Przepisy na torty urodzinowe, które zachwycą gości

Zdjęcie przedstawia tort z okazji osiemnastych urodzin.
Urodziny, najważniejsza impreza dla dzieci, fot. Radosaw
ikona podziel się
Opublikowano: 06.02.2024 r., 7:00 | Autor: Magda Panek
Tort to ciasto deserowe przekładane kremem i bogato zdobione. W Polsce tort piecze się przeważnie na specjalne okazje, do których zaliczyć możemy urodziny, wesela czy rocznice. Istnieje wiele ciekawych przepisów na pyszne torty, dlatego koniecznie sprawdź nasze propozycje, które powinny zaskoczyć gości. Torty przeważnie przygotowywane są na cieście biszkoptowym, ale tutaj poznasz przepisy, które nie ograniczają się tylko do niego!

Beza z pysznym nadzieniem

Tort bezowy warto podać z dodatkiem kawy i herbaty. Możesz go udekorować ulubionymi owocami, jednak najlepiej sprawdzą się tu owoce leśne (ładnie ozdobią ciasto oraz przełamią słodki smak bezy oraz kremu na bazie mascarpone). Torcik bezowy jest bardzo elegancki i na pewno zaskoczy gości zarówno wyglądem, jak i smakiem.

Tort bezowy z malinami

Tort bezowy z malinami to doskonała propozycja na szybki tort bezglutenowy. Beza jest bardzo szybka do przygotowania i można ją podać na wiele okazji. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
210 g
Tort bezowy z malinami podany na białym talerzu.

Lista składników do przygotowania tortu bezowego z malinami

  • Jajko 6 szt.
  • Cukier 250 g
  • Cukier puder 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
  • Maliny 500 g
  • mascarpone 1000 g

Przygotowanie tortu bezowego z malinami krok po kroku

Oddziel białka od żółtek.

Białka ubij w misce na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i ubij, aż masa zrobi się szklista.

Dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i zmiksuj krótko. Bezę podziel na dwie części.

Na papierze do pieczenia narysuj koła o równej średnicy.

Wyłóż masę z białek na papier. Piecz w nagrzanym do 120 stopni C piekarniku przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni C i susz bezę jeszcze 90-120 minut.

Żółtka wbij do miski, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy.

Dodaj serek mascarpone i ubij krótko.

Masę podziel na dwie części.

Bezę umieść na paterze, wyłóż cześć masy, udekoruj malinami, wyłóż drugi blat bezowy, lekko dociśnij.

Pokryj blat drugą częścią masy, wyłóż maliny i posyp wierzch płatkami migdałów.

Tort bezowy nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu.

Tort bezowy udekorowany malinami. Podany jest na paterze.
Tort bezowy - chrupiący i zaskakujący, fot. foodandcook

Naleśnikowe szaleństwo

Znudziły ci się tradycyjne torty i szukasz inspiracji na coś nowego i bardzo zaskakującego? Koniecznie poznaj przepis na tort naleśnikowy i zaskocz swoich bliskich. Tort, jak sama jego nazwa wskazuje, przygotowany jest na bazie naleśników oraz kremu z mascarpone, śmietanki kremówki i cukru pudru. Przepis na to ciasto jest banalnie proste - wystarczy, że usmażone naleśniki posmarujesz wcześniej przygotowanym kremem i ułożysz je jeden na drugim.

Tort z wisienką

Kolejną propozycją na zaskakujący tort jest tort schwarzwaldzki. To pyszne ciasto biszkoptowe przełożone bitą śmietaną oraz wiśniami świetnie sprawdzi się jako tort urodzinowy i nie tylko. Ciasto o potocznej nazwie czarny las jest najpopularniejszym ciastem niemieckim. W Polsce podawany był w przedwojennych warszawskich kawiarniach. 

Tort schwarzwaldzki

Tort schwarzwaldzki to czekoladowy tort z dodatkiem wiśni i masy śmietanowej. Tort świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
W skrócie
Czas przygotowania
60 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
325 g
Tort schwarzwaldzki podany na białym talerzu.

Lista składników do przygotowania tortu schwarzwaldzkiego

  • Czekolada gorzka 150 g
  • Masło 100 g (pół kostki)
  • Jajko 6 szt.
  • Cukier 200 g
  • Mąka pszenna typ 500 100 g
  • Mąka ziemniaczana 100 g
  • Proszek do pieczenia 10 g
  • Wiśnie 750 g (ze słoika)
  • Sok wiśniowy 500 ml
  • Wiśniówka (wódka wiśniowa) 100 ml
  • Śmietanka kremowa 30% 750 g
  • Cukier wanilinowy 25 g
  • Wiśnie kandyzowane 60 g
  • Czekolada deserowa 150 g (starta na tarce o grubych oczkach)

Przygotowanie tortu schwarzwaldzkiego krok po kroku

Czekoladę gorzką posiekaj i roztop razem z masłem w kąpieli wodnej.

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera i odstaw.

Żółtka utrzyj ze 180 g cukru na puszystą masę. Miksując na najwyższych obrotach, stopniowo do masy dodaj przestudzoną czekoladę.

Mąką pszenną wymieszaj z 60 g mąki ziemniaczanej oraz proszkiem do pieczenia.

Mąki z proszkiem do pieczenia dodaj stopniowo do ubitych białek i wymieszaj przy pomocy szpatułki do połączenia składników.

Następnie masę z białek dodaj do masy z żółtek i delikatnie wymieszaj.

Gotową masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt wyciągnij i pozostaw do przestudzenia i podziel na trzy blaty.

Wiśnie odsącz z soku (soku nie wylewaj).

Pozostały cukier oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną soku z wiśni (około 75 ml).

Pozostały sok z wiśni zagotuj.

Następnie do garnka z sokiem wiśniowym dodaj mąkę ziemniaczaną z cukrem, wymieszaj i gotuj, aż powstanie gęsty kisiel.

Do kisielu dodaj wiśnie i wymieszaj. Masę pozostaw do przestudzenia.

Do kisielu dodaj połowę wiśniówki i wymieszaj.

Dwa blaty nasącz pozostałą wiśniówką. Na każdy z blatów ułóż połowę kisielu z wiśniami i wstaw na 10 minut do lodówki.

Śmietanę kremówkę ubij na sztywną pianę i dodaj do niej cukier wanilinowy podczas ubijania.

Jeden blat z lodówki ułóż na paterze i posmaruj go 1/4 masy śmietanowej.

Blat przykryj drugim blatem z lodówki i również posmaruj jego wierzch 1/4 masy śmietanowej.

Drugi blat z masą przykryć pozostałym biszkoptem.

Część bitej śmietany przełóż do rękawa cukierniczego.

Boki i wierzch ciasta posmaruj pozostałą bitą śmietaną.

Na wierzchu ciasta zrób 16 ozdobnych kleksów z bitej śmietany.

Na każdy kleks bitej śmietany ułóż kandyzowane wiśnie.

Boki i środek tortu posyp startą czekoladą.

Gotowy tort pozostaw na noc w lodówce.

Lodowe szaleństwo

To ostatnia propozycja na tort, który zaskoczy gości. Tort lodowy świetnie sprawdzi się jako orzeźwiająca przekąska dla dzieci i dorosłych. Możesz udekorować go różnymi dodatkami, począwszy od świeżych owoców, kończąc na bezikach. Tort ten może być przygotowany na bazie gotowych lodów lub na samodzielnie przygotowanych w domowych warunkach.

Tort lodowy

Tort lodowy jest bardzo smaczny i idealnie orzeźwia w ciepłe dni. To ciasto można przygotować z różnymi dodatkami. Sprawdź, jak wygląda przepis na tort lodowy!
W skrócie
Czas przygotowania
50 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
12
Wielkość
jednej porcji
130 g
Tort lodowy z malinami i migdałami znajduje się podstawce z tortownicy. Obok rozsypane są migdały.

Lista składników do przygotowania tortu lodowego

  • Śmietanka kremowa 36% 400 ml
  • mleko skondensowane (zagęszczone) 400 g (1 puszka (zagęszczone mleko słodzone))
  • Maliny 350 g
  • Masło 100 g (1/2 kostki)
  • Herbatniki 250 g
  • Migdały 70 g (2 garście)
  • Posypka czekoladowa 20 g

Przygotowanie tortu lodowego krok po kroku

Masło rozpuść.

W blenderze zmiksuj pokruszone herbatniki, migdały, 1 łyżeczkę olejku migdałowego oraz masło.

Spód tortownicy przykryj papierem do pieczenia. Brzegi tortownicy delikatnie wysmaruj masłem i przyklej wycięty papier do pieczenia. Na spodzie tortownicy umieść herbatnikowo-migdałową mieszankę i dobrze ją uklep.

Maliny zmiksuj i przesiej przez sitko (pozbądź się pestek).

W misie miksera umieść śmietanę kremówkę i ją ubij. Partiami dodawaj mleko skondensowane. Odłóż mikser, dodaj zmiksowane maliny i wszystko wymieszaj szpatułką.

Masę przelej na uklepany spód i wygładź.

Tort lodowy schowaj do zamrażalki. Gdy ten zamarznie, zdejmij rant tortownicy i pozbądź się papieru do pieczenia znajdującego się na bokach, a potem ściągnij też spód.

Ciasto umieść na wybranej podkładce. Udekoruj tort migdałami, malinami i gotową posypką czekoladową.

Gotowy tort przechowuj w zamrażalce.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto