Kiełbaski w cieście

Opublikowano: 02.12.2021 r., 10:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kiełbaski w cieście podane na białym talerzu.
Kiełbaski w cieście
Kiełbaski w cieście to tradycyjna europejska przystawka. Zapiekane w cieście francuskim kiełbaski są świetnym pomysłem na szybkie danie podczas spotkania ze znajomymi.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 20 min
399 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie (400 g)
  • Frankfurterki wieprzowe (400 g)
  • Ser gouda (200 g)
  • Majonez - 5 łyżek stołowych (50 g)
  • Ketchup - 5 łyżek stołowych (50 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
chrzan tarty
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia

Przepis na kiełbaski w cieście krok po kroku

Wymieszaj w miseczce majonez z chrzanem i ketchupem, dodaj do niego pieprz i bazylię.

Ciasto francuskie podziel na prostokąty.

Posmaruj kawałki ciasta sosem, nie smaruj do końca tak aby pozostał wolny brzeg.

Kiełbaskę przekrój na pół na środek ciasta ułóż frankfurterkę, posyp serem i zawiń ją, sklej brzegi i natnij wierzch ciasta.

Posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10-15 minut.

Podawaj ciepłe z sosem jogurtowo-koperkowym lub w towarzystwie zielonej sałatki.

Jak oceniasz przepis na kiełbaski w cieście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat kiełbaski w cieście

Kiełbaski w cieście to doskonała potrawa kuchni europejskiej. Szybkie do przygotowania kiełbaski sprawdzą się doskonale na szybką przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi i rodziną. Kiełbaski w cieście francuskim to także doskonały pomysł na kinder party. Przepis na kiełbaski w cieście francuskim jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia kiełbasek w cieście potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: kiełbaski typu frankfurterki, majonez, ketchup, chrzan, ser żółty, ciasto francuskie, jajko, bazylia.

Jak zrobić kiełbaski w cieście francuskim? Najpierw przygotuj sos: wymieszaj w miseczce majonez z chrzanem i ketchupem, dodaj do niego pieprz i bazylię. Ciasto francuskie podziel na prostokąty. Posmaruj kawałki ciasta sosem, nie smaruj do końca tak aby pozostał wolny brzeg. Kiełbaskę przekrój na pół na środek ciasta ułóż frankfurterkę, posyp serem i zawiń ją, sklej brzegi i natnij wierzch ciasta. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10-15 minut. Podawaj ciepłe z sosem jogurtowo koperkowym lub w towarzystwie zielonej sałatki.

Korzeń chrzanu pospolitego ma wiele właściwości wspomagających nasze zdrowie. Chrzan jest idealnym środkiem na chore zatoki. Należy on do tej samej rodziny co kapusta czy rzodkiewka, jest ceniony za swoje działanie antynowotworowe. Kiełbaski typu frankfurterki to niemieckie kiełbaski podwędzane. Zawierają dużą ilość kalorii pochodzących z tłuszczu zwierzęcego. Nasycony tłuszcz może mieć działanie prozapalne i prowadzić do miażdżycy. Dlatego bardzo ważne jest zachowanie równowagi w spożywaniu pokarmów z tłuszczem nasyconym. Pamiętaj, aby wybierać wędliny bez dodatku konserwantów, z możliwie jak najkrótszym składem oraz naturalnie wędzone.

Podsumowując zapiekane kiełbaski z cieście to szybka do przygotowania przekąska. Możesz użyć do jej przygotowania także innego rodzaju kiełbasy. Kiełbasa jest dobrym źródłem białka zwierzęcego oraz tłuszczów nasyconych, dlatego powinny jej unikać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Alergeny w kiełbaski w cieście

Lista alergenów dla kiełbaski w cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na kiełbaski w cieście nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • chrzan tarty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kiełbaski w cieście

na 100g gotowej potrawy

Kiełbaski w cieście to doskonała propozycja na przekąskę. Przekąska domowa zawiera dużo mniej konserwantów niż gotowe wyroby sklepowe. Jeśli chcesz ograniczyć ilość spożywanych kalorii możesz użyć drobiowych kiełbasek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
332.55
399.05
Białko (g)
11.72
14.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
17.03
20.43
Węglowodany przyswajalne (g)
16.52
19.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.51
0.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
24.23
29.07
Tłuszcze nasycone (g)
9.69
11.63
Tłuszcze nienasycone (g)
14.53
17.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.71
12.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.82
4.59
Cholesterol (mg)
67.62
81.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
43.55
52.26
Witamina B6 (mg)
0.08
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.80
0.96
Witamina C (mg)
0.50
0.60
Witamina E (mg)
0.51
0.61
Retinol (µg (mcg))
42.27
50.73
Tiamina (mg)
0.16
0.19
Ryboflawina (mg)
0.23
0.28
Niacyna (mg)
2.22
2.66
Foliany (µg (mcg))
35.43
42.52
Beta karoten (µg (mcg))
14.96
17.95

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
540.26
648.32
Potas (mg)
107.79
129.35
Wapń (mg)
127.69
153.23
Fosfor (mg)
193.17
231.80
Magnez (mg)
15.39
18.47
Żelazo (mg)
1.45
1.74
Cynk (mg)
1.60
1.92
Miedź (mg)
0.08
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny kiełbaski w cieście 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiełbaski w cieście

Koszt składników
67.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Frankfurterki wieprzowe
400 g
17.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
27.20
Za 400 g
Ser gouda
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Majonez
50 g
5 łyżek stołowych
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Ketchup
50 g
5 łyżek stołowych
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
67.40