-
Beza szwajcarska
Beza szwajcarska przygotowywana jest na gorąco. Metoda przygotowywania poleca na ubijaniu białek w kąpieli wodnej. Dzięki tej metodzie cukier całkowicie …
20 + 40 min średni 4 35 kcal -
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Masz ochotę na szybkie ciasto do kawy bez zbędnego wysiłku? Polecam ciasto biszkoptowe z jabłkami. Nie dość, że robi się …
20 + 60 min łatwy 16 426 kcal -
Lody 3bit
Zapraszam po mój autorski przepis na lody 3bit. Lubisz dobrze znane ciasto 3bit? Te pyszne lody smakują tak jak ono! …
20 min łatwy 10 269 kcal
Pozostałe przepisy na ubijane potrawy
-
Ciasto krówkowe
Ekspresowe, łatwe i pyszne ciasto krówkowe jest idealne na deser z masą krówkową. To sprawdzony przepis, który z pewnością Cię …
30 min łatwy 16 522 kcal -
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
Najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadłeś! Pyszne, kremowe i bardzo PUSZYSTE. Ciasto „wiśniowy puszek z kajmakiem” to istna rozkosz dla podniebienia. …
30 min łatwy 10 339 kcal -
3 bit na krakersach
3 bit na krakersach jest wspaniałym deserem, który pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju …
30 min łatwy 10 620 kcal -
Ciasto z jagodami i kremem pod bezą
Kruche ciasto, krem śmietankowy o cytrynowym smaku, jagody mrożone oraz beza… Czy to nie brzmi jak niebo? Ciasto z jagodami …
30 + 90 min łatwy 10 524 kcal -
Sernik z kajmakiem i warstwą kawową
To ciasto jest po prostu nieziemsko pyszne. Ciasteczkowy spód, kajmak, waniliowy sernik oraz kawowa warstwa – kompletne mistrzostwo smakowe. Takiego …
45 + 30 min łatwy 18 508 kcal -
Ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone
Pyszne ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, …
90 + 60 min łatwy 15 452 kcal
-
Ciasto czekoladowe z mascarpone
Domowe, pyszne i delikatne ciasto przekładane słodkim kremem. Nie ma lepszego deseru niż domowe wypieki. Ciasto czekoladowe z mascarpone sprawdzi …
40 + 30 min łatwy 10 303 kcal -
Ciasto leniwiec
Ciasto leniwiec to najlepszy deser do kawy – łatwy, szybki i bez pieczenia. Lubisz ciasta z kajmakiem? Koniecznie sprawdź przepis …
20 min łatwy 12 529 kcal -
Ciasto cappuccino z biszkoptami
Ciasto cappuccino z biszkoptami to przepyszny i bardzo prosty deser, który można zrobić w kilka chwil. To ciasto bez pieczenia, …
25 min łatwy 10 497 kcal -
Śmietanowiec
Śmietanowiec to nieskomplikowane ciasto, które wspaniale się prezentuje. Ze względu na dużą liczbę kolorowych galaretek przypomina artystyczny jadalny witraż. Dzięki …
25 min łatwy 10 323 kcal -
Ciasto Jakuba
Ciasto Jakuba to doskonały pomysł na deser. Domowe wypieki świetnie sprawdzają się jako dodatek do kawy lub herbaty. Smaczne ciasto …
60 + 60 min łatwy 20 388 kcal
-
Kokosanki bez cukru
Kokosanki bez cukru to doskonały pomysł na pyszne wypieki dla diabetyków. Smaczne ciastka doskonale sprawdzą się jako przekąska do kawy …
30 + 15 min łatwy 10 101 kcal -
Ciasto hawana
Ten pyszny, egzotyczny placek to dobry pomysł na deser do kawy. Lubisz połączenie kokosa i ananasa z nutą alkoholu? Sprawdź …
60 + 95 min łatwy 14 543 kcal -
Ciasto z kefirem
To wilgotne, miękkie i smaczne ciasto z brzoskwiniami zrobisz w godzinę. Zobacz, jak zrobić ciasto z kefirem i owocami. Upieczesz …
10 + 70 min łatwy 10 342 kcal -
Ciasto z nutellą i sucharkami
Ciasto z nutellą i sucharkami przykryte kremem waniliowym i wiśniową galaretką z owocami to pyszne rozwiązanie na wakacyjny deser. To …
120 min łatwy 16 338 kcal -
Ciasto Dakłas
Ciasto dakłas to ciemny, mocno czekoladowy biszkopt, krem orzechowy z kajmakiem i daktylami oraz orzechowa beza. Daquoise jest idealnym pomysłem …
30 + 90 min łatwy 10 551 kcal -
Ananasowiec
Koniecznie spróbuj połączenia ananasa i kokosa w pysznej tarcie bez pieczenia z bezą kokosową! Połączenie kokosa i ananasa to niczym …
60 + 90 min średni 12 217 kcal
-
Beza pavlova
Beza pavlova to bardzo dobry pomysł na idealne ciasto na imprezę. Masa do bezy pavlova to połączenie bitej śmietany i …
20 + 150 min łatwy 10 526 kcal -
Tort śmietankowo truskawkowy
Tort śmietankowo truskawkowy to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis można wykorzystać jako tort urodzinowy. …
15 + 60 min łatwy 10 615 kcal -
Łatwy sernik
Łatwy sernik to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Pieczony sernik jest smaczny i bardzo kremowy. Sernik …
15 + 80 min łatwy 10 538 kcal -
Ciasto ananasowe
Ciasto ananasowe to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto dla całej rodziny. Ananasowe ciasto jest wilgotne i ma egzotyczny smak. …
15 + 60 min łatwy 10 721 kcal -
Ciasteczka z białek
Ciasteczka z białek to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasteczka można przygotować z białek pozostałych po …
10 + 20 min łatwy 7 304 kcal
-
Ciasto Mars
Niesamowicie pyszne i słodkie ciasto Mars jest idealne na każdą okazję. Bez pieczenia, szybko i prosto! Zobacz, jak zrobić ciasto …
60 min łatwy 10 818 kcal -
Babeczki kopiec kreta
To są najlepsze babeczki! Babeczki kopiec kreta to mini wersja tradycyjnego, znanego ciasta. Zobacz, jak zrobić babeczki kopiec kreta – …
60 + 30 min średni 80 79 kcal -
Wafle przekładane masą krówkową
Wafle przekładane masą krówkową to doskonała propozycja na deser do kawy lub herbaty. Pyszne, domowe wafle z masą krówkową świetnie …
30 min łatwy 10 257 kcal -
Sernik oreo Thermomix
Sernik oreo Thermomix to doskonały pomysł na słodką przekąskę. Szybki w przygotowaniu sernik świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy …
30 + 60 min łatwy 20 -
Flan de huevo
Flan de huevo to hiszpański deser przygotowywany na bazie jaj, mleka oraz cukru. Deser charakteryzuje się kremową oraz galaretowatą konsystencją. …
40 + 60 min łatwy 10 -
Ciasto leśny mech z truskawkami
Ciasto leśny mech z truskawkami to doskonała propozycja na deser. Pyszne ciasto szpinakowe z truskawkami świetnie sprawdzi się jako dodatek …
50 + 30 min łatwy 15 404 kcal
-
Placek ucierany z truskawkami
Placek ucierany z truskawkami to doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne ciasto ucierane z truskawkami świetnie sprawdzi …
30 + 45 min łatwy 15 332 kcal -
Piernik przekładany
Poszukujesz pomysłu na pyszne i smaczne ciasto, które zachwyci Twoich gości? Spróbuj przepisu na najlepszy piernik przekładany z powidłami! Ten …
30 + 60 min średni 3 359 kcal -
Placuszki z mascarpone
Te puszyste i waniliowe placuszki z mascarpone są bardzo łatwe do zrobienia. Z dżemem czy może z czekoladą? Z czym …
5 + 15 min łatwy 2 1020 kcal -
Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi
Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi to cudownie kremowe, łatwe i pyszne ciasto, które koniecznie musisz poznać. Sprawdź jak …
25 + 60 min łatwy 8 608 kcal -
Tort czekoladowo śmietankowy
Tort czekoladowo śmietankowy jest doskonałą opcją na pyszny wypiek, który sprawdzi się na urodziny, a także wszystkie inne uroczystości. Jest …
20 + 40 min łatwy 10 605 kcal -
Omlet z szynką i serem
Omlet z szynką i serem to świetny pomysł na szybki omlet śniadaniowy. Omlet można podać w zastępstwie za jajecznicę lub …
10 + 15 min łatwy 3 757 kcal -
Sernik z kajmakiem
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik z kajmakiem na …
60 + 60 min łatwy 20 236 kcal -
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem to wspaniały pomysł na pyszne i szybkie danie. Bezmięsna tarta może być podana także …
20 + 45 min łatwy 8 607 kcal -
Tarta z malinami i mascarpone
Masz ochotę na słodki deser? Szybka tarta z malinami i mascarpone to idealne połączenie kruchego, delikatnego spodu ze słodkimi owocami …
40 + 40 min łatwy 12 333 kcal -
Tort malinowy
Ważna uroczystość zbliża się wielkimi krokami? Zaskocz wszystkich gości własnoręcznie przygotowanym tortem, który będzie niezwykle zjawiskowy i pyszny. Tort malinowy …
30 + 30 min łatwy 10 225 kcal -
Mazurek czekoladowy z bakaliami
Mazurek czekoladowy z bakaliami to doskonała propozycja na słodkie ciasto na Wielkanocne biesiady. Mazurek to tradycyjne polskie ciasto podawane na …
30 + 40 min łatwy 10 798 kcal -
Ciasto snikers z orzechami
Ciasto snikers z orzechami to idealny wypiek dla wszystkich miłośników słodkości. To deser, który świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju …
35 + 60 min łatwy 10 673 kcal -
Tiramisu truskawkowe
Tiramisu truskawkowe to wspaniały deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Ten przepis to alternatywa dla tradycyjnego …
20 min łatwy 2 695 kcal -
Sernik straciatella
Sernik straciatella to ciastko, które się pięknie prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Spotykają się w nim serowa masa i kawałki …
30 min łatwy 10 597 kcal -
Pleśniak
Pleśniak to tzw. skubaniec z dżemem lub powidłami śliwkowymi. Nieodłącznym elementem tego ciasta jest także beza. Skubaniec może składać się …
65 + 55 min średni 15 350 kcal -
Ciasto królewiec
Ciasto królewiec to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Placek miodowy z biszkoptem oraz z budyniem świetnie …
120 + 55 min łatwy 20 434 kcal -
Ciasto kubuś z delicjami
Ciasto kubuś z delicjami to doskonała propozycja na słodką przekąskę bez pieczenia. Deser podawany na zimno świetnie sprawdzi się jako …
120 min łatwy 20 265 kcal -
Tort brzoskwiniowy z mascarpone
Tort brzoskwiniowy z mascarpone to doskonała propozycja na pyszny tort na urodziny. Przepis na tort brzoskwiniowy z mascarpone jest prosty …
90 + 40 min łatwy 20 324 kcal -
Szarlotka japońska
Szarlotka japońska to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Jabłecznik japoński z makiem świetnie sprawdzi się jako …
30 + 45 min łatwy 20 394 kcal -
Mały sernik na 4 porcje
Przepisy na ciasta na dużą blachę są nie dla Ciebie? Oto mały sernik na 4 porcje. W sam raz na …
10 + 25 min łatwy 4 166 kcal -
Ciasto stefanka na herbatnikach
Ciasto stefanka na herbatnikach to dobra opcja, jeśli kochasz tradycyjne polskie wypieki, ale nie masz czasu na długie siedzenie w …
45 min średni 10 333 kcal -
Ciasto ptasie mleczko kolorowe
Ciasto ptasie mleczko kolorowe doskonała propozycja na smaczne ciasto bez pieczenia. Warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony …
60 min łatwy 15 -
Zapiekanka ziemniaczana z serem
Zapiekanka ziemniaczana z serem żółtym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Zapiekankę z żółtym serem można …
40 + 50 min łatwy 4 -
Ptasie mleczko z galaretki i bitej śmietany
Ptasie mleczko z galaretki i bitej śmietany to doskonała propozycja na deser dla całej rodziny. Pyszne, domowe ptasie mleczko warto …
30 min łatwy 20 201 kcal -
Kopiec kreta z mascarpone
Kopiec kreta z mascarpone doskonały pomysł na pyszne ciasto, które warto przygotować jako słodki poczęstunek na spotkania rodzinne. Kopiec kreta …
60 + 50 min łatwy 15 -
Babka biszkoptowa
Babka biszkoptowa to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Wielkanocna babka świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska. …
30 + 40 min łatwy 10 -
Biszkopt kakaowy z 3 jaj
Biszkopt kakaowy z 3 jaj to doskonała propozycja na bazę do przygotowania pysznych deserów. Pyszny, domowy biszkopt świetnie sprawdzi się …
25 + 30 min łatwy 10 -
Ptasie mleczko z galaretką
Ptasie mleczko z galaretką to doskonała propozycja na ciasto bez pieczenia. Pyszne, domowe ciasto z galaretką owocową świetnie sprawdzi się …
30 min łatwy 10 532 kcal -
Kopa śląska
Ta dobra kopa śląska to deser, który tradycyjnie podaje się na rodzinnych uroczystościach takich jak wesele czy komunie. Koniecznie spróbuj, …
60 + 30 min łatwy 12 615 kcal
Ubijanie - opis metody, przepisy, porady, ciekawostki
Obsmażanie, peklowanie, czy ubijanie stanowią metody, bez znajomości których nie może obyć się żaden doświadczony kucharz. Ubijanie wykonujemy w kuchni dosyć często i jest to proces, który sprawia sporo trudności. Ileż to razy piana z białek nie chce się ubić, zaś bita śmietana wychodzi zważona. Aby uzyskać odpowiednie napowietrzenie masy, czy też zwiększenie objętości, warto znać tajniki ubijania. Doradzamy jak najprościej i najłatwiej ubijać pianę z jajek i zrobić bitą śmietanę, tak aby cieszyć się smakiem wybornych wypieków i deserów.
Ubijanie w kuchni - na czym polega i do czego służy
Do czego służy ubijanie w kuchni
Sztuka kulinarna wymaga różnych sposobów obróbki produktów spożywczych. Czy pieczemy rogaliki, czy gotujemy kompoty, warto znać metody kuchenne, jakie mogą być potrzebne. Ubijanie, obsmażanie, czy peklowanie to znane metody używane w kuchni. Spośród nich ubijanie jest najczęściej stosowane i najbardziej przydatne. Proces ten służy do ubijania białek z jajka oraz ubijania śmietany do deserów czy kawy.
Ubijanie to energiczne mieszanie produktu, którego celem jest zwiększenie objętości produktu lub napowietrzenie masy. Najbardziej przydatne w kuchni jest ubijanie białek jajka, aby uzyskać pianę do wypieku ciasta. Proces najprościej jest wykonać ręcznie trzepaczką do jajek. O ile jednak ubijanie trzepaczką jest pracochłonne i męczące, to ubijanie mikserem jest nie tylko łatwiejsze, to także pozwala na przyspieszenie procesu.
Ubijanie - jakie przybory kuchenne będą potrzebne
Od wieków ubijano trzepaczką do jajek, czyli ręcznym narzędziem w kształcie spirali lub wiązki drutów. Obecnie wielu kucharzy wybiera ubijanie mikserem. Mimo tego żadna kuchnia nie może obyć się bez trzepaczki lub rózgi, które przydają się także do innych czynności kuchennych, jak mieszanie sosów, ciasta naleśnikowego, czy innego rzadkiego ciasta i wielu innych czynności. W sprzedaży najczęściej dostępne są trzepaczki w kształcie metalowej spirali lub rózgi w kształcie wiązki drutów. Przy pomocy trzepaczki ubijamy ruchem pionowym i służy ona głównie do ubijania piany z białek. Natomiast rózga pozwala ubijać ruchem kolistym i jest narzędziem bardziej uniwersalnym, gdyż umożliwia również mieszanie sosów czy rzadkiego ciasta. Przy pomocy rózgi zrobimy również ciasto na naleśniki czy placki, kogel mogel, czy kremy.
Energiczne mieszanie wymaga sporo wysiłku, dlatego też obecnie częściej wykorzystuje się miksery lub roboty kuchenne. Każdy mikser, blender czy robot kuchenny zaopatrzony jest w rózgi do ubijania jajek czy ciasta.
Jak prawidłowo wykonać ubijanie
Ubijanie białek jajka
Wbrew pozorom proces ubijania białek wcale nie jest tak łatwy jak się wydaje. Sztywna i trwała piana z białek konieczna jest w celu utrzymania ciężaru ciasta, tak aby nie opadło, stało się pulchne i puszyste. Początkujący kucharze mają trudność z odpowiednim ubiciem piany, która wychodzi wodnista z resztką płynu na dnie. Dzieje się tak również dlatego, że ręczne energiczne mieszanie jest procesem męczącym i żmudnym i czasem tracimy cierpliwość. Jak więc ubijać białka z jajek, aby otrzymać sztywną i trwałą pianę.
Ważne jest, aby jajka zostały wcześniej schłodzone w lodówce. Co ciekawe, białka ze świeżych jajek ubijają się znacznie trudniej. Lepsze efekty uzyskamy ubijając jajka, które trzymane były kilka dni w lodówce. Piana z białek znacznie lepiej ubija się w naczyniu ze stali nierdzewnej, niż w plastikowej miseczce.
Jak twierdzą doświadczeni kucharze, do białek należy dodać szczyptę soli lub kilka kropli octu lub soku z cytryny. Zasada ta jest jednak kontrowersyjna i przez niektórych uważana za mit. Dlatego też warto eksperymentować. Pod koniec ubijania dobrze jest dodać szczyptę cukru. Warto również pamiętać, aby podczas wbijania białka, do masy nie dostała się odrobina żółtka. Tłuszcz zawarty w żółtku utrudnia, a nawet uniemożliwia, ubicie piany.
Ubijanie śmietany i masła
Bita śmietana smakuje każdemy. Dodajemy ją do deserów, kawy, czy też do tortów i ciast. Świetnie smakuje na wierzchu szarlotki czy wuzetki. Warto pamiętać, że ubita śmietana jest nietrwała i należy ją spożyć tego samego dnia. Dlatego też śmietanę do ciastek serwowanych gościom, najlepiej zrobić tuż przed imprezą.
Bita śmietana jest dość kaloryczna, szczególnie że najlepiej do ubijania nadaje się śmietana tłusta, jak kremówka. Do ubijania śmietany najlepiej posłuży mikser. Śmietana powinna być przedtem schłodzona, gdyż znacznie łatwiej się ubije. Pod koniec ubijania warto dodać szczyptę cukru pudru. Należy wyczuć moment, w którym śmietana jest ubita, gdyż zbyt długie ubijanie sprawi, że śmietana się zwarzy.
Zwarzona bita śmietana to właśnie moment, w którym tłuszcz oddziela się od wody. W tym momencie możemy uzyskać domowej roboty masło i maślankę. W obecnych czasach coraz częściej powracamy do metod kulinarnych naszych babci i prababci. Robimy przetwory, jak dżemy i kompoty. Stosujemy peklowanie mięsa przed upieczeniem. Dlaczego więc nie pokusić się o własnoręczne robienie masła. Masło zrobimy z każdej tłustej śmietany. Najlepsza będzie kremówka, im więcej tłuszczu, tym więcej masła uda się uzyskać.