Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Opublikowano: 26.03.2024 r., 19:10 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami położone na talerzu.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami to doskonała opcja na smaczną przekąskę, czy imprezową przystawkę. Są proste w przygotowaniu, a przy okazji ciekawe.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 20 min
266 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie (375 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ser żółty (80 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Natka pietruszki suszona (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, papier do pieczenia

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami krok po kroku

Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.

Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki. Smaż aż do zmięknięcia. Wrzuć posiekaną natkę i wymieszaj.

Rozłóż blat ciasta francuskiego. Wyłóż na nie pieczarki, w taki sposób, by zostawić nieco wolnego miejsca przy krawędzi.

Całość posyp szczyptą soli, pieprzu i słodkiej papryki.

Ser zetrzyj na tarce i posyp nim farsz na cieście.

Zwiń ciasto w rulon, a następnie pokrój na plastry.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nią roladki.

Piecz w piekarniku do momentu uzyskania przez ciasto złotego koloru, około 20 minut.

Jak oceniasz przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat ślimaczków z ciasta francuskiego z pieczarkami

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami to doskonała opcja na smaczną przekąskę, czy imprezową przystawkę. Są proste w przygotowaniu, a przy okazji ciekawe.

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami to świetny pomysł na pyszne danie z piekarnika, które na pewno sprawdzi się na szybką przekąskę. To przekąska wypełniona po brzegi smacznymi pieczarkami. Nie musisz jednak stawiać tylko na nie. Ciasto francuskie naprawdę świetnie sprawdza się z różnym rodzajem składników. Jeśli kochasz warzywa, możesz sięgnąć po nie. Takie ślimaczki będą świetnie prezentować się i smakować z dodatkiem papryki, czy cukinii. Jeśli jesteś miłośnikiem mięsnych dań, użyj wędliny lub pokrojonej drobno kiełbasy. Tak przygotowane przekąski nasycą Cię wtedy na długi czas. W zależności od wybranych składników zmieniaj również przyprawy. Idealnie sprawdzą się tutaj świeże zioła. Jeśli hodujesz je w ogródku lub na parapecie, zdecydowanie wykorzystaj je w tym przepisie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, by były smaczne, a przy tym dobre dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Głównym składnikiem są oczywiście pieczarki. To grzyby, które zachwycają ze względu na smak i aromat. Dzięki temu często goszczą w polskiej kuchni. Jednak to nie tylko smakowity dodatek. Te grzyby doskonale wpływają również na zdrowie. Zawierają wartościowe białko, są źródłem błonnika pokarmowego i dobrze przyswajalnych tłuszczów. Pieczarki są doskonałym źródłem minerałów, takich jak selen, miedź i potas. Selen jest silnym przeciwutleniaczem, natomiast miedź jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania gospodarki żelazowej. W pieczarkach znajdują się witaminy z grupy B w tym niacyna (witamina B3), ryboflawina (witamina B2), kwas pantotenowy (witamina B5), czy tiamina. Wśród najważniejszych właściwości pieczarek wymienia się te antyoksydacyjne. Zmiatają wolne rodniki, które mogą powodować szereg niekorzystnych dla organizmu dolegliwości. Zdecydowanie warto więc włączyć je do swojego menu.

Alergeny w ślimaczkach z ciasta francuskiego z pieczarkami

Lista alergenów dla ślimaczków z ciasta francuskiego z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Wartości odżywcze ślimaczków z ciasta francuskiego z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
313.68
266.63
Białko (g)
7.54
6.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
23.95
20.36
Węglowodany przyswajalne (g)
21.85
18.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.10
1.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
21.46
18.24
Tłuszcze nasycone (g)
7.32
6.22
Tłuszcze nienasycone (g)
14.14
12.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.58
9.84
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.56
2.18
Cholesterol (mg)
10.73
9.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina A (µg (mcg))
18.95
16.11
Witamina B6 (mg)
0.09
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.13
Witamina C (mg)
5.90
5.02
Witamina E (mg)
0.84
0.71
Retinol (µg (mcg))
15.44
13.12
Tiamina (mg)
0.22
0.18
Ryboflawina (mg)
0.36
0.31
Niacyna (mg)
3.27
2.78
Foliany (µg (mcg))
49.98
42.48
Beta karoten (µg (mcg))
41.65
35.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
204.86
174.13
Potas (mg)
243.61
207.07
Wapń (mg)
113.84
96.76
Fosfor (mg)
121.95
103.66
Magnez (mg)
27.73
23.57
Żelazo (mg)
2.11
1.79
Cynk (mg)
0.97
0.82
Miedź (mg)
0.18
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny ślimaczków z ciasta francuskiego z pieczarkami 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ślimaczków z ciasta francuskiego z pieczarkami

Koszt składników
48.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
375 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.15
Za 375 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser żółty
80 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 80 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Natka pietruszki suszona
30 g
1.20
Za 6,0 g
Liczba opakowań 5
6.00
Za 30 g
Koszt składników
48.20