Biegnij do Lidla po te produkty w promocji i wypróbuj nasze przepisy na pyszne dania!

Siatka wypchana zakupami
Promocje w Lidlu na tydzień 15-20.01.2024 oraz inspirujące przepisy na szybkie i smaczne dania z wykorzystaniem promocyjnych produktów, fot. monticellllo
ikona podziel się
Opublikowano: 15.01.2024 r., 15:35 | Autor: Ewa Cierpiał
W tym tygodniu promocje w Lidlu to prawdziwa uczta dla smakoszy azjatyckiej kuchni! Dziesiątki produktów, które są w super cenach pozwolą stworzyć ci smaczne, zdrowe i aromatyczne dania, które zachwycą całą rodzinę!

Brokuły dla wszystkich!

Jednak zanim przejdziemy do azjatyckich specjałów, przyjrzyjmy się produktom, które powinny stanowić podstawę naszej diety, czyli warzywa i owoce!

Na szczególną uwagę zasługuje brokuł, którego dostaniemy aż 50% taniej za jedyne 4,49 zł! Z takich brokułów koniecznie wykonajcie zupę krem, która rozgrzeje was w te chłodne dni

Pomidorki + truskawki = pomidorki truskawkowe!

Pomidorki truskawkowe w cenie 7,99 zł, czyli aż 46% taniej niż w cenie regularnej to idealne uzupełnienie wytrawnych śniadań i sałatek, które zabieracie ze sobą do pracy! Koniecznie sprawdźcie, jak świetnie komponują się z twarożkiem, makrelą i szczypiorkiem! Taka mała przekąska będzie niezwykle zadowalająca dla waszego podniebienia!

Kalarepa

Kalarepa to bardzo niedoceniane warzywo w naszej kuchni! Polecam spróbować ją każdemu, kto jeszcze nie miał takiej możliwości! Jej ostro-słodki smak przypominający kapustę świetnie sprawdzi się jak warzywne słupki do hummusu lub może stanowić podstawę poniższej surówki! Warzywo to również znajduje się w aktualnej promocji Lidla.

Owoce morza z parówek?!

Nie masz pomysłu na ciekawe śniadanie dla dzieci? Na pomoc przybywają parówki, które kosztują 8,99 zł przy zakupie dwóch opakowań! Z takich paróweczek koniecznie wykonajcie przezabawne i przepyszne ośmiorniczki! Będą nimi zachwycone nie tylko dzieci.

Sushi burger? Możesz go mieć w super cenie!

Przechodząc do promocji produktów z kuchni azjatyckiej, to będzie to odpowiednia pora do wykonania sushi albo.. sushi burgera! Tym bardziej, że jego przygotowanie w domu samodzielnie będzie naprawdę łatwe i przyjemne! Super obiad w super cenie! Potrzebne składniki to ryż do sushi (w cenie 4,94 zł), ocet ryżowy (6,99 zł za buteleczkę), wodorosty nori (4,94 zł za opakowanie), koniecznie dla smaku wasabi (4,94 zł) oraz sos sojowy (10,99 zł za aż 625ml!) i imbir (5,95 zł za słoiczek). Takie sushi burgery koniecznie wzbogaćcie wędzonym łososiem, który w promocji kosztuje 12,94 zł.

Dla wszystkich amatorów sushi polecam również zakupić pałeczki bambusowe i matę do składania sushi.

Sushi burger

Oto nowoczesny sposób na sushi! Sushi burger to takie duże sushi w panierce. Ta wersja sushi burgera jest z łososiem i awokado. Po prostu musisz tego spróbować.
W skrócie
Czas przygotowania
45 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
452 g
Sushi burger

Lista składników do przygotowania sushi burgera

  • Ryż do sushi 50 g
  • ocet ryżowy 20 ml (4 łyżki)
  • Cukier 20 g (2 łyżki)
  • Ogórek 25 g
  • Awokado 37 g
  • majonez light 40 g
  • arkusze nori 5 g (2 sztuki)
  • serek śmietankowy 50 g
  • Łosoś wędzony 100 g
  • Jajko 1 szt.
  • Bułka tarta 50 g
  • Olej rzepakowy 500 ml
  • Wasabi 4 g
  • Sos sojowy 5 ml

Przygotowanie sushi burgera krok po kroku

Ryż przepłucz dokładnie, aż woda po płukaniu stanie się przezroczysta (trochę to może zająć).

Ryż umieść w garnku i zalej 150 ml wody. Gotuj ryż pod przykryciem 8 minut od momentu zagotowania wody.

Po ugotowaniu odstaw ryż na 10 minut pod przykryciem, by napęczniał.

Do drugiego garnka dodaj ocet ryżowy, cukier oraz łyżeczkę soli. Podgrzej aby do rozpuszczenia - nie zagotuj!

Zalewę odstaw na 2 minuty i dodaj do ryżu. Dodaj też sos sojowy. Wymieszaj.

Majonez wymieszaj z wasabi.

Na arkusz nori, na środek, wyłóż połowę ryżu (w kształcie koła o średnicy około 10 cm).

Na ryż wyłóż połowę cienkich paseczków ogórka (nie musi być obrany), połowę plasterków awokado, posmaruj połową majonezu i wyłóż połowę serka i połowę łososia.

Zmocz dłonie i zawiń burgera. Złącz ze sobą rogi arkuszów nori i dokładnie przyklep całość, by składniki nadzienia nie wydostały się poza arkusz.

Burger odłóż na bok łączeniem do dołu i przygotuj drugiego w ten sam sposób. Odstaw burgery na 5 minut.

Roztrzep jajko ze szczyptą soli.

Obtocz burgera w jajku, a następnie w bułce tartej.

Dobrze rozgrzej olej.

Smaż burgera na gorącym tłuszczu przez 1-2 minuty na złoty kolor.

Podawaj od razu po przygotowaniu.

Bądź jak Kung Fu Panda

Jeśli też jesteś fanem bułeczek bao, jak Kung Fu Panda, to koniecznie zakup je w super cenie 5,99 zł za opakowanie. Do nich podpowiadamy przepis na świetny farsz z naszego przepisu na bułeczki bao.

Lody? Sos? To wszystko 2+1!

Środek zimy to także niezły czas na... lody kokosowe! Nie ma sensu rezerwować dla nich jedynie letniej pory! Jeśli jednak wolisz coś na ciepło, to wykonaj pyszny sos z mleczka kokosowego jako dodatek do ryżu. Chociaż w sumie po co się ograniczać? Możesz przyrządzić oba te dania, bo w Lidlu dostępna jest promocja 2+1 na mleczka kokosowe firmy Freshona i Vitasia!
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto