Racuchy z jabłkiem

Opublikowano: 25.03.2021 r., 23:30 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Złociste racuszki z jabłkami posypane cukrem pudrem ułożone na drewnianej desce.
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkiem to smak dzieciństwa wielu z nas. Poznaj przepis na puszyste, delikatne, rozpływające się w ustach racuszki podawane z jabłkami i cukrem pudrem.
Przygotowanie 40 min
524 kcal
Kcal w porcji
362 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jabłko - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Mleko 1,5% - 3/4 szklanki (200 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 duża szklanka (150 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duża miska, rózga

Przepis na racuchy z jabłkiem krok po kroku

Mąkę przesyp do miski, dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj.

Wlej mleko i wbij jajko.

Całość wymieszaj rózgą na jednolitą gładką masę.

Jabłka obierz, pokrój na cienkie plasterki.

Jabłka wsyp do ciasta i jeszcze raz wymieszaj.

Na patelnię wlej oliwę i rozgrzej.

Wykładaj łyżką porcje ciasta formując placuszki.

Smaż obustronnie do uzyskania złocistego koloru.

Podawaj posypane cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na racuchy z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat racuchów z jabłkiem

Delikatne, puszyste racuchy z jabłkiem fit posypane cukrem pudrem to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa i domowej kuchni. Ich zaletą jest prostota i szybkość przyrządzenia, a także to, że do ich przygotowania potrzebne są wyłącznie łatwo dostępne składniki, które na ogół większość z nas ma w swojej kuchni.

Przedstawiamy szybki i prosty przepis jak zrobić racuchy z jabłkami, dzięki któremu przypomnijcie sobie stare dobre czasy i na nowo poczujecie się beztroskimi dziećmi.

Aby przygotować racuszki potrzebujemy jabłek, mąki, jajek, mleka oraz tak zwanego składnika spulchniającego. Tradycyjne racuchy domowe przyrządzano na drożdżach, dzięki którym miały charakterystyczny, delikatny smak, jednak czas ich przygotowania był nieco dłuższy ze względu na konieczność oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Dla oszczędności czasu racuchy z jabłkami można przygotować na sodzie, bez drożdży - jeśli zachowane zostaną odpowiednie proporcje wszystkich składników racuch będzie równie puszysty, elastyczny i rozpływający się w ustach. Zamiast mleka można natomiast wykorzystać kefir lub maślankę, jednak najczęściej racuszki przygotowywane są właśnie na mleku.

W pierwszej kolejności należy wymieszać wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę i sodę, a następnie dodać jajka i mleko. Następnie całość delikatnie miksujemy na małych obrotach miksera lub powoli ubijamy trzepaczką lub rózgą kuchenną. Ostatnim składnikiem są jabłka - po ich umyciu kroimy je w cienkie plastry lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ciasta, jeszcze raz dokładnie mieszając. Na koniec formujemy niewielkie placuszki i smażymy na patelni posmarowanej tłuszczem - masłem lub oliwą, obustronnie do zarumienienia. Racuszki z jabłkami gotowe!

Tak przygotowane racuchy świetnie smakują posypane cukrem pudrem, a także polane naturalnym lub waniliowym jogurtem lub w towarzystwie owoców, zwłaszcza jagodowych na przykład truskawek, malin, czy wiśni.

Sprawdzą się w roli słodkiego niedzielnego śniadania, a także podwieczorku, deseru, czy lekkiej kolacji.

Alergeny w racuchach z jabłkiem

Lista alergenów dla racuchów z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze racuchów z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(362g)
Energia (kcal)
144.79
524.13
Białko (g)
4.93
17.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(362g)
Węglowodany (g)
22.02
79.73
Węglowodany przyswajalne (g)
21.04
76.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
3.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(362g)
Tłuszcz (g)
4.12
14.90
Tłuszcze nasycone (g)
1.34
4.87
Tłuszcze nienasycone (g)
2.77
10.04
Cholesterol (mg)
29.40
106.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(362g)
Witamina A (µg (mcg))
29.18
105.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.55
2.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.95
101.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.81
Ryboflawina (mg)
0.18
0.64
Niacyna (mg)
1.42
5.14
Foliany (µg (mcg))
35.12
127.12
Beta karoten (µg (mcg))
10.55
38.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(362g)
Sód (mg)
62.83
227.44
Potas (mg)
121.18
438.66
Wapń (mg)
45.14
163.40
Fosfor (mg)
72.73
263.27
Magnez (mg)
13.62
49.32
Żelazo (mg)
1.34
4.85
Cynk (mg)
0.45
1.63
Miedź (mg)
0.06
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z jabłkiem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów z jabłkiem

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
300 g
2 średnie sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Mleko 1,5%
200 ml
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 duża szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
33.50