Chleb razowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w chlebie razowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Chleb razowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Wartości odżywcze chleba razowego - tabela

Energia i białka

Chleb żytni razowy
na 100 g
Białko 8.50 g
Fenyloalanina 0.41 mg

Węglowodany w chlebie razowym

Chleb żytni razowy
na 100 g
Węglowodany 48.30 g
Węglowodany przyswajalne 42.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 5.80 g
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Chleb żytni razowy
na 100 g
Tłuszcz 3.30 g
Tłuszcze nasycone 1.19 g
Tłuszcze nienasycone 2.11 g
Tłuszcze jednonasycone 1.31 g
Tłuszcze wielonasycone 0.80 g
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol 0.00 mg

Witaminy w przepisie na chleb razowy

Chleb żytni razowy
na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.08 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg)
Witamina C 0.40 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.33 mg
Retinol 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.43 mg
Ryboflawina 0.34 mg
Niacyna 3.80 mg
Foliany 110.00 µg (mcg)
Beta karoten 4.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chleb razowy

Chleb żytni razowy
na 100 g
Sód 603.00 mg
Potas 166.00 mg
Wapń 73.00 mg
Fosfor 125.00 mg
Magnez 40.00 mg
Żelazo 2.83 mg
Cynk 1.14 mg
Miedź 0.19 mg
Mangan 0.82 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172684/nutrients

Alergie w chlebie razowym

  • Chleb żytni razowy - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z chlebem razowym

Przepisy z chlebem razowym

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto