesz ją zrobić z takich składników, które najbardziej ci odpowiadają. Groch włoski idealnie podbije białko, a drugie śniadanie w postaci sałatki wciąż pozostanie wegańskie lub wegetariańskie.
Bardzo popularny jest gulasz z ciecierzycą, ale ciekawą opcją jest także harira, czyli marokańska zupa. Do jej przygotowania niezbędne są pomidory i ciecierzyca. Występuje w wersji mięsnej i wegańskiej.
Przepisy z ciecierzycą warto włączyć do swojego jadłospisu, ponieważ ta roślina strączkowa zawiera cenne wartości odżywcze. Z grochu włoskiego można zrobić zarówno dania na słodko, jak i na słono. Mąka z ciecierzycy pozwala na przygotowanie omletów, ciastek oraz chleba bez jajek i glutenu. Każda potrawa z grochu włoskiego jest bogata w białko, błonnik i aminokwasy, który pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.