-
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem to doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych jak i …
15 min łatwy 3 154 kcal -
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka to doskonały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Świetnie skomponuje się z daniami …
20 min średni 5 324 kcal -
Surówka z pora
Surówka z pora to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do …
20 min łatwy 2 139 kcal
Surówka do ryby - przepisy
-
Surówka z marchewki i jabłka
Surówka z marchewki i jabłka to typowy dodatek do obiadu w polskiej kuchni. Znasz go zapewne z dzieciństwa, możesz go …
10 min łatwy 2 96 kcal -
Surówka z białej kapusty coleslaw
Gdy masz pomyśleć sobie o najbardziej popularnej surówce, to która przychodzi Ci na myśl? Surówka z białej kapusty colesław jest …
10 min łatwy 4 80 kcal -
Surówka z kalarepy
Surówka z kalarepy jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść …
10 min łatwy 3 86 kcal -
Surówka z marchewki z chrzanem
Jeśli tradycyjna surówka z marchewki już Ci się przejadła lub po prostu wolisz bardziej wyrazisty smak to mamy przepis idealny …
10 min łatwy 2 195 kcal -
Surówka z kapusty białej
Biała kapusta to warzywo wykorzystywane często w tradycyjnej polskiej kuchni. Zarówno na surowo, jak i w ugotowanej formie. Dania z …
10 min łatwy 2 155 kcal -
Surówka z ogórków kiszonych
Surówka z ogórków kiszonych to idealny dodatek do drugich dań. Jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Idealnie pasuje do dań z …
10 min łatwy 4 136 kcal
-
Surówka z marchewki i pora
Zastanawiasz się jak zrobić surówkę z marchewki i pora? To banalnie proste, a co więcej nie zajmie Ci więcej niż …
10 min łatwy 2 231 kcal -
Surówka z młodej kapusty z majonezem
Ta pyszna surówka z młodej kapusty z majonezem jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego …
20 min łatwy 0 -
Surówka z marchewki i selera
Surówka z marchewki i selera ze względu na swoją prostotę jest częstym dodatkiem do obiadu w polskich domach. Charakteryzuje się …
15 min łatwy 2 136 kcal -
Surówka z białej rzepy
Surówka z białej rzepy to wyśmienity dodatek do wielu dań. Jest smaczna, prosta i niezwykle ciekawa w smaku. Na pewno …
15 min łatwy 4 71 kcal -
Surówka z cykorii
Cykoria wciąż nie jest tak bardzo popularna na Polskich stołach, a szkoda. Surówka z cykorii i jabłka jest bowiem bardzo …
10 min łatwy 2 83 kcal
-
Surówka z selera i jabłka
Surówka z selera i jabłka to świetny pomysł na przepyszny dodatek do dań głównych, który świetnie sprawdzi się na co …
15 min łatwy 4 106 kcal -
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją …
10 min łatwy 5 72 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz …
20 min łatwy 6 111 kcal -
Surówka z selera konserwowego
Surówka z selera konserwowego to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Surówka jest pyszna i szybka do przygotowania. Łatwa do …
15 min łatwy 4 123 kcal -
Surówka z buraka i jabłka
Surówka z buraka i jabłka to prawdziwy klasyk niedzielnych obiadów. Nic dziwnego. Jest nie tylko smaczna, ale i niezwykle dobra …
20 min łatwy 3 125 kcal -
Surówka z pora i selera
Surówka z pora i selera jest bardzo prosta w wykonaniu. Składniki, jakich potrzebujesz, żeby ją przygotować to seler korzeniowy, por, …
15 min łatwy 2 181 kcal
-
Surówka z cukinii i marchewki
Surówka z cukinii i marchewki jest szybka w wykonaniu. Kilka minut wystarczy, by Twoje danie obiadowe wzbogacił smak tej pysznej …
20 min łatwy 5 82 kcal -
Surówka z kalarepy ze śmietaną
Surówka z kalarepy ze śmietaną jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić …
20 min łatwy 5 68 kcal -
Surówka z białej rzodkwi i ogórka kiszonego
Surówka z białej rzodkwi i ogórka kiszonego to smaczne połączenie kwasowości i ostrości. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a …
15 min łatwy 3 41 kcal -
Surówka z marchewki
Zastanawiasz się jak zrobić surówkę z marchewki, co dodać i czym ją doprawić? Świetnie trafiłaś/eś, bo wykorzystując ten przepis przygotujesz …
5 min łatwy 2 73 kcal -
Mizeria z octem
Ta pyszna mizeria z octem spirytusowym to surówka, która zachwyci Cię swoim smakiem. Koniecznie podaj ją jako dodatek do tradycyjnego, …
35 min łatwy 2 169 kcal
-
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty to jedna z tradycyjnych, polskich surówek, która pasuje do wielu polskich tradycyjnych potraw. Przepis na surówkę …
70 min łatwy 10 48 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej jest lekka i zdrowa. Ta pyszna sałatka może być częstym dodatkiem do obiadu. Minimalna zalecana porcja …
15 min łatwy 2 110 kcal -
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty to doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie smakuje zarówno z daniami mięsnymi oraz z rybami. Kapusta …
15 min łatwy 4 116 kcal -
Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Jest to surówka uniwersalna i pasuje do większości dań obiadowych. Doskonale …
15 min łatwy 4 167 kcal -
Surówka z selera naciowego
Surówka z selera naciowego to idealny dodatek do codziennych dań. Jest bardzo smaczna, a przy tym, co naprawdę ważne, jest …
15 min łatwy 4 98 kcal -
Surówka z kiszonych ogórków
Surówka z kiszonych ogórków to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają ciekawe dodatki do dań głównych. Ogórki w tym wydaniu …
15 min łatwy 1 414 kcal
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
Tania, szybka, smaczna i łatwa surówka do obiadu – czy taka istnieje? Zobacz jak zrobić surówkę z białej kapusty z …
15 min łatwy 3 119 kcal -
Surówka z cukinii
Surówka z cukinii i marchewki do obiadu to idealny pomysł na szybki i smaczny warzywny dodatek, który urozmaici i wzbogaci …
10 min łatwy 3 81 kcal -
Surówki z kapusty włoskiej
Kiedy mówi się o surówkach lub sałatkach z kapusty, w pierwszej chwili na myśl przychodzą zapewne dania z kapusty białej …
20 min łatwy 4 142 kcal -
Surówka z czarnej rzepy
Surówka z czarnej rzepy to pomysł na dość niecodzienny i oryginalny dodatek do obiadu. Czarna rzepa nie należy do najpopularniejszych, …
15 min łatwy 2 144 kcal -
Surówka z kapusty włoskiej
Pyszna surówka z kapusty włoskiej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
15 + 5 min łatwy 4 49 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Pyszna surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który …
20 + 5 min łatwy 12 46 kcal -
Surówka z czerwonej kapusty surowej
Surówka z czerwonej kapusty surowej to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do dań. Szybka surówka jest bardzo zdrowa i przyjemnie …
15 min łatwy 5 356 kcal -
Surówka z selera i marchewki
Surówka z selera i marchewki to idealna propozycja na dodatek do obiadu. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga żadnego …
10 min łatwy 4 154 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
Bardzo prosta, szybka i pyszna surówka z kapusty pekińskiej z majonezem jest dobrym dodatkiem do obiadu. Tylko kapusta pekińska, majonez, …
5 min łatwy 4 75 kcal -
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem to jeden z kluczowych dodatków do obiadów. Choć zwykle przygotowana w nico słodszej wersji, …
10 min łatwy 4 138 kcal -
Surówka z białej kapusty i marchewki
Surówka z białej kapusty i marchewki to dobry dodatek do obiadu. W dalszej części dowiesz się jak zrobić surówkę z …
15 min łatwy 4 90 kcal -
Surówka z młodej kapusty i ogórka
Surówka z młodej kapusty i ogórka jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją …
40 min łatwy 6 48 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki jest idealnym pomysłem na dodatek do dania głównego. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, …
15 min łatwy 4 56 kcal -
Surówka z czerwonej kapusty parzona
Surówka z czerwonej kapusty parzona to bardzo dobry pomysł na wspaniały dodatek do dań obiadowych. Surówka bardzo dobrze sprawdzi się …
10 + 3 min łatwy 5 243 kcal -
Surówka ze świeżej kapusty
Surówka ze świeżej kapusty to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań, Idealnie sprawdzi się jako dodatek …
20 min łatwy 4 48 kcal -
Surówka z białej kapusty po chińsku
Surówka z białej kapusty po chińsku to niezwykle ciekawy przepis na prosty, ale pyszny dodatek. Wspaniale sprawdzi się zwłaszcza z …
15 + 5 min łatwy 6 99 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem to bardzo dobry pomysł na pyszną surówkę do obiadu. Łatwa i szybka do zrobienia …
10 min łatwy 5 191 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to prosty przepis na szybką i pyszną surówkę do obiadu. Zobacz jak zrobić surówkę …
5 min łatwy 5 73 kcal -
Surówka z młodej kapusty Colesław
Surówka z młodej kapusty Colesław to popularny na całym świecie dodatek do obiadu lub kanapek na ciepło. W kilka chwil …
20 min łatwy 6 179 kcal -
Surówka z sałaty rzymskiej
Surówka z sałaty rzymskiej to bardzo dobry pomysł na dodatek do obiadu. Sałata rzymska jest rodzajem sałaty, która jest bardzo …
15 min łatwy 5 242 kcal -
Surówka z młodej białej kapusty
Surówka z młodej białej kapusty to kwintesencja wiosennych i letnich obiadów. Dzięki temu dodatkowi każde danie smakuje wyjątkowo i jest …
20 min łatwy 4 142 kcal -
Surówka z białej kapusty z koperkiem
Surówka z białej kapusty z koperkiem jest zdrowa, a przy okazji naprawdę łatwa w przygotowaniu. Będzie idealnym dodatkiem do wszelakich …
15 min łatwy 8 81 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka to idealny dodatek do obiadu. W szybki i prosty sposób zrobisz tą popularną …
15 min łatwy 4 87 kcal -
Surówka z czerwonej kapusty z olejem
Surówka z czerwonej kapusty z olejem to ciekawy pomysł na domowy dodatek do obiadu. Czerwona kapusta jest bardziej wyrazista w …
15 min łatwy 5 240 kcal
Surówka do ryby – pomysły na smaczne i lekkie surówki do dań z rybą
Surówki powinny być stałym elementem menu każdego z nas. Dobra, prosta i szybka surówka ze świeżych warzyw może być znakomitym dodatkiem do pieczonej, duszonej, wędzonej albo smażonej ryby. Z czego powinna składać się sałatka obiadowa? Czy surowe warzywa można podawać nie tylko do dań rybnych, ale też do mięsa? Zobacz, dlaczego surówka powinna być serwowana do obiadu, a następnie poznaj przepis na najlepszą z nich.
Prosta, szybka i dobra surówka do ryby – sprawdź przepis na najlepszą z nich!
Dlaczego sałatka obiadowa powinna być podstawą dania? Właściwości surówki do obiadu
Jeśli chcesz ograniczyć ryzyko wystąpienia jakiejkolwiek choroby, postaw na zróżnicowaną dietę. Właśnie w takiej diecie powinno znajdować się jak najwięcej świeżych owoców, a także warzyw. W warzywach jest najwięcej cennych dla organizmu składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Dlaczego warto jeść przynajmniej jedną porcję surówki każdego dnia? Oto kilka odpowiedzi, dzięki którym dowiesz się, czemu jedzenie świeżych surówek warzywnych jest tak istotne w życiu człowieka.
- Surówki ze świeżych warzyw są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Oznacza to, że bez wyrzutów sumienia można potraktować je zarówno jako przekąski, jak i deser bądź przystawkę. Surówka szybko zapełnia żołądek, regulując jednocześnie przemianę materii. Świeże surówki warzywne to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą podjadać na diecie redukcyjnej.
- Ze względu na łatwy sposób przenoszenia, surówki można zabierać ze sobą do pracy, do szkoły albo na wycieczkę. Posiłek przygotowany w formie surówki będzie kolorowy, smaczny i przede wszystkim lekki dla żołądka.
- Dzięki jedzeniu surówek można pozytywnie wpłynąć zarówno na układ nerwowy, jak i na układ sercowo-naczyniowy.
- Spożywanie surówek, zwłaszcza z dodatkiem czosnku, może ograniczyć wzrost komórek rakowych, jednocześnie wzmacniając cały układ odpornościowy.
- Lubisz surówki z selera? Jeśli nie, to najwyższy czas się do nich przekonać, zwłaszcza jeśli masz problemy z łuszczycą.
- Dzięki jedzeniu świeżych surówek można uporać się z problemem nadciśnienia tętniczego, a także zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy oraz zakrzepicy.
Co zrobić, aby surówka do ryby pieczonej lub smażonej była zdrowa?
Jeśli chcesz zachować cenne właściwości surówek do dań rybnych albo do mięsa, powinieneś przestrzegać kilku ważnych zasad. Przede wszystkim nie wolno używać do surówek ani cukru, ani majonezu – osłabią one bowiem działanie zdrowotne warzywnej przystawki do obiadu. Nie zaleca się też korzystać z gotowych mieszanek przypraw (jak Vegeta) czy kostek rosołowych. Lepiej używać przypraw z osobna, a także jogurtów naturalnych, miodu czy olejów roślinnych. Warto wzbogacać surówki oliwą albo tłoczonym na zimno olejem, który podkreśli smak warzyw i dodatkowo dostarczy do organizmu zdrowe tłuszcze, dzięki którym będzie można lepiej przyswoić witaminy. Pamiętaj również o tym, że im więcej warzyw, tym zdrowsza będzie surówka.
Ile powinno się zjadać surówki każdego dnia? Można jeść ją niemal bez ograniczeń, zwłaszcza bez zbędnych dodatków w postaci majonezu czy cukru. Ważne jednak, żeby spożywać ją w ogóle – w porcji przynajmniej takiej, jak własna dłoń, która świetnie sprawdza się jako miara. Codzienne jedzenie warzyw wpłynie na zdecydowanie lepsze samopoczucie. Wpłynie też na o wiele lepszą kondycję zarówno włosów i paznokci, jak i cery. Jeśli z powodów zdrowotnych nie możesz jeść warzyw w surowej postaci, możesz je również ugotować lub upiec.
Przepis na surówkę do ryby. Poznaj najsmaczniejsze receptury na surówki
Dobra surówka do ryby – ważne wskazówki
Aby zrobić pyszną i zdrową surówkę do ryby, powinieneś wykorzystywać wyłącznie świeże warzywa, które kupować należy dojrzałe i ze sprawdzonego źródła. Najlepsze warzywa pochodzą oczywiście z własnego przydomowego ogródka, gdzie z reguły nie są opryskiwane. Jeśli jednak takiego ogródka bądź działki nie posiadasz, równie dobrze możesz kupić warzywa od rolnika stosującego ekologiczne metody upraw warzyw. Świeże i dojrzałe warzywa kupisz też na lokalnym ryneczku. Przed pokrojeniem warzyw koniecznie przemyj je wodą i wysusz – to kolejna ważna zasada. Warzywa na surówki do ryby powinno się obierać jak najcieniej, a właściwie zaraz pod skórką, gdyż właśnie tam znajduje się najwięcej cennych witamin i właściwości odżywczych. Ważne też, aby warzywa dobrze rozdrobnić lub drobno pokroić, zwłaszcza te korzeniowe.
Nie trzymaj warzyw bezpośrednio w wodzie po ich obraniu – lepiej je spłukać i wysuszyć. Trzymane w wodzie warzywa na pewno stracą bowiem sporo składników odżywczych, ale też soli mineralnych i witamin. Surówka do ryby powinna być podawana zaraz po jej przyrządzeniu – właśnie wtedy jest najzdrowsza. Dodaj do niej olej albo oliwę, aby ułatwić organizmowi przyswajanie witamin zawartych w świeżych warzywach. Warto dodawać do surówek również zieloną pietruszkę, bazylię, koperek albo inne zioła. Dzięki nim poprawi się bowiem nie tylko wygląd surówki, ale też poprawi trawienie.
Najlepsze przepisy na surówki do ryby
Szukasz pomysłu na zdrową, pyszną i szybką do przyrządzenia surówkę do ryby? Oto kilka pomysłów na surówki, które znakomicie komponują się z rybą – zarówno pieczoną, jak i duszoną, gotowaną czy też smażoną.
- Surówka z młodej kapusty
- Surówka z czerwonej kapusty
- Surówka z kapusty kiszonej z marchewką
- Surówka z pora i marchewki
- Surówka z marchewki z chrzanem
- Surówka z selera i marchewki