Naleśniki z boczkiem

Opublikowano: 28.07.2022 r., 15:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki z boczkiem podane na patelni. Naleśniki ułożone są jeden na drugim.
Naleśniki z boczkiem
Naleśniki z boczkiem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Naleśniki można zapiec również z dodatkiem sosu pomidorowego. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 10 min
879 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Woda gazowana - pół szklanki (125 ml)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Boczek wędzony bez kości (400 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Ser parmezan - tarty (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, patelnia do naleśników, mikser, miska

Przepis na naleśniki z boczkiem krok po kroku

Mleko, jajka, wodę gazowaną oraz szczyptę soli wymieszaj w misce.

Następnie do składników dodaj mąkę i przy pomocy miksera wyrób jednolite ciasto o konsystencji śmietany.

Ciasto naleśnikowe odstaw na 10 minut. Po tym czasie ciasto zamieszaj.

Cebule obierz i pokrój w piórka a boczek pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz boczek. Na koniec farsz dopraw solą i pieprzem.

Patelnię do naleśników dobrze rozgrzej.

Na rozgrzanej patelni smaż partie ciasta naleśnikowego z dwóch stron.

Następnie na naleśniki wyłóż porcje farszu i zwiń je w rulon.

Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym i posyp je tartym parmezanem.

Naleśniki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut.

Gotowe danie podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat naleśników z boczkiem

Naleśniki z boczkiem wędzonym to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Najlepsze naleśniki doskonale smakują na ciepło. Przepis na naleśniki z boczkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, mleko, woda gazowana, cebula, boczek wędzony, olej rzepakowy, parmezan, sól oraz pieprz.

Jak zrobić naleśniki z boczkiem? Mleko, jajka, wodę gazowaną oraz szczyptę soli wymieszaj w misce. Następnie do składników dodaj mąkę i przy pomocy miksera wyrób jednolite ciasto o konsystencji śmietany. Ciasto naleśnikowe odstaw na 10 minut. Po tym czasie ciasto zamieszaj. Cebule obierz i pokrój w piórka a boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz boczek. Na koniec farsz dopraw solą i pieprzem. Patelnię do naleśników dobrze rozgrzej. Na rozgrzanej patelni smaż partie ciasta naleśnikowego z dwóch stron. Następnie na naleśniki wyłóż porcje farszu i zwiń je w rulon. Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym i posyp je tartym parmezanem. Naleśniki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Gotowe danie podawaj na ciepło.

Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Pamiętaj, aby wybierać mięso dobrej jakości z chowu bez antybiotyków. Wybierając boczek staraj się wybierać ten z większą zawartością mięsa.

Podsumowując pyszne naleśniki z boczkiem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Naleśniki są dobre do spożycia na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu. Jako dodatek do naleśników możesz podać kompot lub sok. Osoby na diecie lekkostrawnej nie powinny spożywać naleśników z boczkiem, ponieważ danie jest ciężkostrawne. Przepis jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

Alergeny w naleśnikach z boczkiem

Lista alergenów dla naleśników z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze naleśników z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki z boczkiem to doskonały pomysł na obiad. Danie jest wysokokaloryczne i ciężkostrawne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
258.60
879.25
Białko (g)
15.79
53.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
10.94
37.18
Węglowodany przyswajalne (g)
10.69
36.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
0.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
16.47
56.01
Tłuszcze nasycone (g)
6.29
21.37
Tłuszcze nienasycone (g)
10.19
34.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.40
25.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.78
9.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
65.69
223.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
36.87
125.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.57
1.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.08
3.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.51
1.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.23
0.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
36.25
123.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.82
12.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.85
77.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6.22
21.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
595.07
2023.23
Potas (mg)
225.26
765.88
Wapń (mg)
122.19
415.44
Fosfor (mg)
215.29
732.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.91
71.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.11
3.78
Cynk (mg)
1.41
4.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z boczkiem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z boczkiem

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Woda gazowana
125 ml
pół szklanki
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 125 ml
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Boczek wędzony bez kości
400 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Ser parmezan
100 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Koszt składników
54.00