Która strona folii aluminiowej trzyma ciepło?

Która strona folii aluminiowej trzyma ciepło
Która strona folii aluminiowej trzyma ciepło
ikona podziel się
Opublikowano: 27.11.2022 r., 10:04 | Autor: Patrycja Czerwiak

Folia aluminiowa ma widoczne dwie strony. Nie ma w tym przypadku — są związane z właściwościami, które posiada folia. Rozróżnienie to jest bardzo istotne, ponieważ folia została zaprojektowana tak, żeby zatrzymywać ciepło, albo też je przepuszczać, w zależności od tego, z której jej strony korzystamy. A więc która strona folii aluminiowej trzyma ciepło?

To błyszcząca strona folii aluminiowej lepiej trzyma ciepło. Idealnie sprawdzi się podczas podgrzewania lub obróbki termicznej. Jeśli chcesz wykorzystać jej działanie, zawiń błyszczącą stroną do środka.

Która strona folii aluminiowej trzyma ciepło? Co jeszcze warto wiedzieć?

Folia spożywcza na pewno zdecydowanie ułatwi codzienne prace domowe wykonywane w kuchni. Zwykle jednak nie wykorzystuje się w pełni jej wszystkich zalet. Warto to zmienić, gdyż dzięki temu gotowanie staje się prostsze i szybsze.

Folia aluminiowa ma widoczne dwie strony. Nie ma w tym przypadku — są związane z właściwościami, które posiada folia. Rozróżnienie to jest bardzo istotne, ponieważ folia została zaprojektowana tak, żeby zatrzymywać ciepło, albo też je przepuszczać, w zależności od tego, z której jej strony korzystamy. A więc która strona folii aluminiowej trzyma ciepło?

Strona błyszcząca izoluje i odbija ciepło, natomiast matowa strona pochłania je. Obie strony folii aluminiowej w szczególności przydają się podczas gotowania i pieczenia, a także przechowywania żywności.

To błyszcząca strona folii aluminiowej lepiej trzyma ciepło. Idealnie sprawdzi się podczas podgrzewania lub obróbki termicznej, gdyż utrzymuje temperaturę. Jeśli chcesz wykorzystać jej działanie, zawiń błyszczącą stroną do środka. Strona lśniąca folii aluminiowej odbija ciepło (zatrzymuje je), zaś matowa strona folii aluminiowej je przepuszcza (zatrzymuje je).

Jeśli zastanawiasz się, która strona jest lepsza: matowa czy błyszcząca oraz którą stroną zawijać do pieczenia w piekarniku, to wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć.

Danie, które zamierzasz przygotować w piekarniku, zawsze należy układać w taki sposób, aby lśniąca część folii aluminiowej była ułożona do wewnątrz, a matowa na zewnątrz. Takie rozwiązanie pozwala nie tylko na dłużej zachować ciepło potrawy, ale również znacznie przyspiesza proces pieczenia w piekarniku.

Folia aluminiowa to folia, której używa się w celach spożywczych. Zwykle wykorzystuje się ją do pieczenia. Większość osób zawija żywność w folię aluminiową bez chwili namysłu. Tymczasem została ona tak zaprojektowana, aby zatrzymywała ciepło lub je przepuszczała, w zależności od strony, z której korzystamy. Folia aluminiowa to bardzo przydatny dodatek w kuchni, czy na grillu, jednak jej zastosowanie jest znacznie szersze. Okazuje się, że materiał ten doskonale sprawdza się w przypadku produktów, na których przedłużonej trwałości wyjątkowo Ci zależy.

Stosując folię aluminiową, należy jednak pamiętać o pewnych środkach ostrożności, aby nie uaktywniły się środki chemiczne. Czego nie wolno robić z folią aluminiową:

  • folii aluminiowej nie wolno używać w kuchence mikrofalowej,
  • folia aluminiowa nie powinna mieć uszkodzonej powierzchni,
  • folii aluminiowej nie powinno się używać do przykrywania metalowych misek i naczyń.

Jeśli chcemy przedłużyć trwałość jakiejś potrawy, należy zadbać, aby owinąć ją folią tak, by jej matowa część znalazła się po stronie wewnętrznej, a błyszcząca po zewnętrznej. Dzięki temu upieczone danie nie będzie się nagrzewało, ale będzie miało dostęp do powietrza. W ten sposób żywność dłużej zachowa świeżość.

Folia aluminiowa na pewno pozwoli Ci na szybszą obróbkę termiczną potraw, zwłaszcza jeśli wiesz, w jaki sposób jej używać. Odpowiednie wykorzystywanie zagwarantuje bezpieczeństwo, ale również dłuższą świeżość wszystkich produktów.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto