3 lutego to idealny dzień na przemycanie warzyw w diecie – Dzień Ciasta Marchewkowego

Jest wiele wariacji na temat ciasta marchewkowego. Znasz je wszystkie?
Dzień Ciasta Marchewkowego - inspirujące przepisy na wypieki, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 03.02.2024 r., 7:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Z niewielu ciast warzywnych to właśnie ciasto marchewkowe jest najczęściej wybieranym i spożywanym ciastem. Jego niesamowity smak i zapach przyczynił się do powstania nawet oficjalnego Dnia Ciasta Marchewkowego, który przypada 3 lutego. Nie pozostaje nic innego, jak wykonać ten pyszny wypiek, więc marchewki w dłoń!

Klasyczne ciasto marchewkowe

Marchew to bardzo popularne warzywo w naszym kraju. Wiele osób uprawia marchew w swoich przydomowych ogródkach. Następnie wykonuje z nich pyszne surówki lub soki. Z takich pysznych marchewek warto też przyrządzić idealne ciasto marchewkowe.

Klasyczne ciasto marchewkowe wykonuje się najczęściej z marchewki, orzechów włoskich, jajek, cukru i mąki. Dodatek rodzynek nadaje ciastu dodatkowego słodkiego smaku. Warto pamiętać również o dodatku cynamonu, który idealnie komponuje się z tym pysznym, pomarańczowym warzywem.

Klasyczne ciasto marchewkowe

Wychodzisz do znajomych i chcesz zrobić im niespodziankę? Upiecz ciasto. Jakie? Koniecznie wypróbuj przepisu na klasyczne ciasto marchewkowe. Jest przepyszne.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
5
Wielkość
jednej porcji
220 g
Na zielonym talerzyku leży kawałek klasycznego ciasta marchewkowego. Talerzyk leży na białej serwecie w niebieskie pasy. Całość znajduje się na drewnianym blacie. W oddali znajduje się świeża marchew oraz drugi talerzyk z ciastem (w kolorze brudnego różu)

Lista składników do przygotowania klasycznego ciasta marchewkowego

  • Olej rzepakowy 200 ml
  • Cukier 150 g
  • Jajko 3 szt.
  • Marchewka 350 g (3 średnie sztuki)
  • Orzechy włoskie 30 g
  • Rodzynki 20 g
  • Mąka pszenna typ 550 200 g

Przygotowanie klasycznego ciasta marchewkowego krok po kroku

W misce wymieszaj mąkę, szczyptę soli, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżeczkę sody.

Orzechy i rodzynki przekrój na mniejsze kawałki, włóż do miseczki (innej niż mąka) i odstaw.

Marchew umyj, obierz i zatrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Cukier i olej umieść w misce, miksuj mikserem na najwyższych obrotach i dodawaj po jednym jajku ciągle miksując.

Następnie dodaj mąkę i mieszać aż wszystkie składniki się połączą.

Na końcu dodaj marchew, orzechy i rodzynki, dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki.

Formę keksową wysmaruj olejem i delikatnie posyp mąką.

Do formy keksowej wlej ciasto piecz około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Po upieczeniu ciasto pozostaw w uchylonym piekarniku. Następnie lekko ciepłe ciasto wyciągnij z blaszki na blat i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto możesz polać polewą czekoladową, polewą z serka mascarpone lub podawać bez polewy.

Z kremem?

Dla fanów ciast z kremem również mamy pyszne rozwiązanie! Tak smaczne ciasto nie potrzebuje bardzo wyrazistych dodatków, więc krem na bazie serka mascarpone i śmietanki idealnie się tutaj sprawdzi. Ciasto możesz przekroić na dwa blaty i posmarować kremem w środku lub wyłożyć cały krem na wierzch. Aż ślinka cienkie na myśl jakie to genialne połączenie!

Ciasto marchewkowe z mascarpone

Wypróbuj najlepszy przepis na ciasto marchewkowe przekładane masą z sera mascarpone. Delikatne, wilgotne i puszyste ciasto marchewkowe zasmakuje każdemu.
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
12
Wielkość
jednej porcji
160 g
Ciasto marchewkowe z mascarpone podane na białym talerzu z dwoma laskami cynamonu, na kawałku ciasta marchewka z masy cukrowej

Lista składników do przygotowania ciasta marchewkowego z mascarpone

  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 260 g (2 szklanki)
  • Marchewka 250 g (5,5 średniej marchwi po obraniu)
  • Jajko 3 szt.
  • Cukier 200 g (szklanka + 3 łyżki)
  • Olej rzepakowy 200 ml (4/5 szklanki)
  • Orzechy włoskie 60 g (dwie garści)
  • Proszek do pieczenia 6 g (łyżeczka)
  • Soda oczyszczona 5 g (łyżeczka)
  • Śmietanka kremowa 30% 400 g (dwa małe opakowania)
  • mascarpone 250 g (jedno opakowanie)

Przygotowanie ciasta marchewkowego z mascarpone krok po kroku

Marchew obierz i dokładnie oczyść ze wszystkich ewentualnych uszkodzeń. Zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Do dużej miski dodaj jajka oraz szklankę cukru. Ubij na puszystą, jasną pianę, potrwa to około 5 minut.

Do ubitych jajek z cukrem dodawaj partiami olej i miksuj dalej.

Dodawaj po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem.

Na koniec dodaj do masy startą marchew oraz posiekane orzechy włoskie.

Formę do pieczenia wyłóż papierem, wylej ciasto i piecz 40 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto możesz upiec w okrągłej formie o średnicy 24 cm.

Kiedy ciasto będzie się piekło przygotuj masę. Śmietankę przelej do miski, dodaj 3 łyżki cukru i stopniowo zwiększając obroty miksera ubij na puszystą pianę. Na koniec dodawaj po łyżce sera mascarpone i miksuj aż uzyskasz puszystą, gładką masę.

Ciasto ostudź (musi być całkowicie wystudzone, jeśli nie masa się roztopi). Przetnij je na dwie lub trzy części. Podziel masę i posmaruj nią blaty. Wierzch ciasta również posmaruj masą.

Fit ciasto

Jeśli dbasz o linię, ale jednak od czasu do czasu pozwalasz sobie na przepyszne „co nieco”, to ciasto marchewkowe fit będzie idealnym rozwiązaniem! Ze względu na dodatek mąki pełnoziarnistej takie ciasto będzie miało więcej błonnika i nasyci cię na dłużej, więc na pewno nie dasz rady zjeść więcej, niż naprawdę chcesz.

Dla wegan

Dla osób, które dbają o swoje zdrowie i środowisko proponujemy wykonać wegańskie ciasto marchewkowe. Tutaj nie ma żadnych produktów odzwierzęcych – zamiast jajek mamy siemię lniane, a miód zastępuje pyszny syrop klonowy!

Bez glutenu

Musisz lub chcesz stosować dietę bezglutenową? Również tutaj mamy rozwiązanie na twoje potrzeby! Zamiast mąki pszennej zastosuj mąkę ryżową. Ciasto będzie również przepyszne a twój brzuszek zadowolony!

Dla wegan

Dla osób, które dbają o swoje zdrowie i środowisko proponujemy wykonać wegańskie ciasto marchewkowe. Tutaj nie ma żadnych produktów odzwierzęcych – zamiast jajek mamy siemię lniane, a miód zastępuje pyszny syrop klonowy!

Bez glutenu

Musisz lub chcesz stosować dietę bezglutenową? Również tutaj mamy rozwiązanie na twoje potrzeby! Zamiast mąki pszennej zastosuj mąkę ryżową. Ciasto będzie również przepyszne a twój brzuszek zadowolony!

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto