-
Szakszuka klasyczna
Klasyczna szakszuka składa się z jajek z pomidorami z puszki, świeżej papryki oraz charakterystycznej dla tej potrawy przyprawy: kuminu. Oryginalnie …
20 min łatwy 3 299 kcal -
Naleśniki z nutellą i bananami
Naleśniki z nutellą i bananami to wspaniały pomysł na pyszny deser nie tylko dla dzieci. Naleśniki mogą być podane także …
10 + 20 min łatwy 8 572 kcal -
Jajka po benedyktyńsku z sosem chrzanowym
Różnica między wersją tradycyjną jajka benedyktyńskiego a tą, o której tutaj mowa to kwestia dotycząca sosu do jajek po benedyktyńsku …
30 min łatwy 2 451 kcal
Najlepsze śniadania - przepisy
-
Placuszki serowe
Idealne dla dzieci i tych, co są na diecie – fit placuszki serowe z jabłkiem z piekarnika są pyszne, szybkie …
10 + 30 min łatwy 2 283 kcal -
Chleb w jajku z serem
Chleb w jajku z serem jest daniem niezwykle prostym, ale bardzo smacznym. Robi się je tylko z kilku składników, ale …
15 + 10 min łatwy 2 725 kcal -
Placuszki z serka waniliowego
Placuszki z serka waniliowego to doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Pyszne domowe placuszki warto podać …
30 min łatwy 2 540 kcal -
Serek wiejski z bułką grahamką i warzywami
Serek wiejski z bułką grahamką i warzywami to świetna propozycja na szybki posiłek, który możesz zjeść na śniadanie lub kolacje. …
5 min łatwy 1 463 kcal -
Placuszki bananowe bez jajek
Placuszki bananowe bez jajek to bardzo dobry sposób na wykorzystanie produktów spożywczych, które zostały w kuchennej spiżarni. Placki z bananów …
10 + 15 min łatwy 5 552 kcal -
Kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem
Kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem to świetna propozycja na śniadanie lub kolacje. Jest to pyszny posiłek na wiosenny dzień, …
10 min łatwy 1
-
Omlet z jabłkiem
Omlet z jabłkiem to wspaniały pomysł na pyszne śniadanie. Omlet na słodko sprawdzi się także jako pyszny deser dla dzieci …
10 + 15 min łatwy 2 1055 kcal -
Kanapki z łososiem
Kanapki z łososiem to świetny pomysł na szybkie, pyszne i zdrowe śniadanie lub kolację. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut, …
5 min łatwy 1 361 kcal -
Omlet biszkoptowy
Omlet biszkoptowy, czyli inaczej poprostu puszysty biszkopt na słodko z patelni to świetny pomysł na weekendowe śniadanie dla całej rodziny …
20 min łatwy 1 309 kcal -
Pasta jajeczna
Wiesz jak sprawdzić świeżość i jak przechowywać jajka? Zacznijmy od tego, z czego składa się jajko. Jest to białko, żółtko, …
10 + 10 min łatwy 3 150 kcal -
Placuszki z mascarpone
Te puszyste i waniliowe placuszki z mascarpone są bardzo łatwe do zrobienia. Z dżemem czy może z czekoladą? Z czym …
5 + 15 min łatwy 2 1020 kcal
-
Guacamole z pomidorami
Guacamole z pomidorami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników meksykańskich smaków. Ta smaczna pasta będzie idealna na kanapki, do tortilli …
10 min łatwy 4 119 kcal -
Gofry w tosterze
Nie masz gofrownicy, ale masz opiekacz do kanapek? Zrób domowe, pyszne gofry w tosterze. Ten przepis na gofry w tosterze …
10 + 12 min łatwy 2 514 kcal -
Tosty francuskie
Zdarzyło Ci się kupić za dużo pieczywa, które musiałaś wyrzucić, bo zrobiło się twarde? Jeżeli tak to wyjaśnię Ci, jak …
15 min łatwy 1 472 kcal -
Naleśniki z dżemem
Pyszne naleśniki z dżemem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 30 min łatwy 17 66 kcal -
Jajecznica z kiełbasą
Jajecznica to chyba najpopularniejszy rodzaj śniadania na Świecie, nie ma osoby, która by nie wiedziała czym jest jajecznica. Jej podstawowa …
10 + 10 min łatwy 1 645 kcal -
Małdrzyki krakowskie
Małdrzyki krakowskie to świetna opcja dla wszystkich kochających placuszki, bo to właśnie one kryją się pod tą trudną nazwą. Ich …
20 + 15 min łatwy 4 327 kcal
-
Omlet z mlekiem i boczkiem
Omlet z mlekiem i boczkiem to wspaniała francuska propozycja na pyszne śniadanie. Omlet możesz podać dla całej rodziny. Omlet śniadaniowy …
10 + 15 min łatwy 1 926 kcal -
Racuchy z jabłkiem
Delikatne, puszyste racuchy z jabłkiem fit posypane cukrem pudrem to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa i domowej kuchni. Ich …
40 min łatwy 2 524 kcal -
Klasyczne kanapki z mozzarellą i pomidorem
Kanapki to popularne śniadanie polskiej kuchni, które jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Niestety, ale standardowa kanapka u większości …
5 min łatwy 1 420 kcal -
Ryż z truskawkami
Ryż z truskawkami to dobry pomysł na pyszny deser dla dzieci. Ryż z owocami świetnie sprawdzi się także na śniadanie …
10 + 15 min łatwy 2 246 kcal -
Zapiekanki na chlebie tostowym
Zapiekanki na chlebie tostowym to świetny wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Przez wielu uważane jako klasyka imprezowych dań, są …
20 + 10 min łatwy 4 362 kcal
-
Placki z serka wiejskiego
Placki z serka wiejskiego to doskonały pomysł na śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych. Placki świetnie sprawdzą się również …
10 + 15 min łatwy 2 670 kcal -
Zapiekana owsianka
Pyszna zapiekana owsianka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
10 + 20 min łatwy 2 323 kcal -
Kasza jaglana z jabłkami
Kasza jaglana z jabłkami to doskonały pomysł na pyszny deser. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc deser może być spożywana …
5 + 30 min łatwy 4 485 kcal -
Babeczka z mikrofali
Babeczka z mikrofali to doskonała opcja dla wszystkich miłośników bardzo prostych deserów. Całość robi się w kilka chwil, przy użyciu …
5 + 10 min łatwy 1 652 kcal -
Krem z pieczonych buraków
Krem z pieczonych buraków to pyszna paska do kanapek. Domowy krem z pieczonych buraków można podać również jako dodatek do …
30 + 60 min łatwy 5 135 kcal -
Wytrawne babeczki
Poznaj przepis na wytrawne babeczki, które są nie tylko smaczne, ale też bardzo sycące, zdrowe i pełne wartości odżywczych. Na …
0 min łatwy 3 322 kcal
-
Placki z jabłkami tartymi
Placki z jabłkami tartymi to tradycyjna polska potrawa, która towarzyszyła w dzieciństwie zapewne każdemu z nas. I nie ma się …
20 + 10 min łatwy 14 96 kcal -
Gofry z mąki kokosowej
Gofry z mąki kokosowej to prosty przepis na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Bezglutenowe gofry możesz przygotować także na deser. …
15 + 15 min łatwy 4 781 kcal -
Gofry czekoladowe
Gofry czekoladowe z mąki pełnoziarnistej to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które możesz podawać jako śniadanie na słodko lub …
15 + 7 min łatwy 8 147 kcal -
Placki z danio
Placki z danio to wspaniała opcja na pyszne śniadanie. Ich przygotowanie jest proste, a głównym składnikiem jest serek homogenizowany, dzięki …
15 + 15 min łatwy 2 747 kcal -
Omlet budyniowy
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet …
15 + 10 min łatwy 1 322 kcal -
Kasza kukurydziana na mleku
Kasza kukurydziana na mleku to doskonała propozycja na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Kaszę kukurydzaną możesz podać z sokiem, tak …
20 min łatwy 1 334 kcal -
Udziec z indyka z szynkowara
Udziec z indyka z szynkowara to doskonała propozycja na soczysty kawałek mięsa, który możesz podać na obiad dla całej rodziny …
60 + 90 min łatwy 20 -
Zapiekane bułki z farszem
Zapiekane bułki z farszem to doskonały pomysł na kolację lub śniadanie na ciepło. Smaczne bułki z farszem pieczone w piekarniku …
20 + 20 min łatwy 4 467 kcal -
Kanapka z łososiem
Kanapka z łososiem wędzonym oraz serkiem kanapkowym to doskonała propozycja na śniadanie lub kolację. Szybkie w przygotowaniu kanapki świetnie sprawdzą …
10 min łatwy 2 313 kcal -
Cebulak
Cebulak to pyszne ciasto drożdżowe z nadzieniem przygotowanym na bazie cebuli. Pyszny cebulak stanowi doskonały pomysł na przekąskę na zimno. …
45 + 15 min łatwy 4 -
Tosty francuskie na słodko
Tosty francuskie na słodko to doskonała propozycja na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Smaczne tosty możesz podać z różnymi dodatkami, …
20 min łatwy 2 734 kcal -
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Pyszne, zdrowe pieczywo z gruboziarnistej mąki to idealne rozpoczęcie dnia, postaw na smaczne dodatki i przygotuj kanapki dla całej swojej …
20 + 10 min łatwy 5 169 kcal -
Pasta jajeczna z chrzanem
Pasta jajeczna z chrzanem to pomysł na pyszne smarowidło do kanapek, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycji. …
15 + 12 min łatwy 3 209 kcal -
Włoskie kanapki
Coś szybkiego i niezwykle pysznego we włoskim stylu? Włoskie kanapki z ciabattą, rukolą, szynką parmeńską, pomidorem, serem burrata i oliwą …
5 min łatwy 4 382 kcal
Najlepsze śniadania – pomysły na smaczne i proste dania śniadaniowe
Śniadanie przez wiele osób uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia. Może być nie tylko smaczne, ale też stosunkowo tanie i przede wszystkim wartościowe. Warto jeść je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dania śniadaniowe mogą składać się z prostych składników. Można użyć również tych bardziej skomplikowanych, zwłaszcza jeśli masz czas na ich przygotowanie. Jak zrobić pożywne śniadanie dla całej rodziny? Które proste przepisy są najlepsze? Sprawdź, jak się robi najlepsze śniadania i opatentuj pomysły na wiele z nich.
Co przygotować na śniadanie? Dobry pomysły na niedzielę… i nie tylko!
Czy warto jeść śniadania? Co takiego może dać ten posiłek?
Najlepsze śniadania to takie, które są szybkie, tanie i smaczne. Śniadania od dawna cieszą się dużym powodzeniem na całym świecie – zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jedząc jeszcze ciepłe danie przed wyjściem z domu do pracy, m.in. w formie omletu czy jajecznicy, można świetnie zadbać o swój organizm. W jaki sposób? Otóż ciepły posiłek umożliwia lepsze trawienie i łatwiejsze wchłanianie przez organizm różnych drogocennych składników odżywczych. Jedzenie ciepłego śniadania jest dobre – pomaga w ułatwieniu rozkładania spożytych substancji, więc np. dostarczane z posiłkiem witaminy są efektywniej przyswajane przez nasze jelita. Śniadanie o zrównoważonej ilości węglowodanów pomaga stopniowo uwalniać glukozę do krwi. Dzięki temu przez cały dzień można utrzymać stabilny poziom cukru. Jest to niezwykle istotne m.in. dla koncentracji, utrzymania uwagi i skupienia.
Jedzenie śniadań na ciepło przyczynia się również do wzmacniania układu odpornościowego. Śniadanie na niedzielę z rodziną czy szybkie śniadanko przed pracą może być doskonałym źródłem witamin i minerałów – właśnie one staną się znakomitym wsparciem dla układu immunologicznego. Do śniadania wystarczy dodać kilka cennych dodatków, takich jak zioła, przyprawy czy warzywa, aby wspomóc organizm walczący np. z infekcją. Na co jeszcze może wpłynąć spożywanie śniadań? Otóż na poprawę humoru i zapewnienie sobie lepszego komfortu psychicznego. Ciepły posiłek doskonale wpływa na nasze samopoczucie, co nie pozostaje bez echa dla funkcjonowania organizmu. Śniadanie może być źródłem pozytywnych emocji, a także przyjemności. Warto dodać, że na ciepło może również wspomóc trawienie oraz zredukować ilość wzdęć – temperatura ma bowiem ogromny wpływ na procesy trawienne i pomaga unikać wielu dolegliwości jelitowych.
Najlepsze śniadania – o czym pamiętać podczas ich przyrządzania?
Dania śniadaniowe mogą być smaczne, pożywne i sycące. Dzięki ich jedzeniu można długo być zdrowym oraz unikać wielu nieprzyjemnych chorób. Spożywanie porannych posiłków może doskonale wpłynąć na wiele groźnych sytuacji zdrowotnych, np. zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy. Trzeba przy tym podkreślić, że wówczas muszą to być śniadania o odpowiednio dobranych składnikach odżywczych – dopasowane do diety. Pełnowartościowe i dopasowane do potrzeb śniadanie umożliwi skuteczną regenerację organizmu. Jakie produkty spożywcze powinno się jeść? Z czego warto komponować śniadania? Jest kilka produktów, na które warto zwrócić uwagę:
- Twarożek chudy ze szczypiorkiem i rzodkiewką
- Jajecznica ze szczypiorkiem i razowym pieczywem
- Owsianka na mleku z orzechami i ulubionymi owocami jagodowymi
- Jogurt naturalny z domową konfiturą, syropem klonowym lub miodem
- Pełnoziarniste pieczywo z ulubioną szynką i serem
W śniadaniu bardzo ważne są również tłuszcze, o czym wiele osób zapomina. Tymczasem nie wolno pomijać ich podczas komponowania śniadania, gdyż są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Tłuszcze powinny stanowić niewielki fragment porannego posiłku – dzięki temu nie będą tuczyć, a ułatwią transport ważnych witamin i składników odżywczych do organizmu. Wśród zdrowych tłuszczy wyróżnić można m.in. pestki dyni, orzechy, słonecznik czy siemię lniane. Zamiast kostki masła, sięgnij po wartościowsze awokado – składa się ze zdrowego tłuszczu i zawiera cenne właściwości odżywcze. Poza tym jest łatwo dostępne, gdyż awokado można dziś kupić w większości sklepów spożywczych. Pamiętaj jednak o ważnej kwestii, mianowicie o odróżnianiu dobrego awokado od tego gorszej jakości. Niestety, z tego drugiego raczej nie przyrządzisz wartościowego posiłku. Jeśli już ci się uda, śniadanie będzie niestety mniej odżywcze.
Pomysły na najlepsze dania śniadaniowe – proste przepisy
Jak zrobić kaszę manną z bananem?
Jeśli lubisz jeść słodkie śniadania,koniecznie wypróbuj przepis na kaszę manną z bananem. Śniadanie jest bardzo pożywne i smaczne, dzięki czemu z rana poczujesz się weselszy i pełen energii do działania. Kasza manna zapewnia dużo siły na początek dnia. Zjedzenie śniadania w formie kaszy manna z bananem pozwoli stać się nieco wydajniejszym, a już na pewno bardziej skupionym w pracy. Banan jest nieocenionym źródłem białka, więc wydaje się idealny m.in. na diecie bogatej w owoce, która ma na celu rozbudować tkankę mięśniową. Śniadanie jest proste do zrobienia, zwłaszcza że przyrządza się je wyłącznie z trzech składników: kasza manna, banan i mleko 2%. Przepis jest łatwy do odtworzenia, więc nawet amator kulinarny nie będzie mieć problemu z jego zrobieniem. Aby przygotować przepyszne śniadanie, należy postępować zgodnie z instrukcją.
Wlej mleko do rondelka i zagotuj. Stopniowo dodawaj kaszę, kiedy już zacznie wrzeć w garnuszku. Zagotuj całość na niewielkim ogniu, aby kasza manna zgęstniała. Zdejmij ją następnie z ognia i zostaw do wystygnięcia. Obierz banany ze skórki i pokrój na równe plastry. Przełóż przestudzoną kaszę do osobnego naczynia (może być plastikowa miseczka), po czym włóż do niej banany i wymieszaj całość. Udekoruj kaszę plastrami bananów, aby dostarczyć do organizmu jeszcze większej ilości białka. Spożywaj śniadanie tuż po przygotowaniu – właśnie wtedy smakuje zdecydowanie najlepiej.
Banany dodawane do kaszy są świetnym źródłem potrzebnych składników odżywczych. Mają w sobie dużą zawartość białka czy drogocennego potasu, dzięki któremu można obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. W bananach znajdują się również pektyny pomagające obniżyć poziom cholesterolu LDL. Są tam także przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Kasza manna na mleku z bananami to idealny pomysł na proste, smaczne i treściwe śniadanie. Nie potrzebujesz wiele czasu na jego przygotowanie, więc bez problemu przyrządzić śniadanie rano – nawet przed wyjściem do pracy. Wydaje się to znakomita opcja dla zapracowanych i tych, którzy mają problem ze wcześniejszym wstawaniem z łóżka. Przepis jest łatwy i posłuży nie tylko na śniadanie. Kasza manna znakomicie smakuje również jako zdrowy deser. To lepsza opcja niż batony i czekolada ze sklepu.
Słodki omlet na śniadanie – sprawdź, co przygotować na śniadanie
Zastanawiasz się nad tym, co dobrego przyrządzić dla całej rodziny na śniadanie? Jednym z najciekawszych pomysłów jest np. omlet na śniadanie, który doskonale smakuje nie tylko w wersji na słono, ale też na słodko. Omlety są puszyste, delikatne i niezwykle smaczne. Można jeść je zupełnie bez niczego, ale też podawać z ciekawymi dodatkami (np. kremem czekoladowym, domową konfiturą, dżemem z owoców, białym twarogiem z bakaliami czy syropem klonowym). Warto dodać, że danie jest proste i szybkie do zrobienia – potrzebujesz tylko kilku produktów, żeby usmażyć omlet. Aby zrobić śniadanie, zaopatrz się w następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, cynamon i ksylitol. Jeśli będziesz stosować się do poniższej instrukcji, na pewno zrobisz pyszne śniadanko dla całej rodziny.
Białka oddziel od żółtek, po czym ubij na sztywną pianę. Dodawaj żółtka stopniowo, cały czas miksując składniki. Wsyp mąkę przesianą przez sito oraz odpowiednią ilość ksylitolu. Masę wylej na rozgrzaną masłem patelnię. Zmniejsz ogień i smaż omlet przez ok. 2-3 minuty. Następnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Serwuj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Omlet możesz zabrać również na drugie śniadanie, jeśli masz gdzie go odgrzać. Wybornie smakuje również na zimno, jednak na ciepło pozwoli efektywniej dostarczyć mnóstwo wartościowych składników do organizmu.
Omlet na słodko przez wielu ludzi uznawany jest za jeden z najsmaczniejszych wśród pomysłów na śniadanie. Omlety sprawiają, że przejść może ochota na słodycze, ponieważ są sycące oraz wystarczająco słodkie. Są jednak zdrowsze niż sklepowe słodycze, ponieważ smaży się je z naturalnych produktów. Aby omlet był jeszcze wartościowszy, zamiast białego cukru dodaj erytrol lub ksylitol – tak jak jest opisane w instrukcji. Śniadanie doskonale smakuje ze świeżymi, sezonowymi owocami, syropem klonowym lub domową marmoladą. Omlet na słodko jest pyszny, stosunkowo tani i niezwykle pożywny. Wystarczy wstać kilka minut przed budzikiem, aby go usmażyć i zjeść na ciepło np. przed wyjściem do pracy.
Jak się robi pyszne rogaliki z twarożkiem?
Myślisz nad tym, co pysznego zrobić na śniadanie? Dobre i dość proste danie do odtworzenia to rogaliki z twarożkiem. Warto spróbować zrobić je na śniadanko, zwłaszcza że są pożywne i smaczne. Można zjeść je zarówno na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Jeśli zostanie ci ich więcej, możesz zaserwować je również do popołudniowej kawy lub herbaty. Rogaliki możesz także spakować w każdą podróż – wystarczy zamknąć je w odpowiednim pudełeczku i w dowolnym momencie otworzyć. Aby przygotować rogaliki z twarożkiem, wystarczy zaopatrzyć się w kilka konkretnych składników spożywczych: mleko 2%, mąka pszenna typ 750, masło roślinne, cukier puder, ser twarogowy chudy, jajka, drożdże świeże, sól i biały cukier. Przepis jest prosty do wykonania, więc nawet amator gotowania wyśmienicie sobie z nim poradzi.
Wymieszaj drożdże z łyżką cukru w osobnym naczyniu. Wlej ½ szklanki ciepłego mleka i wsyp łyżkę mąki. Zmieszaj całość i odstaw na kwadrans do ciepłego miejsca. Przesiej mąkę do osobnej miski, po czym dodaj rozczyn z drożdży. Przerzuć masło i jajka. Wlej również mleko, sól i cukier. Wyrabiaj wszystko razem, aż powstanie gładkie ciasto. Włóż je do miski, zakryj ściereczką kuchenną i odczekaj do wyrośnięcia – powinno to potrwać ok. 1,5 godziny. Kolejnym zadaniem jest wykonanie nadzienia serowego. W celu przygotowania nadzienia włóż twaróg do czystej miski. Dodaj cukier puder oraz żółtko z jaj. Wymieszaj składniki na gładką masę za pomocą blendera. Białko odłóż – posłuży później do tego, aby posmarować nim ciasto. Wyrośnięte ciasto połóż na posypanej mąką stolnicy. Podziel je na cztery kawałki, po czym rozwałkuj na prostokąty – każdy powinien mieć grubość ok. 0,5 cm. Pokrój placki na trójkąty i przesmaruj wszystkie placuszki masą serową. Każdy trójkąt zwiń od podstawy do wierzchołka. Następnie wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i połóż na niej pozwijane rogaliki. Staraj się zachować odstępy, żeby rogaliki się nie dotykały – inaczej mogą się dobrze nie upiec. Wymieszaj jajko z białkiem i taką masą przesmaruj rogaliki z wierzchu. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. na maksymalnie 30 minut. Na samym końcu wyjmij rogaliki i zostaw do wystygnięcia.