Polędwiczki z mintaja

Opublikowano: 22.11.2021 r., 16:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczki z mintaja w koperku ułożone na białym talerzyku.
Polędwiczki z mintaja
Polędwiczki z mintaja to dobra opcja na pyszną bazę do obiadu czy kolacji. Są smaczne, lekkostrawne, a przy okazji niskokaloryczne. To idealny wybór zwłaszcza na diecie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
267 kcal
Kcal w porcji
208 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Mintaj filet - 2 filety (240 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
  • Cytryna - 1 szt (100 g)
  • Koperek - 1 pęczek (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, pieprz cytrynowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na polędwiczki z mintaja krok po kroku

Rybę opłucz i osusz. Natrzyj ją przyprawami. Pokrój ją na małe kawałki.

Cytrynę przekrój na pół. Z jednej połówki wyciśnij sok, a drugą pokrój w plasterki.

Naczynie żaroodporne skrop oliwą i ułóż w nim rybę. Polej ją sokiem z cytryny i ułóż na niej plasterki owoców.

Dodaj również podzielony na mniejsze kawałki koperek.

Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki z mintaja
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat polędwiczek z mintaja

Polędwiczki z mintaja to wspaniały pomysł na szybkie, ale również bardzo zdrowe danie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom lekkich dań. Całość robi się w kilka minut, a danie zaskakuje wspaniałą strukturą i aromatem. To idealny przepis dla wszystkich osób na diecie lekkostrawnej. Świetnie komponuje się z kaszą lub pieczonymi ziemniakami.

Przepis na polędwiczki z mintaja pozwala na stworzenie prostego, choć naprawdę smacznego dania o niezwykłym aromacie. Mintaj to niezwykle zdrowa ryba, choć wciąż gości w codziennym menu zbyt rzadko. Według najnowszych zaleceń żywieniowych powinno się spożywać co najmniej dwie porcje ryb w ciągu tygodnia. To dlatego, że są wspaniałym źródłem białka, które jest konieczne do budowania tkanki mięśniowej, ale również do produkowania niezbędnych enzymów i hormonów, a także innych prozdrowotnych substancji, które wspierają funkcjonowanie organizmu. Zawiera on całe mnóstwo kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które są niezbędne dla prawidłowego zdrowia organizmu. Frakcje EPA i DHA ciężko jest odnaleźć w innych składnikach pokarmowych, a mają one wspaniały wpływ na układ krwionośny, nerwowy i odpornościowy. To także wspaniała skarbnica cynku czy selenu, pierwiastków bez których ciężko jest budować prawidłową pracę układu immunologicznego. To ryba bardzo lekkostrawna i niskokaloryczna, dlatego świetnie sprawdzi się w każdej diecie, nawet redukcyjnej. By stworzyć z niej naprawdę wartościowy i dobrze zbilansowany posiłek, wystarczy dodać do niej źródło węglowodanów złożonych - na przykład w postaci ryżu, czy kaszy, a także świeżych warzyw.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić polędwiczki z mintaja, w sposób niezwykle prosty i szybki ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo łatwa, dlatego spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Do przygotowania tego smacznego dania wystarczy tylko piekarnik i naczynie żaroodporne. Ten sprawdzony przepis to świetny pomysł na pyszne i łatwe danie, które sprawdzi się zwłaszcza na obiad. To dobre danie dla osób dbających o zbilansowane i smaczne menu.

Alergeny w polędwiczkach z mintaja

Lista alergenów dla polędwiczek z mintaja przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mintaj filet

Wartości odżywcze polędwiczek z mintaja

na 100g gotowej potrawy

To bardzo zdrowa, a przy okazji lekkostrawna opcja na kolację.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(208g)
Energia (kcal)
128.76
267.82
Białko (g)
11.86
24.67
Fenyloalanina (mg)
0.45
0.93
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(208g)
Węglowodany (g)
3.01
6.25
Węglowodany przyswajalne (g)
2.10
4.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
1.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(208g)
Tłuszcz (g)
7.99
16.62
Tłuszcze nasycone (g)
1.49
3.10
Tłuszcze nienasycone (g)
6.50
13.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.43
11.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.07
2.22
Cholesterol (mg)
41.06
85.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(208g)
Witamina A (µg (mcg))
50.19
104.40
Witamina B6 (mg)
0.21
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
1.84
3.84
Witamina C (mg)
21.99
45.73
Witamina D (µg (mcg))
0.58
1.20
Witamina E (mg)
1.21
2.52
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.10
16.84
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Ryboflawina (mg)
0.15
0.31
Niacyna (mg)
2.09
4.34
Foliany (µg (mcg))
20.65
42.95
Beta karoten (µg (mcg))
0.72
1.50
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(208g)
Sód (mg)
56.98
118.51
Potas (mg)
319.23
664.00
Wapń (mg)
63.59
132.27
Fosfor (mg)
138.82
288.74
Magnez (mg)
46.64
97.01
Żelazo (mg)
1.04
2.15
Cynk (mg)
0.38
0.80
Miedź (mg)
0.05
0.11
Mangan (mg)
0.15
0.31
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek z mintaja 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek z mintaja

Koszt składników
33.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mintaj filet
240 g
2 filety
10.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 240 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cytryna
100 g
1 szt
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Koperek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Koszt składników
33.30