Ryba z pieczarkami

Opublikowano: 07.09.2021 r., 7:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba z pieczarkami podana jest na okrągłym talerzu. Obok niego znajduje się widelec oraz nóż.
Ryba z pieczarkami
Ryba z pieczarkami to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny bądź kolacje w gronie znajomych. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
293 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Pstrąg tęczowy filet (500 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Cebula (150 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (20 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na ryba z pieczarkami krok po kroku

Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju.

Pieczarki przekrój w pół i dodaj do cebuli. Dopraw solą i pieprzem, podsmaż aż odparuje woda.

Wlej śmietankę kremówkę i zagotuj. Gotuj 2-3 minuty aż śmietana nieco zgęstnieje.

Zmniejsz ogień dodaj kwaśną śmietanę i koper. Wymieszaj do połączenia składników. Zdejmij z ognia.

Filet z pstrąga dopraw solą i pieprzem. Połóż na dnie naczynia żaroodpornego i na wierzch wyłóż sos pieczarkowy.

Całość zapiecz w otwartym naczyniu w temperaturze 220 stopni przez 15-20 minut.

Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na ryba z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat rybie z pieczarkami

Pyszna ryba z pieczarkami to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Ryba zapiekana w śmietanie z pieczarkami jest aromatyczna i mięciutka. Przepis na rybę z pieczarkami jest prosty do przygotowania dlatego nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania tego dania niezbędne będą następujące produkty spożywcze: filet z pstrąga tęczowego śmietana kremówka 30%, śmietana kwaśna 18% cebula, koper ogrodowy, sól i pieprz.

Jak zrobić rybę z pieczarkami ? Na początek przygotuj rybę. Filet pęsetą oczyść z ości. Dopraw solą i pieprzem. Teraz zapewne zastanawiasz się jak przyrządzić sos pieczarkowy? Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na oleju. Pieczarki przekrój w połówki. Dodaj do cebuli, dopraw solą i pieprzem i smaż aż z pieczarek odparuje woda. Wlej śmietankę i zagotuj aż sos nieco zgęstnieje. Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę kwaśną oraz koper. Wymieszaj do połączenia składników. Na spodzie naczynia żaroodpornego połóż rybę, na wierzch wyłóż sos. Piecz w otwartym naczyniu w temperaturze 220 stopni przez 15-20 minut.

Pstrąg tęczowy jest rybą z rodziny łososiowatych. Jest rybą tłustą zawierającą dużo kwasów wielonienasyconych w tym omega 3, które są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspomagają pracę serca oraz układu krwionośnego, pomagają zmniejszać stężenie cholesterolu frakcji LDL i podnoszą stężenie frakcji HDL. Pstrąg jest również źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie, przede wszystkim jest budulcem naszych komórek. najczęściej w sklepie można dostać pstrąga hodowlanego dużo rzadziej wolno żyjącego. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, mają także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując pomysł na rybę z pieczarkami idealnie sprawdzi się jako obiad jak również kolacja w gronie przyjaciół. Ta smaczna ryba będzie dobra tylko jeśli będzie świeża, dlatego zawsze sprawdzaj datę przydatności do spożycia.

Alergeny w rybie z pieczarkami

Lista alergenów dla rybie z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pstrąg tęczowy filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze rybie z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Ryba z pieczarkami to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Ryba zawiera spore ilości białka, niezbędnego budulca naszego organizmu. Ryby powinniśmy spożywać jak najczęściej to możliwe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
146.69
293.38
Białko (g)
9.32
18.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.84
5.67
Węglowodany przyswajalne (g)
2.40
4.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
0.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.89
21.78
Tłuszcze nasycone (g)
6.57
13.13
Tłuszcze nienasycone (g)
4.32
8.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.94
5.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.38
2.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.04
Brak danych dla: śmietana 18%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.68
61.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
54.66
109.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.75
3.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.94
7.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
6.36
12.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
48.12
96.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.00
6.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.20
26.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
26.58
53.16
Potas (mg)
258.73
517.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
28.60
57.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
121.26
242.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.08
30.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.36
0.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.36
0.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rybie z pieczarkami 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rybie z pieczarkami

Koszt składników
52.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg tęczowy filet
500 g
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 500 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Śmietana 18%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
52.70