Placuszki z borówkami

Opublikowano: 05.10.2022 r., 8:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placuszki z borówkami podane na talerzu.
Placuszki z borówkami
Placuszki z borówkami to wspaniała propozycja na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Placuszki podać można także na deser podczas spotkania ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Miksowanie 20 min
646 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Ser twarogowy tłusty (200 g)
  • Borówka amerykańska (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (130 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Masło klarowane (30 g)
  • Mleko 3,2% - pół szklanki (150 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska

Przepis na placuszki z borówkami krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj twaróg, mleko, mąkę i cukier oraz proszek do pieczenia.

Zmiksuj składniki do uzyskania gładkiego ciasta.

Do ciasta dodaj borówki i wymieszaj łyżką.

Na patelni rozgrzej masło klarowane.

Partiami nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię.

Smaż placuszki na złoty kolor.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na placuszki z borówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat placuszków z borówkami

Placuszki z borówkami to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Najlepsze placuszki podać można na deser dla dzieci i dorosłych. Placuszki można przygotować z dodatkiem kakao lub masła orzechowego. Przepis na placuszki z borówkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, twaróg tłusty, borówki, jajka, cukier, proszek do pieczenia, masło klarowane oraz mleko.

Jak zrobić placuszki z borówkami? Do miski wbij jajka, dodaj twaróg, mąkę i cukier oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj składniki do uzyskania gładkiego ciasta. Do ciasta dodaj borówki i wymieszaj łyżką. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Partiami nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię. Smaż placuszki na złoty kolor. Podawaj na dużym talerzu.

Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu. Witamina E jest zwana witaminą młodości. Odpowiada ona za ładny wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.

Podsumowując smaczne placuszki sprawdzą się idealnie na śniadanie oraz jako słodki deser. Najlepsze placuszki podać można udekorowane miodem lub jogurtem greckim. Pyszne placuszki można zabrać do pracy na lunch. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 dzień.

Alergeny w placuszkach z borówkami

Lista alergenów dla placuszków z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Masło klarowane
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placuszków z borówkami

na 100g gotowej potrawy

Placuszki z borówkami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Placuszki zawierają także dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Można je przygotować także w wersji niskokalorycznej z dodatkiem chudego twarogu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
198.85
646.27
Białko (g)
8.03
26.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
31.11
101.11
Węglowodany przyswajalne (g)
27.59
89.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.52
11.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
5.28
17.17
Tłuszcze nasycone (g)
3.51
11.40
Tłuszcze nienasycone (g)
1.78
5.77
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
71.29
231.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina D (µg (mcg))
0.45
1.46

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
82.99
269.70
Potas (mg)
225.01
731.30
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
110.64
359.57
Żelazo (mg)
1.21
3.94
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z borówkami 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków z borówkami

Koszt składników
52.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
300 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Ser twarogowy tłusty
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Borówka amerykańska
300 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
14.40
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
130 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Mleko 3,2%
150 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Koszt składników
52.10