-
Sernik z żurawiną
Sernik to jedno z bardziej lubianych ciast przez Polaków. Żadne Święta nie mogą obejść się bez pysznego, serowego ciasta, dlatego …
20 + 70 min łatwy 12 227 kcal -
Strucla makowa
Najlepsza, świąteczna strucla makowa ma dużą ilość bakalii. Poznaj szybki przepis na pyszne ciasto drożdżowe z gotową masą makową polane …
60 + 30 min łatwy 10 532 kcal -
Ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową)
Sprawdzony przepis na ciasto z kaszy jaglanej ugotowanej. Ciasto jest w formie keksu z rodzynkami, żurawiną, orzechami oraz z polewą …
25 + 80 min łatwy 10 651 kcal
Desery z żurawiną - przepisy
-
Ciasteczka owsiane z żurawiną
Ciasteczka owsiane z żurawiną to świetny pomysł na przekąskę dla dorosłych i dzieci. Nie dosyć, że są ciasteczka z płatkami …
10 + 20 min łatwy 10 203 kcal -
Ciasto z żurawiną
Ciasto z żurawiną jest wspaniałą opcją dla wszystkich miłośników domowych wypieków, zwłaszcza tych najciekawszych. Żurawina, choć bardzo zdrowa, nieczęsto gości …
15 + 45 min łatwy 10 313 kcal -
Kisiel z żurawiny
Kisiel z żurawiny to danie, które ma swoje początki jeszcze przed wojną. W Polsce, w latach 20. XX w. stanowił …
10 + 20 min łatwy 2 302 kcal -
Ciastka owsiane z miodem
Ciastka owsiane z miodem to świetny pomysł na przekąskę dla osób, które dbają o swoje zdrowie i sylwetkę. Dzięki przygotowaniu …
15 + 15 min łatwy 16 199 kcal -
Pasztet z żurawiną
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
10 + 140 min łatwy 24 106 kcal -
Muffinki owsiane
Muffinki owsiane to pyszne i zdrowe babeczki owsiane, które świetnie nadają się na śniadanie, także dla dzieci. Są szybkie w …
30 + 30 min łatwy 10 141 kcal
-
Rocky road
Rocky Road to niezwykle pyszne i rozkoszne ciasto, które rozpływa się w ustach. Dlatego poznaj mój sprawdzony przepis na domowe, …
60 min łatwy 4 502 kcal -
Kuskus na słodko
Znana nam już kasza kuskus jest głównie przygotowywana w wersji wytrawnej, podaje się ją na ciepło do dań obiadowych lub …
15 + 7 min łatwy 2 441 kcal -
Mazurek ciasto
Mazurek wielkanocny jest często spotykany na naszych stołach wielkanocnych (jak sama nazwa wskazuje). Nic dziwnego, jest on pyszny i szybki …
30 + 45 min średni 20 642 kcal -
Baton musli
Baton musli to pyszne, słodkie, chrupiące batoniki domowej roboty, które są idealną alternatywą dla najczęściej kupowanych, sklepowych batonów i innych …
20 + 15 min łatwy 5 406 kcal -
Chałwa słonecznikowa
Chałwa słonecznikowa to wspaniała i pyszna propozycja na domowy wyrób ze słonecznika. Dobra i słodka chałwa to najlepsza i najzdrowsza …
20 min łatwy 10 229 kcal
Desery z żurawiną - pomysły na szybkie i smaczne desery żurawinowe
Pyszna, kwaskowa żurawina kojarzy się głównie z sosem do mięsa, znanym szczególnie z kuchni szwedzkiej. Owoc ten występuje także w Polsce i jest bogaty w wartości odżywcze. Mimo wysokiej ceny warto stosować żurawinę do deserów, ciast czy płatków śniadaniowych. Szczególnie bogaty w witaminy jest szybki do zrobienia lekki kisiel żurawinowy. Doradzamy jak wykorzystać żurawinę w kuchni i podajemy ciekawe przepisy na pyszne, słodkie desery z żurawiną.
Żurawina w kuchni polskiej
Do czego wykorzystywana jest żurawina w polskiej kuchni - przetwory i wartości odżywcze
Żurawina jest rośliną z rodziny wrzosowatych. Rodzi małe, czerwone owoce o kwaskowatym smaku, które jednak nie nadają się do bezpośredniego spożycia z uwagi na goryczkę oraz twardą skórkę. Dlatego też żurawina wykorzystywana jest głównie do przetworów. W Polsce występują dwa gatunki żurawiny: rodzima żurawina błotna i amerykańska żurawina wielkoowocowa. Owoce żurawiny wielkoowocowej są większe i mają znaczenie gospodarcze.
Spożywanie przetworów z żurawiny sprzyja zdrowiu, gdyż owoc ten jest bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminy E i K. Ponadto żurawina zawiera wiele składników mineralnych. Ogromną wartość żurawiny stanowią przeciwutleniacze, a szczególnie polifenole roślinne. Niestety znajdują się one głównie w skórce. W żurawinach znajduje się kwercetyna, peonidyna, mirycetyna i kwas ursolowy. W żurawinie znajdziemy również proantocyjanidyny, które zmniejszają stany zapalne i infekcje. Żurawina dostarcza również błonnika prebiotycznego, który odżywia korzystne dla zdrowia bakterie. Warto wiedzieć, że najwięcej wartościowych składników znajduje się w świeżej żurawinie.
Sezon na żurawinę trwa od października do grudnia i wtedy też w handlu pojawia się zarówno mała żurawina leśna, jak i duża żurawina wielkoowocowa. Nie jest to owoc tani, gdyż jego cena oscyluje około 30 zł za kilogram. Żurawinę można łatwo przechowywać w postaci zamrożonej. Warto wiedzieć, że żurawina suszona zawiera dużo więcej kalorii, gdyż owoce są kandyzowane. Również suszenie żurawiny w domu wymaga namoczenia jej w wodzie z cukrem. Warto wiedzieć, że świeża żurawina nie traci wartości odżywczych pod wpływem gotowania.
Żurawina w kuchni polskiej i światowej
Do czego wykorzystujemy żurawinę w kuchni:
- desery z żurawiną,
- dodatek do sałatek warzywnych i owocowych,
- nadzienie do ciast, ciastek i muffinek,
- dodatek do koktajli owocowych,
- sok żurawinowy,
- kisiel żurawinowy,
- dżem żurawinowy,
- sos żurawinowy do mięsa,
- żurawina suszona,
- nalewki z żurawiny.
W kuchni polskiej żurawina nie jest szczególnie popularna. Robi się z niej szczególnie przetwory i nalewki. Żurawina w postaci suszonej stanowi popularną przekąskę oraz dodatek do płatków śniadaniowych. Żurawina cieszy się dużym powodzeniem w kuchni amerykańskiej i skandynawskiej. Słynny jest szczególnie żurawinowy sos do szwedzkich klopsików serwowany w restauracjach Ikea.
Zastosowanie żurawin świeżych i suszonych w kuchni coraz bardziej zyskuje na popularności. Suszone żurawiny możemy dodać do sosów mięsnych, do mięsa duszonego, Co ciekawe, suszone żurawiny świetnie pasują do majonezu i można na tej bazie robić przeróżne sosy.
Pyszne desery z żurawiną
Jaki domowy deser można zrobić z żurawiny
Żurawina świetnie nadaje się do deserów. Suszoną żurawinę możemy dodać praktycznie do wszystkich deserów, bitej śmietany, budyniu, kremu itp. Idealnie sprawdza się jako dodatek do śniadaniowych płatek lub musli. Żurawina idealnie smakuje jako dodatek do sernika czy też do tarty. Warto jednak pamiętać, że jest to dodatek kaloryczny, gdyż suszona żurawina jest słodzona. Żurawinę jednak dodaje się do wypieków i deserów znacznie rzadziej niż pospolite rodzynki, gdyż suszona żurawina kosztuje kilkakrotnie więcej.
Jaki smaczny, domowy deser można zrobić z żurawiny:
- muffinki i ciasta nadziewane suszoną żurawiną,
- deser z kaszy manny z żurawiną,
- bita śmietana z suszoną żurawiną,
- kisiel z żurawiny.
Aby wykorzystać świeże żurawiny do deserów wystarczy zagotować owoce w osłodzonej wodzie. Ugotowane owoce możemy przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Jeśli dodamy mąkę ziemniaczaną powstanie kisiel. Tak stworzony mus owocowy dodajemy do różnego rodzaju deserów. Świetnie smakuje lekki deser z serka ubitego ze śmietaną i polanego musem żurawinowym.
Przepis na słodki, domowy kisiel z żurawiny
Kisiel żurawinowy to nie tylko słodki i lekki deser, lecz także bomba witaminowa. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Potrzebna będzie świeża żurawina, mąka ziemniaczana i coś do słodzenia. Zamiast cukru możemy zastosować miód, erytrol lub ksylitol. Przepis na ten kisiel można wykorzystać także do tworzenia deseru z innych owoców sezonowych.
Ten lekki i smaczny deser z żurawiny zrobimy naprawdę szybko. Wystarczy umytą żurawinę zagotować w osłodzonej wodzie. Gotujemy około 10 minut. Ugotowaną żurawinę przecieramy i jeszcze raz gotujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i jeszcze chwilę gotujemy. Pyszny, słodki kisiel jest gotowy. Taki smaczny i nie tuczący deser możemy zjeść na podwieczorek lub kolację lub podać dzieciom na śniadanie lub kolację.