Tanie ciasto z mlekiem w proszku

Opublikowano: 24.02.2022 r., 8:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tanie ciasto z mlekiem w proszku podane na białym półmisku.
Tanie ciasto z mlekiem w proszku
Tanie ciasto z mlekiem w proszku to świetna propozycja na pyszne ciasto na deser do niedzielnego obiadu. Ciasto bez pieczenia zrobisz szybko i nie musisz mieć dużego doświadczenia.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 5 min
714 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mleko 3,2% - 1 niepełna szklanka (200 ml)
  • Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
  • Mleko w proszku (500 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Migdały (100 g)
  • Herbatniki (200 g)
  • Masło - 1,5 kostki (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, forma silikonowa

Przepis na tanie ciasto z mlekiem w proszku krok po kroku

W garnku umieść mleko 3,2%, masło, cukier oraz kakao, podgrzewaj, aż masło się rozpuści.

Wystudź masę.

Posiekaj drobniej migdały.

Pokrusz herbatniki.

Przełóż masę maślaną do miski, dodaj herbatniki, rodzynki, migdały oraz mleko w proszku.

Wymieszaj masę i przełóż do silikonowej foremki.

Schłodź blok w lodówce.

Jak oceniasz przepis na tanie ciasto z mlekiem w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat taniego ciasta z mlekiem w proszku

Tanie ciasto z mlekiem w proszku to świetny pomysł na pyszne i znane ciasto, jakim jest blok czekoladowy. Ciasto przygotowane na bazie mleka w proszku i masła z dodatkiem ulubionych bakalii. Ciasto tanie i znane już w czasach PRL-u. Przepis na tanie ciasto z mlekiem w proszku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mleko w proszku, masło, kakao, cukier, mleko 3,2%, herbatniki, rodzynki, migdały.

Jak zrobić tanie ciasto z mlekiem w proszku? W garnku umieść mleko 3,2%, masło, cukier oraz kakao, podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Wystudź masę. Posiekaj drobniej migdały. Pokrusz herbatniki. Przełóż masę maślaną do miski, dodaj herbatniki, rodzynki, migdały oraz mleko w proszku. Wymieszaj masę i przełóż do silikonowej foremki. Schłodź blok w lodówce.

Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej. Witamina C jest naturalnym substratem do produkcji kolagenu w naszej skórze. Zwiększa naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest używane do produkcji czekolady. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Podsumowując blok to tanie ciasto, które przygotujesz bez żadnego doświadczenia kulinarnego. Blok czekoladowy możesz wzbogacić o ulubione bakalie. Blok jest tani i nie ma osoby, która by go nie lubiła. Ciasto jest słodkie i klejące, najlepiej podać je schłodzone. Blok jest dobry do spożycia dopiero po kilku godzinach od przygotowania. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego ciasta. Szybkie i łatwe ciasto można przygotować także w wersji białej bez dodatku kakao. Biały blok można wzbogacić naturalnym aromatem waniliowym lub kokosowym.

Alergeny w tanim cieście z mlekiem w proszku

Lista alergenów dla taniego ciasta z mlekiem w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Mleko w proszku
    • Herbatniki
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze taniego ciasta z mlekiem w proszku

na 100g gotowej potrawy

Tanie ciasto z mlekiem w proszku to wysokokaloryczny deser. Ciasta nie powinny spożywać osoby z problemami metabolicznymi oraz walczące z nadmierną masą ciała. Ciasto przygotowane w domu nie zawiera konserwantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
408.34
714.60
Białko (g)
12.87
22.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
47.72
83.50
Węglowodany przyswajalne (g)
44.12
77.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.60
6.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
19.36
33.88
Tłuszcze nasycone (g)
10.87
19.02
Tłuszcze nienasycone (g)
8.49
14.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.01
12.26
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.48
2.59
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.46
67.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
121.14
212.00
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.24
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.34
0.60
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.22
Retinol (µg (mcg))
118.80
207.90
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.16
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.28
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.87
1.52
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.40
32.20
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
27.94
48.90
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
274.09
479.65
Potas (mg)
660.80
1156.40
Wapń (mg)
428.57
750.00
Fosfor (mg)
135.26
236.70
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Magnez (mg)
35.97
62.95
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.08
1.90
Cynk (mg)
0.52
0.90
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.36
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny taniego ciasta z mlekiem w proszku 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania taniego ciasta z mlekiem w proszku

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
200 ml
1 niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Mleko w proszku
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Migdały
100 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 100 g
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Koszt składników
55.00