Risotto z brokułami

Opublikowano: 11.02.2022 r., 13:04 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Risotto z brokułami podane w białym, głębokim talerzu z łyżką
Risotto z brokułami
Wypróbuj najlepszy i sprawdzony przepis na risotto z brokułami. Pyszne, wyjątkowe kremowe risotto to idealna propozycja na wykwintną czy romantyczną kolację.
Przygotowanie 10 min
Czas duszenia 40 min
306 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż do risotto - 1 szklanka (220 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Brokuły - Różyczki z 1 sztuki (170 g)
  • Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
  • Masło - 1 łyżka (15 g)
  • Ser parmezan - 2 łyżki (16 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, chochelka, patelnia głęboka

Przepis na risotto z brokułami krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę.

Dodaj drobno posiekaną cebulę.

Gdy cebula się zeszkli, dodaj ryż i smaż, aż ryż zrobi się błyszczący i lekko przeźroczysty.

Dodaj 1 chochelkę ciepłego bulionu i zamieszaj. Pozostaw, aż ryż wchłonie bulion. Nie mieszaj.

Gdy porcja bulionu zostanie wchłonięta przez ryż, dodaj kolejną porcję, przemieszaj i pozostaw, aż ryż wchłonie porcję.

Czynność powtarzaj aż do ostatniej porcji bulionu. Gdy zostanie połowa bulionu, dodaj podzielone na małe części różyczki brokuła.

Patelnie zdejmij z gazu.

Dodaj masło oraz parmezan, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.

Jak oceniasz przepis na risotto z brokułami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat risotta z brokułami

Risotto to zaraz po pizzy i pastach, najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Danie to przygotowane jest ze specjalnej odmiany ryżu, arborio vialone nano, baldo, roma i carnaroli. Najpopularniejszym i popularnie dostępnym ryżem w Polsce jest odmiana Arborio. Kształt takiego ryżu jest owalny, z wyraźnie zaokrąglonymi końcami. Taki kształt pomaga w równomiernym jego gotowaniu. Jego szczególną cechą charakterystyczną jest duża zawartość skrobi, dzięki temu risotto jest kremowe, a ryż nie jest ani sypki, ani posklejany jak rozgotowany ryż długoziarnisty. Pamiętaj aby ryżu do risotto nigdy ani nie płukać, ani nie moczyć, wymywa się skrobię, przez co potrawa jest mniej kremowa a ryż bardziej sypki. Ryż ten jest bogatym źródłem błonnika, magnezu, żelaza i witaminy E, zawiera także witaminy z grupy B, cynk i potas. Pomimo wysokiej zawartości amylopektyny, która jest nierozpuszczalną frakcją błonnika pokarmowego, ryż do risotto ma wysoki indeks glikemiczny. Dlatego osoby będące na diecie o niskim i średnim indeksie glikemicznym powinny jeść risotto z dodatkiem dobrej oliwy, pełnowartościowego źródła białka, jak na przykład pierś z kurczaka czy indyka oraz z dodatkiem świeżej sałatki warzywnej.

Risotto z brokułami to kolejna smaczna propozycja podania klasycznego risotto. Tak jak w przypadku innych wegetariańskich propozycji i tą możesz wzbogacić o mięso. Risotto z kurczakiem i brokułami to idealna propozycja dla osób, które spożywają mięso. Przepis na risotto z brokułami i kurczakiem jest analogiczny do wersji wegetariańskiej, przed dodaniem ryżu na patelnię najpierw podsmaż mięso a później, postępuj zgodnie z przepisem. Inną modyfikacją przepisu jest risotto z brokułami i pieczarkami. Dzięki dodatkowi brokułów danie zyskuje więcej wartości odżywczych. Brokuły są źródłem sulforafanu, związku o silnym działaniu przeciwutleniającym, który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Sulforafan może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Jednak aby brokuły miały takie właściwości, muszą być świeże i gotowana na parze przez maksymalnie 4 minuty. Brokuły dostarczają witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A i K. Ze składników mineralnych są dobrym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i cynku. Risotto z brokułami jest pysznym daniem, jednak aby było w pełni wartościowe, podaj je z sałatką ze świeżych warzyw. Przepisy na sałatki warzywne do obiadu znajdziesz na naszej stronie.

Risotto z brokułami to fajna i pyszna propozycja wykwintnego dania. Możesz je podać na wyjątkowe okazje, rodzinny obiad lub kolację we dwoje.

Alergeny w risotcie z brokułami

Lista alergenów dla risotta z brokułami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze risotta z brokułami

na 100g gotowej potrawy

Risotto z brokułami to pyszna propozycja podania risotto. Aby stworzyć pełnowartościowe danie, podaj risotto z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
98.76
306.15
Białko (g)
2.18
6.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
15.42
47.81
Węglowodany przyswajalne (g)
1.70
5.27
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.88
2.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
3.33
10.34
Tłuszcze nasycone (g)
1.25
3.88
Tłuszcze nienasycone (g)
2.08
6.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.73
5.35
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
0.78
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.33
10.32
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A (µg (mcg))
21.50
66.65
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.05
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.51
38.79
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
1.24
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.26
31.79
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.11
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.16
0.50
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.86
30.56
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
114.40
354.64
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
192.17
595.73
Potas (mg)
65.19
202.10
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
24.56
76.13
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
21.49
66.63
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
4.67
14.49
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.17
0.52
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.12
0.37
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta z brokułami 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotta z brokułami

Koszt składników
76.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
220 g
1 szklanka
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Oliwa z oliwek
24 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Brokuły
170 g
Różyczki z 1 sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.70
Za 170 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Masło
15 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Ser parmezan
16 g
2 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.08
Za 16 g
Koszt składników
76.70