Takiego mięsa unikaj w sklepie! Sprawdź, jakich wyrobów nie kupować w markecie

Różne rodzaje świeżego mięsa ułożone na stole
Takie mięso to zły wybór - sprawdź, którego lepiej nie kupować, fot. exclusive-design
ikona podziel się
Opublikowano: 20.01.2024 r., 9:00 | Autor: Paulina Lipińska
Nie wyobrażasz sobie nie jeść mięsa? Według GUS, w porównaniu do 2021 r., w 2022 r. nastąpił wzrost dostaw mięsa o 6,8%. Musisz zatem poznać najważniejsze fakty, które pomogą ci w codziennych zakupach. Niektóre mięsa to naprawdę nie jest najlepszy składnik diety. Z tego artykułu dowiesz się, że nie każde mięso powinno być zbyt często jedzone. Czy wybierając produkty mięsne, zwracasz uwagę na te szczegóły?

Mięso oddzielone mechanicznie

MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie, jest to produkt, który otrzymywany jest poprzez mechaniczne rozdzielenie miękkich tkanek od kości. Mogą pochodzić z tusz drobiowych, wołowych i wieprzowych. Prościej ujmując, jest to masa z tłuszczu i mięsa, która pochodzi z części lub całych tusz zwierząt. Mogą tutaj znajdować się chrząstki, szpik kostny czy kości. Do produkcji MOMu nie używa się takich części tusz, jak łapki, głowa, szyja czy ogony.

W jaki sposób uzyskuje się MOM? Na przykład, jeśli z kurczaka wykrojone zostanie mięso z piesi, pozostałe części szkieletu (kości z małą zawartością mięsa) przeciska się pod ciśnieniem przez specjalne sitka. Właśnie to, co się przeciśnie przez sito, nazywane jest mięsem oddzielonym mechanicznie.

MOM jest używany na szeroką skalę głównie dlatego, że jest tanie. Najczęściej wykorzystuje się je do produkcji: parówek, konserw mięsnych, pasztetów itp.

Sprawdzaj na etykiecie, czy (zwłaszcza produkty gotowe) mają w składzie MOM - mięso oddzielone mechanicznie. Lepiej jest go unikać - ma o wiele gorszą jakość także pod względem dietetycznym. Dostarcza więcej cholesterolu i nasyconego tłuszczu oraz złej jakości białka.

Mięso mielone garmażeryjne - co to znaczy?

W sklepach można kupić takie produkty, jak mięso mielone z dopiskiem "garmażeryjne". Jest to surowe mięso mielone z dodatkami. Często są to dodatki niepożądane. W mięsie mielonym garmażeryjnym (oprócz 70-90% mięsa) można znaleźć między innymi różnego rodzaju konserwanty, sól, przyprawy, wodę, tłuszcz, błonnik czy białka.

Z mięsa mielonego garmażeryjnego możesz przygotować takie potrawy, jak spaghetti, pulpety, kotlety mielone i inne.

Jeżeli masz wybór, zawsze lepsze będzie mięso mielone, które w swoim składzie zawiera 100% mięsa. Warto ograniczać sól w swojej diecie, zwłaszcza gdy masz problemy z nadciśnieniem tętniczym. Zwracaj więc uwagę, czy w mięsie, które kupujesz, jest ona dodana.

Sprawdź: Dieta cholesterolowa - opis, zasady, jadłospis, efekty

Maszynki do mielenia mięsa - sprawdź ceny

Dbaj o jakość swojego jedzenia

Bardzo ważne jest to, by myśleć o swoim zdrowiu. Mamy duży wpływ na to, w jakiej kondycji jesteśmy, głównie poprzez odżywianie.

Wybieraj przede wszystkim produkty nieprzetworzone - świeże mięso bez zbędnych dodatków. Zaleca się, by osoby dorosłe nie przekraczały podaży 6 g soli na dobę. Także nie powinniśmy spożywać za dużej ilości cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu zapobiega się takim chorobom jak zawał, demencja starcza czy udary mózgu.

Ograniczanie konserwantów ma duże znaczenie, ponieważ są pożywką dla nowotworów. Ponadto wpływają na pogorszenie zdrowia.

Polecamy: Dieta po zawale - opis, produkty zakazane, jadłospis, porady

Źródła:

  • https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ceny-handel/handel/dostawy-na-rynek-krajowy-oraz-spozycie-niektorych-artykulow-konsumpcyjnych-na-1-mieszkanca-w-2022-roku,9,13.html
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto