Pierogi z surowym mięsem

Opublikowano: 08.04.2021 r., 12:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi z mięsem podane na małym talerzyku, posypane smażoną cebulą.
Pierogi z surowym mięsem
Pierogi z surowym mięsem to idealny pomysł na pyszne i pożywne danie. Robi się je szybciej niż tradycyjną wersję, gdzie do farszu dodawane jest już ugotowane mięso.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 10 min
652 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 - 2 pełne szklanki (260 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (45 ml)
  • Mięso mielone wieprzowe - 1 opakowanie (400 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, natka pietruszki świeża, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, wałek

Przepis na pierogi z surowym mięsem krok po kroku

W dużej misce zagnieć ciasto na pierogi. Mąkę wymieszaj z olejem, dodaj szczyptę soli i powoli wlewaj odrobinę ciepłej wody. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i zwarte.

W miseczce wymieszaj mięso mielone z jajkiem i dopraw wszystko pieprzem, solą, kminkiem i czosnkiem. Posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do farszu.

Wyrobione ciasto dobrze wywałkuj, by było cienkie, jednak by się nie przedzierało. Z ciasta wycinaj okręgi o średnicy około 7-8 cm. Do okręgów z ciasta nakładaj farsz łyżeczką, składaj je na pół i sklejaj razem krawędzie ciasta. Gotowe pierogi odkładaj na deseczkę, możesz posypać ją wcześniej mąką, by pierogi się nie przyklejały.

W dużym garnku ugotuj wodę z odrobiną soli. Gdy woda będzie wrzała, dodawaj powoli pierogi, najlepiej małymi partiami i delikatnie przemieszaj je w garnku. Gotuj około 5 minut od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na pierogi z surowym mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat pierogów z surowym mięsem

Pierogi z surowym mięsem są pysznym i bardzo szybkim daniem, które pomimo niezwykle prostego wykonania smakuje wybornie. Znane są również pod nazwą dzyndzałki i tradycyjnie pochodzą z kuchni warmińskiej i mazurskiej. Przygotowywane zwykle z okazji świąt i uroczystości, pięknie prezentują się na stole, a do tego zachwycają mięsnym smakiem przełamanym ziołami i czosnkiem. Nic dziwnego, że znikają ze stołu bardzo szybko. Są niezwykłym przysmakiem zwłaszcza w restauracjach z kuchnią ukraińską.

Farsz na pierogi z mięsem wykonuje się bardzo prosto ze względu na brak wcześniejszej obróbki termicznej, dzięki temu oszczędza się naprawdę sporo czasu i pracy, a pierogi są pyszne i bardzo soczyste. To sprawia również, że po przekrojeniu pierogów wylewa się z nich aromatyczny wywar. Ze względu na niezbyt długą obróbkę termiczną mięsa jest ono łatwiej strawne, niż w tradycyjnej wersji pierogów. Zachowuje też więcej składników odżywczych. Najważniejszym z nich jest białko, które zwiększa również sytość całej potrawy.

Takim farszem można nadziewać również uszka, które wylądują później w rosole albo czerwonym barszczu. Mają wyjątkowy, mięsny i aromatyczny smak, dzięki czemu wspaniale dopełniają czyste zupy i buliony. Świetnie sprawdzą się świątecznym stole, a także jako niecodzienny dodatek do zup podczas wykwintnych przyjęć.

Jeżeli chcesz wiedzieć jak zrobić pierogi z mięsem, które będą inne niż wszystkie dotychczasowe, a przy tym naprawdę łatwe i szybkie w wykonaniu, to jest to idealny przepis dla ciebie.

W przepisie farsz wykonany jest z surowego mięsa wieprzowego, ale można również użyć innych rodzajów. Świetnie będą smakować również z mielonym mięsem wołowym, drobiowym, a także z kaczki czy z indyka. Do farszu z mięsa drobiowego warto dodać jednak odrobinę bulionu, tak by nie był zbyt suchy. Pierogi są naprawdę lekkie, choć sycące. Ich smak jest bardzo oryginalny, świetnie urozmaici codzienne posiłki. Można je również podawać lekko podsmażone, dzięki czemu smakują nawet lepiej i są niezwykle chrupiące.

Alergeny w pierogach z surowym mięsem

Lista alergenów dla pierogów z surowym mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pierogów z surowym mięsem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
326.24
652.49
Białko (g)
14.70
29.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
24.96
49.91
Węglowodany przyswajalne (g)
24.96
49.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
18.33
36.66
Tłuszcze nasycone (g)
6.45
12.90
Tłuszcze nienasycone (g)
11.88
23.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.24
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.71
1.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.53
9.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
55.64
111.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
40.78
81.55
Potas (mg)
204.49
408.97
Wapń (mg)
17.92
35.84
Fosfor (mg)
148.86
297.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.15
46.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.49
4.98
Cynk (mg)
1.61
3.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z surowym mięsem 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z surowym mięsem

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
260 g
2 pełne szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Olej rzepakowy
45 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Mięso mielone wieprzowe
400 g
1 opakowanie
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
24.00