Zrazy wołowe zawijane

Opublikowano: 07.12.2022 r., 23:44 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zrazy z ziemniakami i burakami
Zawijane zrazy wołowe
Zawijane zrazy wołowe to jedno z przyjemniejszych wspomnieć z dzieciństwa. Dawniej podczas każdej uroczystości na stole gościły zrazy wołowe. Nadziewane papryką i ogórki rozpływają się w ustach. Świetnie się komponują z ziemniakami lub kluskami śląskimi oraz buraczkami.
Przygotowanie 30 min
Czas duszenia 90 min
250 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udziec wołowy (600 g)
  • Musztarda - 6 łyżek (90 g)
  • Boczek wędzony bez kości - 6 plastrów (120 g)
  • Ogórek kiszony - 2 sztuki (120 g)
  • Papryka czerwona (120 g)
  • Cebula - 2 sztuki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa do mięsa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na zrazy wołowe zawijane krok po kroku

Mięso umyj, osusz i pokrój na 56 podobnej wielkości plastrów.

Plastry mięsa przypraw przyprawą do wołowiny, solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką.

Rozbij mięso tłuczkiem na cienkie kotlety.

Każdego kotleta posmaruj musztardą, a na środek połóż plaster boczku, cebuli oraz kawałek ogórka i papryki.

Zwiń kotlety z roladki i zepnij wykałaczkami.

Przełóż mięso na dużą patelnię, dodaj pokrojoną resztę cebuli, podlej wodą i duś do miękkości.

Powstający sos dopraw, w razie potrzeby podlewaj wodą, całość duś ok. 1,5 godziny.

Jak oceniasz przepis na zrazy wołowe zawijane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat zrazów wołowych zawijanych

Zrazy wołowe zawijane to wspomnienie z dzieciństwa. Na każdej rodzinnej uroczystości czy podczas Świąt, babcia serwowała zrazy w sosie nadziewane ogórkiem. Podawała je najczęściej z kluskami śląskimi, ewentualnie ziemniakami oraz kapustą modrą. Jest to idealny pomysł na wykwintny obiad dla całej rodziny. Nie jest to co prawda dietetyczny przepis, ale starałam się do maksymalnie odchudzić poprzez niedodawanie tłuszczu do smażenia. Zdecydowanie lepiej jest dusić z dodatkiem wody.

Do przygotowania zrazów wybieram mięso z wołowego udźca. Co prawda długo się gotuje, ale z tej części można wykroić naprawdę duże kotlety.

Jak zrobić zrazy wołowe zawijane? Poniżej przedstawię swój sprawdzony przepis, który pojawia się w domu podczas ważnych uroczystości. Najpopularniejsze są roladki z ogórkiem w środku, ale warto je trochę urozmaicić.

Przepis na zrazy wołowe zawijane w wielu kuchniach pozostaje niezmienny od pokoleń. Mięso kroimy w grube plastry, następnie zbite tłuczkiem kotlety smarujemy musztardą, do środka dodajemy duży plaster wędzonego boczku albo dobrej jakości wędlinę, kawałek ogórka, kawałek papryki i cebulę. Niektórzy związują zrazy nitką, inni radzą sobie wykałaczkami, by mięso pozostało w kształcie idealnej roladki. Jest to konieczne, inaczej podczas duszenia zrazy rozwijają się i cały farsz może wydostać się na zewnątrz. Roladki dusimy w dużym garnku pod przykryciem z dodatkiem wody. Do powstającego sosu dodajemy przyprawę do wołowiny (taką, która nie zawiera glutaminianu sodu), liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz w razie konieczności sól. Zrazy, aby były miękkie, powinny się gotować ok. 1,5 godziny. Powstały sos, można zaprawić śmietaną oraz zagęścić mąką.

Jako dziecko nie znosiłam zrazów, a szczególnie zawartej w środku zawartości. Mój opór malał z wiekiem i z przyjemnością oraz nostalgią wracam do przepisu. Choć coraz rzadziej udaje mi się kupić wołowinę dobrej jakości, taką, jakiej smak zapamiętałam.

Mam nadzieję, że pomysł na te roladki przypadł Ci do gustu.

Alergeny w zrazach wołowych zawijanych

Lista alergenów dla Zrazów wołowych zawijanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • przyprawa do mięsa

Wartości odżywcze zrazów wołowych zawijanych

na 100g gotowej potrawy

Zrazy wołowe nie są dietetyczne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
125.40
250.80
Białko (g)
12.15
24.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.32
6.63
Węglowodany przyswajalne (g)
2.36
4.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
1.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
6.88
13.76
Tłuszcze nasycone (g)
3.35
6.70
Tłuszcze nienasycone (g)
3.53
7.06
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.73
5.47
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.80
1.59
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.47
86.93

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
16.09
32.18
Witamina B6 (mg)
0.32
0.65
Witamina B12 (µg (mcg))
0.66
1.32
Witamina C (mg)
13.11
26.22
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.07
Witamina E (mg)
0.32
0.65
Retinol (µg (mcg))
0.98
1.96
Tiamina (mg)
0.11
0.23
Ryboflawina (mg)
0.17
0.35
Niacyna (mg)
4.83
9.66
Foliany (µg (mcg))
14.64
29.29
Beta karoten (µg (mcg))
153.84
307.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
365.60
731.20
Potas (mg)
253.82
507.64
Wapń (mg)
15.80
31.60
Fosfor (mg)
144.58
289.16
Magnez (mg)
20.27
40.53
Żelazo (mg)
0.66
1.32
Cynk (mg)
1.51
3.02
Miedź (mg)
0.08
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny zrazów wołowych zawijanych 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zrazów wołowych zawijanych

Koszt składników
70.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
600 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
27.60
Za 600 g
Musztarda
90 g
6 łyżek
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 90 g
Boczek wędzony bez kości
120 g
6 plastrów
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 120 g
Ogórek kiszony
120 g
2 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 120 g
Papryka czerwona
120 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Cebula
300 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Koszt składników
70.50