-
Lody domowe
Lody domowe można przygotować na wiele sposobów. Tutaj przedstawię Ci jak zrobić własne lody, które są niezwykle proste, szybkie i …
5 min łatwy 2 186 kcal -
Semifredo
Semifredo to bardzo dobry pomysł na pyszny mrożony deser dla całej rodziny. Semifredo to deser pochodzący z kuchni włoskiej. Najlepsze …
10 + 20 min łatwy 6 341 kcal -
Parafait
Parafait to deser, który zazwyczaj podaje się w wysokim kielichu. Parafait przygotowywany jest z masy mleczno-jajecznej, która wymieszana jest z …
30 min łatwy 5 373 kcal
Pozostałe przepisy na mrożone potrawy
-
Tajskie lody
Tajskie lody przygotowywane są na bazie mleka kokosowego oraz dodatków (warto wykorzystać owoce, czekoladę oraz mięte). Tradycyjne tajskie przygotowuje się …
30 + 360 min łatwy 4 93 kcal -
Sorbet truskawkowy
Sorbet truskawkowy to pyszne, puszyste lody o niesamowicie owocowym smaku. To świetny pomysł na deser nie tylko dla dzieci. Przepis …
20 + 15 min łatwy 4 132 kcal -
Semifreddo
Semifreddo to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Semifreddo to deser pochodzący z kuchni włoskiej. Najlepiej przygotować …
20 + 15 min łatwy 10 370 kcal -
Lody waniliowe
Lody waniliowe to świetny pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Domowe lody są świetną propozycją dla dzieci oraz jako …
30 + 15 min łatwy 6 675 kcal -
Lody chałwowe
Cudownie pyszne lody chałwowe z serkiem mascarpone to idealny deser dla sympatyków słodkości o smaku chałwowym. Szybki i bardzo prosty …
15 min łatwy 6 471 kcal -
Lody 3bit
Zapraszam po mój autorski przepis na lody 3bit. Lubisz dobrze znane ciasto 3bit? Te pyszne lody smakują tak jak ono! …
20 min łatwy 10 269 kcal
-
Lody bananowe
Lody bananowe to fajna propozycja na szybkie, łatwe i zdrowe lody wykonane w domu. Lody wykonasz bez użycia maszynki do …
720 min łatwy 2 193 kcal -
Lody oreo
Domowe lody można zrobić na kilka sposobów. Można do tego użyć tylko miksera, ale możesz też pokusić się na skorzystanie …
25 min łatwy 3 898 kcal -
Lody jogurtowe
Lody jogurtowe są bardzo proste do przygotowania, a robiąc domowe lody, masz wpływ na składniki, z jakich są zrobione. Dzięki …
10 min łatwy 3 101 kcal -
Lody snickers
Lody snickers to doskonała propozycja na smaczne domowe lody. Lody przygotowane w domowym zaciszu są pozbawione sztucznych konserwantów do żywności …
15 min średni 6 769 kcal -
Lody wegańskie
Gdy tylko zaczynają się cieplejsze dni szukamy czegoś dla ochłody- zimnych napoi, cienia i lodów. Dlatego dziś prezentujemy przepis na …
5 min łatwy 1 267 kcal
-
Lody śmietankowe
Lody śmietankowe przygotowywane bez maszynki to doskonała propozycja na smaczny i orzeźwiający deser spożywany w ciepłe, letnie dni w domu. …
20 + 360 min łatwy 2 573 kcal -
Wegańska czekolada
Zastanawiałeś/zastanawiałaś się kiedyś jak zrobić wegańską czekoladę? Jesteś w odpowiednim miejscu! Przedstawiamy prosty przepis na czekoladę bez mleka, na bazie …
20 min łatwy 0 -
Lody kokosowe
Tym razem przygotowałam przepis na pyszne, domowe lody kokosowe, w wegańskiej odsłonie. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie 3 składników. Zrobione …
10 min łatwy 4 229 kcal -
Lody bezglutenowe
Lody bezglutenowe to wspaniały pomysł na lody wolne od alergenów. Ich zrobienie jest niezwykle proste, nawet w warunkach domowych. Całość …
20 min łatwy 4 349 kcal -
Monodesery
Przepis na monodeser na biszkopcie to świetny pomysł na domowy deser do kawki. Pomysł na monodeser jest oryginalny i z …
60 + 15 min średni 10 451 kcal -
Lody thermomix
Lody thermomix to doskonała opcja dla wszystkich osób, które chcą samodzielnie przygotować najlepsze lody we własnym domu. Są niezwykle słodkie …
20 min łatwy 4 820 kcal
-
Lody pistacjowe
Domowe lody pistacjowe to obowiązkowy deser na gorące, upalne, letnie dni. Są przepyszne, orzeźwiające, bardzo orzechowo-pistacjowe, a przede wszystkim zdrowe! …
20 min łatwy 8 464 kcal -
Lody z mleka skondensowanego
Mleko skondensowane to produkt, z którego bez problemu w krótkim czasie przygotujesz wiele propozycji ciast i deserów. Dzisiaj przedstawię Ci …
20 + 60 min łatwy 15 232 kcal -
Lody z mleka w proszku
Lody z mleka w proszku to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych domowych przepisów, które można przygotować w kilka chwil, …
20 min łatwy 10 165 kcal -
Lody cytrynowe
Lody cytrynowe to przepis na deser, który ochłodzi każdy upalny dzień. Są smaczne, proste w przygotowaniu, a do tego naprawdę …
15 + 20 min łatwy 10 332 kcal -
Lody domowe z jajek
Kto nie lubi lodów niech pierwszy rzuci kamieniem. Wydaje mi się, że każdy je lubi, szczególnie latem, kiedy żar leje …
20 + 15 min łatwy 6 183 kcal
-
Granita
Granita owocowa to pyszny deser sycylijski. Tradycyjna włoska granita przygotowywana jest z wody, soku z cytryny oraz cukru i podawana …
20 + 300 min łatwy 5 209 kcal -
Carpaccio z polędwicy wołowej
Carpaccio z polędwicy wołowej to niezwykle elegancka, a przy tym bardzo smaczna przystawka. Idealnie sprawdza się na uroczyste przyjęcia, czy …
15 min łatwy 2 303 kcal -
Sorbet bananowy
Sorbet bananowy to doskonała propozycja na deser dla dzieci i dorosłych. Sorbet ze świeżych bananów jest bardzo orzeźwiający i delikatnie …
30 min łatwy 3 206 kcal -
Tartufo
Tartufo to doskonały pomysł na deser, którego nie przygotujesz w piekarniku. Tartufo to nic innego jak włoski deser lodowy z …
30 min łatwy 10 -
Deser z arbuza
Deser z arbuza to doskonały pomysł na smaczny granitę. Najlepszy deser z dodatkiem arbuza jest bardzo orzeźwiający, dlatego warto przygotować …
30 min łatwy 10 79 kcal -
Ciasto z powidłami śliwkowymi i budyniem
Ciasto z powidłami śliwkowymi i budyniem to najlepsza szybka opcja na deser do kawy czy drugiego śniadania. To smaczne ciasto …
15 + 60 min łatwy 5 255 kcal
-
Wegańskie lody
Wegańskie lody to doskonały wybór dla wszystkich osób, które kochają kremowe lody, jednak ze względu na swoje zdrowie lub upodobanie …
20 min łatwy 4 398 kcal -
Czekolada bezglutenowa
Czekolada bezglutenowa to świetna opcja na pyszny, a przy tym zdrowy słodycz dla całej rodziny. Jej przygotowanie zajmuje nie więcej …
20 + 20 min łatwy 10 149 kcal -
Kruche ciasto bezglutenowe
Dziś prezentujemy przepis na kruche ciasto bezglutenowe. Ten sprawdzony przepis sprawi, że każde ciasto będzie pyszne. Użycie mąki bezglutenowej zapewni …
10 min łatwy 1 2961 kcal -
Lody arbuzowe
Lody arbuzowe to doskonały pomysł na domowej roboty lody. Lody arbuzowe na patyku przygotowane w domu to doskonała propozycja na …
20 min łatwy 10 37 kcal
Mrożenie – opis metody, zastosowanie, długość przechowywania, porady praktyczne
Mrożenie jedzenia to doskonała technika pozwalająca utrwalić świeżość produktów, a także magazynować je w dowolnej ilości. Dzięki temu procesowi w żywności wciąż zachowane będą właściwości odżywcze – gotowanego mięsa, wędlin, owoców, warzyw bądź gotowych dań. Czy zamrażanie żywności jest dla nas bezpieczne? W jaki sposób zamrozić jedzenie tak, aby zachować jego cenne substancje odżywcze? Które produkty można mrozić, a których nie? Dowiedz się więcej na temat mrożenia poszczególnych pokarmów!
Mrożenie – przekonaj się, jak wygląda zamrażanie żywności krok po kroku
Czym tak właściwie jest mrożenie produktów?
Mrożenie polega na utrwaleniu świeżości, właściwości odżywczych, smaku i aromatu danej potrawy lub wybranych produktów. Dzięki gwałtownemu oziębieniu zmrożone pokarmy zostają naturalnie zakonserwowane, zatem proces ich psucia się zatrzymuje się lub zwalania. Mrożąc produkty, zapobiec można rozprzestrzenianiu się bakterii, a tym samym ochronić swoje zdrowie. Warto dodać, że zamrożona żywność zbliżona będzie do świeżej. W procesie mrożenia wytraci się ok. 10-30% wartości odżywczych, a to naprawdę niewiele! Wystarczy porównać tę technikę przechowywania żywności do np. smażenia, podczas którego pokarmy tracą większość cennych właściwości.
Produkty można mrozić wyłącznie w szczelnie przechowywanych pojemnikach lub opakowaniach – folia aluminiowa i papier śniadaniowy nie nadają się do mrożenia! Żywność powinna zostać zamknięta w zamrażarce w temperaturze ok. -18 st. C. Tylko wtedy poszczególne produkty będą mogły wciąż dobrze smakować i nadal mieć zachowane cenne właściwości odżywcze. Mrożenie z pewnością pozwoli zaoszczędzić czas, bo produkty konieczne do przygotowania posiłku wystarczy rozmrozić i zjeść lub przyrządzić z nich wybrane danie. Jest to też doskonały sposób na ograniczenie marnowania żywności.
Tajemnice mrożenia jedzenia – zobacz, jakie to proste!
Aby zachować wartości odżywcze np. owoców i warzyw w zamrażarce, przed schowaniem ich należy sprawdzić, w jakim są stanie. Wszystkie zepsute, zgniłe, spleśniałe bądź poobijane owoce oraz warzywa nie powinny być chowane do zamrażarki. Produkty trzeba też będzie dokładne umyć i osuszyć. Nigdy nie powinno się również ponownie zamrażać tego, co zostało już odmrożone. Jeśli więc np. wyciągniesz pudełko borówek, rozmrozisz je całe i ponownie schowasz do zamrażarki, prawdopodobnie rozwiną się w nich bakterie, które mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu.
Gorące dania w zamrażarce? Nie, to nie jest dobry pomysł! Nie powinno się chować ciepłego mięsa czy letniego ryżu z warzywami do chłodziarki. Jeszcze ciepłe dania podniosą bowiem temperaturę w zamrażarce, tym samym sprawiając, że reszta produktów zacznie… odmarzać! Lepiej wobec tego poczekać, aż potrawa wystygnie, a dopiero potem zapakować ją do chłodziarki. Oczywiście ważne też będzie, do czego spakowane zostaną produkty. Doskonale sprawdzają się torebki strunowe z plastiku, a także plastikowe i szklane pojemniki wielokrotnego użytku. Folia aluminiowa niestety, ale nie będzie dobrym pomysłem. Będzie przyklejać się do zamrożonego jedzenia, a po rozmrożeniu resztki aluminium mogą pozostać na produkcie.
Należy pamiętać również o tym, aby układać zamrożone produkty możliwie ciasno – wówczas zamrażarka będzie lepiej spełniała swoją funkcję. Jeśli nie chcesz zamrażać jedzenia w pojemnikach, a w worku strunowym, należy wypuścić z niego powietrze. W tym celu możesz np. ułożyć woreczek z jedzeniem na blacie, spłaszczyć go, a później przesuwać bąbel z powietrzem aż do miejsca zamknięcia. Żeby ułatwić ten proces, warto wyposażyć się w woreczki strunowe z suwakiem.
Jak poprawnie zamrozić jedzenie? Mrożenie żywności w domu, krok po kroku
Podział na porcje, opisywanie żywności i czystość w zamrażarce
Przed włożeniem czegokolwiek do zamrażalnika warto podzielić produkty na porcje – zwłaszcza gdy będzie ich dużo. Właśnie to pozwoli uniknąć niepotrzebnego rozmrażania całych porcji lub wielkich opakowań, kiedy chcesz wykorzystać wyłącznie ich część. Dzielenie żywności na porcje pozwoli wyjmować z zamrażalki dokładnie tyle jedzenia, ile akurat będzie potrzebne. W ten sposób nic się nie zmarnuje! Należy też pamiętać o tym, aby dokładnie opisywać mrożonki. Wbrew pozorom nie jest to strata czasu, a przydatne sortowanie i łatwość odnalezienia zamrożonych produktów w chłodziarce. Oprócz nazwy dania czy produktu możesz napisać na opakowaniu również datę zamrożenia – wówczas będziesz wiedzieć, którą porcję wyjąć wcześniej.
Bardzo ważne jest dbanie o to, aby zamrażalnik był zawsze czysty. Gdy będzie bowiem zaśnieżony, nie zadziała tak, jak powinien. Słabo mrożąca zamrażarka to marnowanie żywności, ale też energii elektrycznej – zatem pamiętaj o regularnym oczyszczaniu urządzenia. Zwracaj uwagę na to, czy ścianki zamrażarki nie są zbyt mocno ośnieżone i od czasu do czasu rozmrażaj ją. Całe szczęście wiele nowoczesnych urządzeń posiada już funkcję automatycznego rozmrażania, co znacznie ułatwia cały proces czyszczenia zamrażarki. A co zrobić, kiedy awaria prądu rozmrozi chodziarkę? Cierpliwie poczekaj! Awaria z pewnością nie będzie trwała całej doby. Nie otwieraj w tym czasie drzwi od zamrażalnika, aby nie dopuścić do wpuszczenia tam ciepła.
Co można mrozić, a czego lepiej nie zamrażać?
W zamrażarce przechowywać można wiele produktów, m.in. kawałki mięsa (wszystkie rodzaje, również gotowanego mięsa), śledzie (bądź inną rybę), gotowany makaron, owoce, warzywa, grzyby, pieczywo, lody domowe, a także żółty ser. Należy jednak pamiętać o tym, że każdy z produktów leżeć może w zamrażarce przez różny czas. Termin leżenia wędlin w zamrażarce to ok. 6 miesięcy, śledzie powinny zostać wyjęte z niej w przeciągu 3-4 miesięcy, potrawka z ryżu może leżeć w chłodziarce ok. 8 miesięcy, a lody domowe ok. 2 miesiące.
Są również produkty, których nie wolno zamrażać. Po zamrożeniu żywność ta bowiem stracić może swoje walory smakowe, aromat i wartości odżywcze. Do produktów nienadających się do mrożenia zaliczamy różnego rodzaju sałaty, ogórki i rzodkiewkę – warzywa te mają dużo wody, więc po rozmrożeniu na pewno przestaną być jędrne i świeże. Mrozić nie powinno się także surowych jajek, delikatnych ziół, sosów na bazie jajka, ryb długo leżakujących w lodówce, śmietany, serka wiejskiego oraz jogurtów naturalnych.