Chleb żytni na zakwasie

Opublikowano: 23.07.2021 r., 20:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chleb żytni na zakwasie pokrojony na kromki.
Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie to wspaniały dodatek do wielu potraw. Ma doskonały, łagodny smak i zawsze się udaje. Za każdym razem wychodzi wyjątkowo miękki i puszysty.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 60 min
144 kcal
Kcal w porcji
45 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka żytnia typ 2000 - 3 szklanki (400 g)
  • Zakwas żytni (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, sitko

Przepis na chleb żytni na zakwasie krok po kroku

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj odrobinę soli, cukru i wsyp zakwas. Do całości wlej 1,5 szklanki wody i dokładnie wszystko wymieszaj.

Ciasto wyrób rękami i odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Całość pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut.

Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na chleb żytni na zakwasie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,5% osób

Więcej informacji na temat chleba żytniego na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie to wspaniała propozycja dla wszystkich miłośników tradycyjnego pieczywa. W tej wersji chleb jest niezwykle miękki i delikatny, dlatego przypadnie do gustu wszystkim, którzy kochają wspaniałe domowe wypieki. Ten chleb idealnie sprawdzi się jako baza pysznych kanapek, gdyż jego smak jest naprawdę uniwersalny i pasuje do wszystkiego.

Ten chleb robi się na zakwasie żytnim. Najlepiej skorzystać z gotowego zakwasu w proszku, dzięki czemu całość można zrobić niezwykle szybko i sprawnie. Można również wykorzystać zakwas domowy, robiony samodzielnie, jednak w tym wypadku dobrze jest użyć znacznie większej porcji, by całość dobrze pracowała, a ciasto wyrosło naprawdę spore.

Przepis na chleb żytni na zakwasie jest niezwykle łatwy i można go zrobić w kilka chwil. Najważniejszy jest wybór odpowiedniej mąki. W tym przepisie zaproponowana została mąka pełnoziarnista, która jest najzdrowszym wyborem dla wszystkich. Dobrze jest używać mąki pełnoziarnistej, gdyż wtedy dostarcza się znacznie więcej błonnika i witamin. Oczyszczona mąka nie jest źródłem wartościowych substancji prozdrowotnych, dlatego najlepiej jej unikać i zamieniać ją na opcję pełnowartościową. Mąka żytnia jest świetnym źródłem witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na cały organizm, a zwłaszcza na układ nerwowy.

Jeśli zastanawiasz się jak upiec chleb żytni na zakwasie, który będzie naprawdę dobry, a przy tym pełen smaku i bardzo zdrowy to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. powstaje z niego chleb idealny, o bardzo miękkim środku i chrupiącej skórce. To świetny wybór dla wszystkich miłośników pysznego pieczywa. Chleb robi się w piekarniku i wystarczy godzina, by móc cieszyć się jego wspaniałym smakiem.

Ten pyszny i szybki chleb świetnie sprawdzi się na śniadanie i kolacje. Najlepiej smakuje, gdy jest świeży, zwłaszcza tuż po upieczeniu. Ten sprawdzony przepis jest idealny również dla początkujących osób, które chcą stworzyć naprawdę wspaniały wypiek, który na pewno się uda i będzie smakował wyśmienicie.

Alergeny w chlebie żytnim na zakwasie

Lista alergenów dla chleba żytniego na zakwasie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000
    • Zakwas żytni

Wartości odżywcze chleba żytniego na zakwasie

na 100g gotowej potrawy

Ten chleb jest zdrowym wyborem, gdyż zawiera sporo błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kcal)
321.47
144.66
Białko (g)
15.44
6.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany (g)
67.57
30.40
Węglowodany przyswajalne (g)
45.05
20.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
22.52
10.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz (g)
2.21
0.99
Tłuszcze nasycone (g)
0.90
0.40
Tłuszcze nienasycone (g)
1.31
0.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.26
0.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.05
0.47
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina A (µg (mcg))
0.94
0.42
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.30
0.14
Ryboflawina (mg)
0.25
0.11
Niacyna (mg)
4.26
1.92

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód (mg)
27.12
12.20
Wapń (mg)
39.65
17.84
Żelazo (mg)
4.85
2.18
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba żytniego na zakwasie 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba żytniego na zakwasie

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka żytnia typ 2000
400 g
3 szklanki
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 400 g
Zakwas żytni
25 g
27.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 25 g
Koszt składników
31.00