Zupa krabowa

Opublikowano: 18.01.2023 r., 9:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa krabowa podana w białej bulionówce.
Zupa krabowa
Zupa krabowa to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna i świetnie sprawdzi się na lekką kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na aromatyczną zupę.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
432 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso kraba (360 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
  • Olej sezamowy (20 ml)
  • Cukinia - 1 mała sztuka (200 g)
  • Marchewka - 1 średnia sztuka (150 g)
  • Mleczko kokosowe (300 ml)
  • Makaron ryżowy (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, imbir świeży, papryczka chilli świeża, curry
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupa krabowa krok po kroku

Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Posiekaj papryczkę chilli razem z pestkami.

Zetrzyj imbir na tarce.

W garnku rozgrzej olej sezamowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.

Dodaj papryczkę chili i imbir.

Wlej wodę i gotuj przez 2 minuty.

W międzyczasie posiekaj marchew i cukinię w słupki.

Dodaj do gotującego wywaru.

Gotuj przez 10 minut.

Wlej mleko kokosowe i sos sojowy.

Dopraw curry oraz solą i pieprzem.

Gotuj przez 3 minuty.

Makaron ryżowy zalej gorącą wodą i odstaw na 3 minuty.

Zupę wlej do miski i dodaj makaron.

Jak oceniasz przepis na zupa krabowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy krabowej

Najlepsza, orientalna zupa krabowa to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa krabowa sprawdzi się idealnie w chłodne jesienne dni oraz latem. Zupa ma bardzo intensywny aromat i można ją przygotować także z paluszkami surimi. Przepis na zupę krabową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso kraba, cebula, czosnek, papryczka chilli, imbir, olej sezamowy, cukinia, marchew, curry, mleczko kokosowe, sól, pieprz, makaron ryżowy.

Jak zrobić zupę krabową? Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Posiekaj papryczkę chilli razem z pestkami. Zetrzyj imbir na tarce. W garnku rozgrzej olej sezamowy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj papryczkę chili i imbir. Wlej wodę i gotuj przez 2 minuty. W między czasie posiekaj marchew i cukinię w słupki. Dodaj do gotującego wywaru. Gotuj przez 10 minut. Wlej mleko kokosowe i sos sojowy. Dopraw curry oraz solą i pieprzem. Gotuj przez 3 minuty. Makaron ryżowy zalej gorącą wodą i odstaw na 3 minuty. Zupę wlej do miski i dodaj makaron.

Bulwy imbiru dodanego do marynaty są źródłem olejków eterycznych posiadających właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Imbir jest także źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na metabolizm całego organizmu. Imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi przeziębienia. Ma także właściwości rozrzedzające krew, dlatego nie można go spożywać bezpośrednio przed zabiegami operacyjnymi. Mięso z kraba zawiera sporą ilość białka. Jest niskokaloryczne i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Mięso kraba zawiera sporą ilość witaminy B a także kwasu askorbinowego.

Podsumowując wiesz już jak ugotować zupę krabową, wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji. Zupa po chińsku może zostać przygotowana także z surowymi krabami. Na ich bazie dobrze ugotować wywar. Zupa jest aromatyczna a sprawdzony przepis gwarantuje udane danie. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Alergeny w zupie krabowej

Lista alergenów dla zupy krabowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mięso kraba
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze zupy krabowej

na 100g gotowej potrawy

Zupa krabowa to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i świetnie sprawdzi się w okresie jesienno zimowym. Zupa jest nisko kaloryczna i idealna dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
127.08
432.06
Białko (g)
6.76
23.00
Fenyloalanina (mg)
0.26
0.89
Brak danych dla: cebula, marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
18.62
63.30
Węglowodany przyswajalne (g)
17.76
60.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
2.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
2.66
9.05
Tłuszcze nasycone (g)
0.98
3.33
Tłuszcze nienasycone (g)
1.68
5.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.88
2.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.80
2.72
Cholesterol (mg)
28.74
97.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
101.36
344.63
Witamina B6 (mg)
0.10
0.35
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.23
Witamina C (mg)
4.82
16.40
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.39
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.46
18.56
Tiamina (mg)
0.04
0.12
Ryboflawina (mg)
0.08
0.28
Niacyna (mg)
0.98
3.34
Foliany (µg (mcg))
22.34
75.95
Beta karoten (µg (mcg))
955.90
3250.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
244.53
831.42
Potas (mg)
190.03
646.10
Wapń (mg)
57.75
196.36
Fosfor (mg)
143.30
487.22
Magnez (mg)
19.52
66.36
Żelazo (mg)
0.38
1.29
Cynk (mg)
1.30
4.44
Miedź (mg)
0.25
0.86
Mangan (mg)
0.30
1.01
Brak danych dla: cebula, marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krabowej 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy krabowej

Koszt składników
93.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso kraba
360 g
30.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
54.00
Za 360 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej sezamowy
20 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 ml
Cukinia
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Marchewka
150 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mleczko kokosowe
300 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
3.75
Za 300 ml
Makaron ryżowy
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Koszt składników
93.50