Tarta z porem i boczkiem

Opublikowano: 29.07.2022 r., 12:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z porem i boczkiem położona na papierze do pieczenia na drewnianym blacie.
Tarta z porem i boczkiem
Tarta z porem i boczkiem to doskonały pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Tarta świetnie sprawdzi się również jako przekąska. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 50 min
887 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (250 g)
  • Masło (150 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Por (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
  • Ser parmezan - tarty (50 g)
  • Ser Mozzarella (50 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, wałek, folia spożywcza, forma do tarty 25 cm

Przepis na tartę z porem i boczkiem krok po kroku

120 g masła pokrój na mniejsze kawałki.

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj 120 g masła, żółtko, szczyptę soli oraz 1 łyżkę wody.

Ze składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.

Następnie ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na blacie i wyklej formę do tarty. Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.

Pora umyj i pokrój w plasterki a boczek pokrój w kostkę.

Boczek podsmaż na rozgrzanej patelni (podsmażony boczek odłóż do miski).

Na patelni po boczku roztop pozostałe masło i smaż pora przez około 5 minut. Pora dopraw do smaku solą i pieprzem.

W misce wymieszaj śmietanę, jajka, startą mozzarellę, sól oraz pieprz.

Na podpieczony spód tarty połóż por, boczek i całość zalej masą śmietanową.

Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 20 minut.

Po tym czasie tartę wyjmij, posyp parmezanem i piecz przez kolejne 10 minut.

Gotową tartę wyciągnij z piekarnika i podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na tartę z porem i boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat tarty z porem i boczkiem

Tarta z porem i boczkiem wędzonym to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczna tarta świetnie sprawdzi się również jako wytrawna przekąska. Przepis na tartę z porem i boczkiem jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, żółtko, boczek wędzony, por, śmietana 30%, parmezan, mozzarella, jajka, sól oraz pieprz.

Jak zrobić tartę z porem i boczkiem? 120 g masła pokrój na mniejsze kawałki. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj 120 g masła, żółtko, szczyptę soli oraz 1 łyżkę wody. Ze składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Następnie ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na blacie i wyklej formę do tarty. Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Pora umyj i pokrój w plasterki a boczek pokrój w kostkę. Boczek podsmaż na rozgrzanej patelni (podsmażony boczek odłóż do miski). Na patelni po boczku roztop pozostałe masło i smaż pora przez około 5 minut. Pora dopraw do smaku solą i pieprzem. W misce wymieszaj śmietanę, jajka, startą mozzarellę, sól oraz pieprz. Na podpieczony spód tarty połóż por, boczek i całość zalej masą śmietanową. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 minut. Po tym czasie tartę wyjmij, posyp parmezanem i piecz przez kolejne 10 minut. Gotową tartę wyciągnij z piekarnika i podawaj na ciepło.

Por jest warzywem niskokalorycznym i stanowi doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Por stanowi dobre źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy K, niektórych witamin z grupy B. Jest także doskonałym źródłem składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując pyszna i łatwa w przygotowaniu tarta z porem i boczkiem sprawdzi się podana na obiad oraz jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Tarta jest dobra do spożycia bezpośrednio po upieczeniu. Tarta to sprawdzony przepis na wspaniałe połączenia kruchego spodu i aromatycznego farszu.

Alergeny w tarcie z porem i boczkiem

Lista alergenów dla tarty z porem i boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan
    • Ser Mozzarella
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty z porem i boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Tarta z porem i boczkiem to doskonała propozycja na smaczny obiad. Danie jest wysokokaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
286.15
887.07
Białko (g)
10.37
32.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
17.01
52.74
Węglowodany przyswajalne (g)
16.44
50.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
1.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
19.73
61.17
Tłuszcze nasycone (g)
13.35
41.40
Tłuszcze nienasycone (g)
6.38
19.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina B6 (mg)
0.17
0.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.51
7.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
49.04
152.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
284.23
881.12
Potas (mg)
158.80
492.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
84.20
261.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
133.97
415.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.58
66.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.86
5.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.90
2.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z porem i boczkiem 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z porem i boczkiem

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Por
500 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Ser parmezan
50 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Ser Mozzarella
50 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
54.00