Cytrynowy zawrót głowy – 6 prostych deserów

Lody cytrynowe
Lody cytrynowe, fot. ricka_kinamoto
ikona podziel się
Opublikowano: 08.04.2024 r., 14:58 | Autor: Paulina Zambrzycka
Kiedy wiosna przynosi coraz wyższe temperatury, nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż cytrynowe desery. Słodko-kwaśne pyszności owocowe poprawiają nastrój i wybornie smakują. Są przepyszne i bardzo oryginalne, więc z pewnością zasmakują smakoszom deserów. Sprawdź 6 prostych przepisów na cytrynowe łakocie.

Łatwy i szybki deser cytrynowy

Tarta cytrynowa to jeden z najpyszniejszych deserów na wiosnę i lato. Wybornie smakuje z dodatkiem masy z mascarpone, śmietanką lub bitą śmietaną. Można podawać tartę zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Spód tarty to kruche ciasto, więc możesz zrobić deser bez pieczenia. Pięknie prezentuje się na stole, zatem tartę cytrynową warto przygotować również na specjalną okazję.

Tarta cytrynowa

Przepyszna tarta cytrynowa, z cytrynowo-śmietankowym kremem. Lekka, delikatna i orzeźwiająca w smaku. Idealne ciasto na upalne dni.
W skrócie
Czas przygotowania
25 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
153 g
tarta cytrynowa udekorowana świeżymi plastrami cytryny

Lista składników do przygotowania tarty cytrynowej

  • Mąka pszenna typ 500 250 g (1 szklanka)
  • Masło 150 g (ok. 1/2 kostki)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 40 g (4 łyżki)
  • Jajko 1 szt.
  • Żółtko jajka 3 szt.
  • Śmietanka kremowa 30% 200 g (niecała szklanka)
  • Sok z cytryny 100 ml (10 łyżek)

Przygotowanie tarty cytrynowej krok po kroku

Mąkę i 2 łyżki ksylitolu wsyp do miski.

Masło pokrój w kostkę i dodaj do mąki.

Miksuj mikserem lub rozcieraj palcami, aż powstaną okruchy ciasta.

Dodaj jedno jajko i miksuj lub zagniataj ciasto ręką, do połączenia wszystkich składników.

Uformuj kulę z ciasta, zawiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.

Formę na tartę wysmaruj lekko masłem. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek.

Placek przełóż do formy - wyłóż nim spód i boki i widelcem podziurkuj spód, równolegle.

Ciasto nakryj folią aluminiową i posyp obciążeniem (np. fasolą, grochem), aby nie urosło. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 15 minut.

Po 15 minutach zdejmij folię i piecz kolejne 15 minut.

Wyjmij z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 140 stopni.

Do miski dodaj śmietankę, jajka, pozostały ksylitol i sok z cytryny.

Dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników i uzyskania jednolitej masy.

Masę wylej na ciasto i wstaw do piekarnika na 30 minut.

Odstaw do ostudzenia. Podawaj z ulubionymi owocami.

Chrupiące łakocie cytrynowe

Jeśli chcesz zaskoczyć gości smacznym i szybkim deserem, upiecz ciasteczka cytrynowe. To prosty do przygotowania słodycz – idealny dla każdego fana słodko-kwaśnego smaku. Składniki do przyrządzenia ciasteczek kupisz w każdym markecie.

Kruche ciasteczka smakują doskonale do popołudniowej kawy. Warto zrobić ich więcej i przechowywać np. w metalowej puszce.

Idealny deser na wiosnę i lato

To najlepiej chłodzący deser na wiosnę i lato. Lody cytrynowe są świetną przekąską w upalne dni. Orzeźwiają, są proste w przygotowaniu i świetnie smakują.

Mimo że w sklepie znaleźć można dużo lodów cytrynowych, lepiej postawić na ten przepis. Zawiera naturalne składniki, dzięki czemu wiesz, co jesz. Do przepisu najlepiej wycisnąć świeży sok z cytryny. Jeśli nie masz czasu, wystarczy sok z marketu – koniecznie bez konserwantów.

Cytrynowe wypieki

Wilgotne muffinki cytrynowe są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Świetnie spisują się w formie słodko-kwaśnej przekąski do kawy i herbaty.

Nie trzeba mieć dużych umiejętności kulinarnych, aby przygotować cytrynowe babeczki. Wypieki są tak dobre, że spiszą się znakomicie niemal na każdą okazję – również jako poczęstunek dla gości.

Tradycyjny deser kuchni śląskiej

Szpajza jest świetnym pomysłem na domowy deser. Wspaniale sprawdza się jako słodka przekąska w ciągu dnia. Klasyczny deser ze Śląska jest łatwy do zrobienia, więc każdy z nim sobie poradzi. Można uzupełnić go o ulubione dodatki (np. owoce), żeby zyskał unikalny charakter.

Szpajza cytrynowa ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, co czyni ją doskonałą dla organizmu. Świetnie komponuje się z galaretką cytrynową, która czyni deser bardziej orzeźwiającym.

Doskonały do ciast (i nie tylko)

Krem cytrynowy jest smaczny i prosty do zrobienia. Ma wiele zastosowań. Służy np. jako wypełnienie tortów, bułeczek i ciast. Można również jeść go saute – jako zupełnie osobny deser.

Krem cytrynowy robi się błyskawicznie. W zaledwie 20 minut można przygotować cały deser. Do przepisu warto użyć cytryn bio, których skórek bezpiecznie używać można do innych przepisów kulinarnych.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto